6 cele mai bune alimente pentru creierul copiilor – Există unele alimente care ajută creierul copiilor; acestea sunt alimente bogate în proprietăți și vitamine, excelente pentru dezvoltarea creierului. Pe măsură ce copiii cresc, au nevoie de tot mai mulți nutrienți. Aceștia permit o creștere adecvată a copiilor, dar îi ajută și să-și dezvolte corect abilitățile cognitive.
Dieta, în special într-o fază de dezvoltare constantă, cum ar fi copilăria, trebuie elaborată ținând cont de toate aspectele creșterii. Scopul nu este doar de a oferi beneficii la nivel fizic, ci și funcțiilor cognitive. Alimentele nu oferă numai substanțe nutritive pentru dezvoltarea fizică. Așa cum am menționat deja, există unele alimente care au capacitatea de a spori dezvoltarea creierului copilului.
Știm cu toții că laptele și produsele lactate sunt bune pentru oase. De asemenea, suntem conștienți de beneficiile fructelor și legumelor pentru creșterea și bunăstarea corpului nostru.
Pur și simplu există alimente care sunt importante pentru maturizarea creierului.
Descoperă 6 cele mai bune alimente pentru creierul copiilor!
Memoria, concentrarea și învățarea pot fi stimulate de nutrienții oferiți de anumite alimente. Acestea, pe lângă faptul că sunt fundamentale în copilărie, au același efect chiar înainte de nașterea copilului. Nutriția corectă a mamei însărcinate poate spori dezvoltarea cognitivă a fătului în uter.
Iată, așadar, cele mai sănătoase alimente pentru funcțiile creierului copiilor:
1. Pește albastru
Numit astfel pentru tonul albăstrui pe care îl capătă datorită temperaturilor scăzute ale apelor în care trăiește. Această categorie include următoarele specii de pești: sardine, chefal roșu, ton, somon, păstrăv, pește-spadă, calcan, macrou, hamsie, anghilă, hering, crap, stavrid.
De ce sunt importanți acești pești? Acești pești posedă cantități semnificative de Omega 3, acizi grași esențiali pentru integritatea structurală a membranei celulare a neuronilor. De fapt, aproape 60% din greutatea totală a sistemului nervos este compusă din lipide. Prin urmare, peștele gras este o hrană excelentă pentru cei mici.
2. Gălbenușul de ou
Principalul beneficiu pe care îl oferă gălbenușul de ou este cel al colinei, o vitamină asociată cu grupa B. Este un nutrient important deoarece contribuie la formarea mielinei, o substanță care acoperă punctele de uniune dintre neuroni, numite și sinapse.
Colina poate fi găsită și în legumele cu frunze. Aportul său în primii ani de viață este fundamental. De fapt, tocmai pentru că în această perioadă se creează conexiuni cerebrale. Evident, trebuie consumate și alte ingrediente care conțin colină și să nu se abuzeze pur și simplu de consumul de ouă.
3. Leguminoase și carne roșie
Aceste două alimente pot fi puse în același grup, deoarece au doi nutrienți fundamentali.
Pe de o parte, ambele oferă proteine. După cum știm, aceste substanțe sunt foarte importante pentru formarea țesuturilor în organism. Deoarece nu toate proteinele conțin aminoacizi esențiali, care aduc în mod specific beneficii sistemului nervos, idealul este de a consuma asiduu diferite tipuri dintre acestea.
În mod similar, atât leguminoasele, cât și carnea oferă cantități semnificative de fier. Acest mineral promovează absorbția oxigenului care este distribuit în sânge și apoi în creier. În acest fel, sunt prevenite probleme precum lipsa atenției, astenia, oboseala generală.
4. Paste făinoase
După cum știi deja, carbohidrații furnizează energie organismului. Această energie nu este destinată numai consumului fizic, ci servește și funcției creierului. De fapt, reprezintă 20% din resursele energetice zilnice.
Carbohidrații cu absorbție lentă, cum ar fi pastele integrale, permit organismului să aibă întotdeauna o rezervă de glucoză la îndemână, care acționează ca combustibil pentru creier. Consumul de carbohidrați este recomandat în timpul zilei. În cazul cerealelor, consumarea lor la micul dejun permite creierului să se reactiveze după repausul de peste noapte.
5. Zahăr
Zahărul printre cele mai bune 6 alimente pentru creierul copiilor? Da, zahărul este important pentru menținerea creierului activ și stimulat. Cu toate acestea, nu trebuie depășit consumul. Un abuz de zahăr ar provoca daune organismului, favorizând apariția unor boli precum diabetul.
Prin urmare, o doză zilnică de două sau mai multe fructe va avea un efect pozitiv asupra dezvoltării creierului copilului. În special, pentru a îmbunătăți funcția creierului, se recomandă consumul de banane. Chiar și consumul moderat de ciocolată sau cacao nu este dăunător. Este important însă să i se ofere copilului dulciuri sănătoase și potrivite vârstei.
6. Produse lactate
Iaurtul, laptele și brânza nu puteau lipsi din lista celor mai bune 6 alimente pentru creierul copiilor! Aceste produse oferă cantități mari de calciu; un nutrient de importanță extremă, deoarece reglează funcțiile nervoase și, de asemenea, scade tensiunea arterială, care tinde să crească în prezența stresului cauzat de epuizarea mentală.
Calciul joacă un rol fundamental în transmiterea impulsurilor nervoase. Deși produsele lactate reprezintă principala sursă de calciu, acest nutrient se găsește și în fructele și legumele uscate și proaspete.
În mod similar, anumite produse lactate, cum ar fi iaurtul grecesc, oferă, de asemenea, grăsimi bune, ale căror beneficii le-am descris în secțiunea dedicată peștelui.
Putem concluziona că o alimentație bună este fundamentală pentru dezvoltarea integrală a unui copil, în toate sensurile. Nu va beneficia doar aspectul fizic, ci și cel mental. Pentru aceasta, este important să fie incluse în dietă aceste 6 cele mai bune alimente pentru creierul copiilor.