10 cele mai frecvente simptome de sarcină

10 cele mai frecvente simptome de sarcină. Greață, somnolență, intoleranță la mirosuri sau dureri de sân foarte puternice. Acestea sunt câteva dintre neplăcerile care apar în timpul sarcinii, dar pe care nu toate gravidele le experimentează. Sunt femei care în timpul sarcinii trăiesc din plin o serie de simptome, în timp ce există și femei care se simt atât de bine încât nici nu le vine să creadă că sunt însărcinate. Este evident că simptomele sarcinii nu sunt aceleași pentru toată lumea.

De asemenea, este dificil de spus cu siguranță când apar primele simptome ale sarcinii. Deci, să vedem care sunt cele mai frecvente, și câteva remedii pentru a minimiza disconfortul.

Iată 10 cele mai frecvente simptome de sarcină

1. Absența menstruației

În termeni medicali, aceasta se numește amenoree. Cauzele sunt multe: stres, disfuncții hormonale, menopauza, schimbări semnificative de greutate, tulburări de alimentație. Cu toate acestea, atunci când un cuplu încearcă să conceapă un copil, absența menstruației este primul „semnal de alarmă” important, care indică faptul că probabil sarcina a început.

2. Greață și vărsături

Printre cele mai frecvente simptome ale sarcinii se numără greața, foarte des însoțită de vărsături. Pentru unele mame, greața și vărsăturile sunt printre primele simptome ale sarcinii, în timp ce la altele apar mai târziu, în jurul săptămânii a cincea sau a șasea. Alte gravide (norocoase) nu vor afla niciodată despre ce vorbim. Greața apare mai ales dimineața, dar nu este o regulă: din păcate, există femei care suferă de ea în alte momente ale zilei, dacă nu toată chiar toată ziua. Hormonul beta Hcg este de vină. Organismul îl produce după concepție și atinge vârful în jurul săptămânii a douăsprezecea, apoi scade încet. De aceea, în majoritatea cazurilor, greața și vărsăturile dispar după primul trimestru.

Un remediu general valabil? Din păcate, nu! Fiecare persoană răspunde la alt remediu. Important e să nu stai prea mult pe stomacul gol, deoarece este o situație care agravează greața. De ajutor sunt gustările mici pe care să le consumi ori de câte ori simți că ți se face foame.

Există, de asemenea, mai multe medicamente și suplimente potrivite pentru greața de sarcină, dar numai ginecologul ar trebui să le prescrie. Cere-i sfatul!

3. Somnolență și oboseală

Somnolența este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sarcinii și, în general, apare în primele săptămâni. La bază sunt modificările hormonale și metabolice pe care le implică sarcina. Nevoia de a dormi poate îngreuna concentrarea, de exemplu la locul de muncă.

Ori de câte ori este posibil, ar trebui să încerci să te odihnești. Acesta este singurul remediu. Cu toate acestea, este corect să verifici dacă nu există un deficit special (de exemplu, o deficiență de fier). În acest caz, ginecologul îți va oferi cea mai potrivită terapie.

4. O mică sângerare

În cele mai multe cazuri, pierderile mici de sânge (spotting) rezultă din implantarea celulei fertilizate în uter. Când se întâmplă acest lucru, poate exista o mică sângerare. Și de fapt vorbim despre pierderi de implantare. În general, sunt mult mai ușoare și mai puțin abundente decât un flux menstrual, deși cu diferențe de la femeie la femeie. De obicei, sângerarea de implantare apare la 6-12 zile după concepție și durează puțin timp. Cu toate acestea, aceste pierderi de sânge fac cu siguranță parte din simptomele timpurii ale sarcinii.

5. Durere și sensibilitate la sân – printre cele 10 cele mai frecvente simptome de sarcină

De fapt, este mai mult sau mai puțin ceea ce experimentai înainte de sosirea menstruației: sâni dureroși și umflați din cauza hormonilor. Acesta este unul dintre primele simptome ale sarcinii. În același timp, sânii devin extrem de sensibili, atât de mult încât nu îi poți atinge și simți disconfort chiar și la simplul contact cu hainele.

Pe măsură ce săptămânile trec, apar modificări și la nivelul mameloanelor și areolei. De la mijlocul sarcinii, câteva picături de colostru, primul lapte, ar putea ieși din sfârcuri. Încă de la început, este indicat să folosești sutiene de sarcină, de preferință fără sârmă, din țesătură naturală și cu bretele largi.

6. Nereguli intestinale

Chiar și cei care nu au avut niciodată probleme pot experimenta unele modificări intestinale: din cauza hormonilor, constipația poate apărea imediat printre primele semne de sarcină, dar nici unele episoade de diaree nu sunt neobișnuite.

Între diaree și constipație, aceasta din urmă este mai frecventă în timpul gestației. Există multe cauze: modificări hormonale (în special creșterea progesteronului), modificări ale obiceiurilor alimentare (de exemplu, greața îngreunează băutul), greutatea burticii și așa mai departe.

Nutriția joacă un rol predominant în combaterea constipației. Fibrele vegetale și apa sunt cei mai buni aliați pentru a încerca să rezolve problema. În caz contrar, riscul este să apară hemoroizi. Și există dureri!

7. Schimbări de dispoziție

Trecerea de la râs la plâns poate fi unul dintre simptomele sarcinii. Modificările hormonale care apar încă de la concepție au o influență foarte puternică asupra psihicului unei femei. Iritabilitatea, starea de spirit, tristețea alternând cu stări vesele și euforice pot indica faptul că sarcina a început.

8. Schimbarea poftei de mâncare

La începutul unei sarcini te poți găsi la una dintre cele două extreme: înfometarea puternică sau lipsa totală a poftei de mâncare. Cea din urmă este adesea legată de greață care, mai ales în primele săptămâni, poate fi destul de supărătoare. Multe femei, pe de altă parte, experimentează imediat o creștere a poftei de mâncare, chiar și cu anumite „pofte”. În realitate, nu există o explicație științifică serioasă pentru pofte și poate că acestea sunt doar o modalitate de a fi răsfățate mai mult.

Cu toate acestea, când ți-e foarte foame nu trebuie să renunți și să cedezi niciunei ispite. Creșterea prea mare în greutate are mai multe consecințe negative, inclusiv riscul mai mare de a face anumite boli, cum ar fi gestoza. Pe scurt, nu ar trebui să „mănânci pentru doi”, așa cum ți s-a tot spus. Pierderea kilogramelor în plus după naștere nu este chiar atât de simplă.

9. Dureri abdominale

Durerea abdominală la începutul sarcinii poate fi asociată cu tulburări intestinale sau poate fi similară cu durerile menstruale. De fapt, nu este neobișnuit ca, înainte de a descoperi că este însărcinată, femeia să perceapă întregul „pachet” de simptome premenstruale (dureri de stomac, sensibilitate la sâni, greață, dureri de cap) să fie confundate cu „menstruația care se apropie”, când nu este cazul.

10. Secreție albă sau transparentă

Secreția transparentă în timpul sarcinii este principalul semn al așa-numitei leucoree din timpul sarcinii. Rezultă pur și simplu din îngroșarea peretelui vaginal, un fenomen normal după concepție.

Este recomandat să consulți ginecologul atunci când secrețiile degajă mirosuri neplăcute și sunt însoțite de mâncărime sau arsură. Acestea ar putea fi semne ale unei infecții (de exemplu, candida) care trebuie tratată. Unele pierderi în timpul sarcinii sunt de fapt periculoase.

Atenție! Toate aceste informații nu înlocuiesc sfatul medical. Consultă-ți întotdeauna medicul!

My title page contents