10 tipuri de lapte alternativ și diferite utilizări ale acestora. Din motive de sănătate, intoleranță la lactoză, veganism sau pur și simplu pentru gust, alternativele de lapte pe bază de plante sunt acum omniprezente.
Iată câteva dintre cele mai bune tipuri de lapte vegetal consumate în prezent!
10 tipuri de lapte alternativ și diferite utilizări ale acestora:
Lapte de soia
Este un lapte alternativ versatil care poate fi folosit în multe rețete. Are o aromă relativ neutră și este o sursă bună de proteine și calciu, în mod natural fără colesterol și sărac în grăsimi saturate. La fel ca majoritatea alternativelor de lapte pe bază de plante, și acestui tip de lapte îi lipsesc unele vitamine și minerale. Prin urmare, atunci când este administrat copiilor, se recomandă o versiune îmbogățită potrivită pentru copii mici. Potrivit unui studiu Oxford din 2018, laptele de soia este cel mai bun lapte alternativ în ceea ce privește durabilitatea.
Utilizări: Prăjituri, clătite, terci, piureuri, sos beșamel și alte sosuri, înghețată.
Lapte de ovăz
Multe tipuri de lapte de ovăz nu conțin gluten, dar pentru că sunt fabricate din ovăz, există adesea un risc de contaminare încrucișată pentru persoanele cu boală celiacă. Ovăzul poate fi adesea cultivat cu pesticide și erbicide, cum ar fi glifosatul. Așadar, asigură-te că alegi un brand care este de renume și certificat ca fiind organic.
Utilizări: Cafea, prăjituri, clătite, terci, piureuri, beșamel și alte sosuri, cocktail-uri, înghețată.
Lapte de cânepă
Versatilitatea cânepei nu cunoaște limite, iar laptele produs din această plantă este o alternativă excelentă la produsele lactate. Laptele de cânepă are un conținut ridicat de proteine și acizi grași Omega-3 și Omega-6. Cu toate acestea, are o aromă destul de puternică de nuci, deci nu este potrivit pentru toată lumea. Este posibil să nu fie potrivit ca înlocuitor de lapte în multe rețete.
Utilizări: Cafea, prăjituri, clătite, terci, piureuri.
Lapte de cartofi
Mai nou pe piață, acest lapte pe bază de plante valorifică toate beneficiile pentru sănătate ale cartofilor în formă lichidă. Este bogat în fibre, proteine, carbohidrați și grăsimi. Datorită texturii sale subțiri și gustului ușor, poate conține adesea aditivi pentru a crește aroma. Citește cu atenție eticheta!
Utilizări: Cafea, prăjituri, clătite, terci, piureuri, beșamel și alte sosuri, cocktail-uri.
Lapte de mazăre
Proteina din mazăre a devenit un ingredient foarte apreciat în industria alimentară pe bază de plante. Acest lapte, obținut din mazăre galbenă despicată, are o textură cremoasă și o aromă mai asemănătoare laptelui decât multe alte tipuri de lapte alternative. La fel ca laptele de ovăz, laptele de mazăre poate conține adesea ingrediente aditive pentru a îmbunătăți aroma, cum ar fi zaharurile, sau textura, cum ar fi agenții de îngroșare.
Utilizări: Cafea, prăjituri, clătite, terci, piureuri, beșamel și alte sosuri.
Lapte de migdale – unul dintre cele mai cunoscute 10 tipuri de lapte alternativ
Laptele de migdale pare întotdeauna mai atrăgător în teorie decât în practică, dar este încă o alternativă bună de lapte atât pentru a fi consumat singur, cât și ca ingredient. Nu este potrivit pentru persoanele alergice la nuci, dar este bogat în proteine. Migdalele au un scor scăzut pe scara durabilității, deoarece necesită mai multă apă decât alte ingrediente din alte tipuri de lapte alternativ. În plus, până la 70% din albinele comerciale din S.U.A. sunt folosite pentru polenizarea livezilor de migdale. Potrivit unora, acest lucru descalifică laptele de migdale ca produs vegan.
Utilizări: Cafea, prăjituri, clătite, terci, piureuri, cocktail-uri, înghețată.
Lapte de cocos
Cu o aromă foarte distinctivă, laptele de nucă de cocos este un ingredient necesar în multe bucătării asiatice și este un ingredient excelent pentru gătit. Cu toate acestea, cererea globală de produse din nucă de cocos înseamnă că fermierii și culegătorii locali din țări precum India și Filipine sunt exploatați. Defrișările pot fi, de asemenea, atribuite creșterii globale a cererii de nucă de cocos. Dacă dorești să consumi lapte de nucă de cocos, optează pentru un brand comercial echitabil și responsabil față de mediu.
Utilizări: Cafea, prăjituri, clătite, terci, piureuri, cocktail-uri, înghețată, curry și supe.
Lapte de orez
Laptele de orez are o textură subțire și o aromă neutră, fiind un ingredient versatil. Cu toate acestea, multe mărci adaugă zahăr pentru a-l îndulci, așa că ai grijă atunci când alegi o marcă. Este bogat în carbohidrați, fiind astfel o alegere bună pentru persoanele active. În schimb, poate crea probleme pentru diabetici. Deoarece orezul nu este o sursă bună de proteine, are și un conținut ridicat de arsenic anorganic. Astfel încât laptele de orez nu trebuie administrat sugarilor și copiilor.
Utilizări: Prăjituri, clătite, terci, piureuri, cocktail-uri.
Lapte de alune
Laptele de alune are o aromă puternică de nuci, făcându-l mai potrivit pentru coacerea în cuptor sau cafea. Are un profil de sustenabilitate mai bun decât laptele de migdale și este o sursă bună de proteine și alți nutrienți, cum ar fi vitamina E. Laptele de alune nu conține colesterol sau grăsimi, dar poate fi îndulcit. Verifică ingredientele de pe ambalaj înainte de a-l include în consumul zilnic.
Utilizări: Cafea, prăjituri, clătite, terci, piureuri, cocktail-uri, înghețată.
Lapte de nuci
Mai nou în această categorie a laptelui alternativ, laptele de nuci crește în popularitate. Nucile necesită mai puțină apă pentru a crește decât migdalele, astfel încât impactul asupra mediului este mai mic. Fiind făcut cu nuci, evident că nu este potrivit pentru cei care sunt alergici la nuci. Însă, aroma sa caracteristică de nuci îl face potrivit pentru adăugarea în cafea sau ca înlocuitor de lapte în deserturi.