Descoperă în cele ce urmează, 10 beneficii ale prunelor pentru sănătate! Dulci și sățioase, aceste două motive ar fi suficiente pentru a consuma prune, dar există încă multe alte motive excelente pentru a le consuma.
Prunele sunt fructe foarte bune, bogate în proprietăți sănătoase pentru organismul nostru. Și chiar capabile să înlocuiască zahărul!
10 beneficii ale prunelor pentru sănătate. Iată 10 motive pentru a consuma prune:
1. Au proprietăți antioxidante
Datorită fenolilor conținuți, prunele sunt fructe cu proprietăți antioxidante. Capabile să lupte împotriva radicalilor liberi, substanțe reziduale celulare care pot provoca apariția bolilor cardiovasculare și degenerative, precum osteoporoza și artrita reumatoidă. Prezența antocianilor, din care derivă culoarea purpurie a prunelor, ajută, împreună cu fenolii, la prevenirea tulburărilor cardiovasculare. În plus, pe lângă vitamina C, prunele conțin potasiu, carotenoide și vitamina K, toate substanțe care ajută la combaterea îmbătrânirii celulare și a semnelor îmbătrânirii.
2. Fier, calciu și magneziu
Consumul de prune facilitează absorbția fierului datorită prezenței vitaminei C. În timp ce pentru conținutul lor de magneziu și calciu, acestea ajută la reglarea tensiunii arteriale și a bătăilor inimii. Totodată, aceste fructe sunt o sursă bună de carotenoizi, antioxidanți puternici, utili vara pentru combaterea producției crescute de radicali liberi datorită expunerii la soare.
3. Bogate în fibre
Prunele sunt foarte bogate în fibre, grație cărora sunt cunscute pentru proprietățile purificatoare și diuretice, foarte utile mai ales dacă suferi de constipație. Ai grijă însă, să nu exagerezi, pentru a evita efectele nedorite și deranjante!
4. Adio riduri!
Stop radicalilor liberi! Aceștia nu vor mai avea nicio șansă datorita substanțelor antioxidante prețioase conținute de prune, care contracarează efectele îmbătrânirii celulare. Se pare că aceasta este explicația pentru care prunele ajută la prevenirea formării celulelor canceroase și a apariției unor boli degenerative precum boala Alzheimer.
5. Combat retenția de apă
Prunele conțin o cantitate bună de potasiu care ajută la echilibrarea prezenței sodiului în organism și deci la combaterea retenției de apă. Astfel, prunel sunt extrem de utile în lupta cu celulita, deoarece retenția de apă este principala cauză a pielii inestetice cu aspect de coajă de portocală.
6. Ajută la slăbit
Și nu te scapă doar de retenția de apă! Totodată, prunele sunt suplimente excelente în dietele de slăbire. În special în cele bazate pe un aport excesiv de proteine, deoarece conțin substanțe care intensifică metabolismul ficatului, organ fundamental pentru metabolismul glucidelor și proteinelor.
O altă proprietate a prunelor uscate este aceea de a fi un aliat al slăbirii. Potrivit unui studiu al Departamentului de Științe Psihologice al Universității din Liverpool din Regatul Unit, consumul a 100-150 de grame de prune în fiecare zi poate duce la pierderea kilogramelor în exces, dar și la creșterea senzației de sațietate, crescând sensibilitatea organismului la insulină. Prin urmare, experții susțin că prunele, împreună cu fructele și legumele proaspete, pot avea o contribuție pozitivă la dietă, în special pentru controlul apetitului.
7. Reduc riscul de diabet de tip 2
Fibrele conținute de prune nu ajută doar la îmbunătățirea funcției intestinale, ci și la controlul nivelului de zahăr din sânge. Un studiu publicat în British Medical Journal susține că reducerea riscului de a face diabet de tip 2, ar fi în jur de 18% dacă se consumă o cantitate de 100 de grame de prune pe zi. Prunele uscate pot deveni astfel un excelent substitut natural al zahărului, controlând astfel cantitatea de zahăr consumată în dieta zilnică.
8. Ajută intestinul lent – una dintre cele 10 beneficii ale prunelor pentru sănătate!
Este știut faptul că prunele au mari proprietăți laxative datorită conținutului lor ridicat de fibre. De altfel, prunele conțin acizi organici, oxifenisatină, substanță folosită în trecut și ca laxativ, și zaharuri cu acțiune osmotică, printre care și sorbitol. Important de știut! Dacă vrei să obtii cel mai bun efect laxativ, trebuie să lași prunele la macerat peste noapte și apoi să le consumi a doua zi dimineața, împreună cu apa în care sunt înmuiate. Cantitatea recomandată este de 5-6 prune pe zi.
9. Întăresc oasele
Cercetările efectuate de Bahram H. Arjmandi, profesor la Universitatea din Florida, au arătat că prunele au efecte pozitive asupra oaselor. 100 de femei în postmenopauză au luat 10 prune pe zi timp de un an. Pe acest eșantion s-a constatat o scădere a osteoporozei în decurs de 12 luni. Astfel, densitatea minerală osoasă la femeile testate a crescut în mai multe părți ale scheletului, inclusiv în zona colului femural și a coloanei vertebrale.
10. Măresc apărarea imună
Ce este mai bun decât a consuma prune pentru a întări imunitatea în această perioadă? Vitamina C conținută de prune întărește sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului, care este esențial pentru oxigenarea celulară.