5 sfaturi de urmat, 5 greșeli de evitat pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată

5 sfaturi de urmat, 5 greșeli de evitat pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată

5 sfaturi de urmat, 5 greșeli de evitat pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată. Mâncăruri variate, implicarea copiilor în alegerea și pregătirea preparatelor, ornarea legumelor pentru a le face mai gustoase… Sunt câteva dintre secretele realizării unui meniu sănătos pentru copii. Un meniu echilibrat și chiar gustos.

Când vine vorba despre hrănirea copiilor, poate fi mai complicat decât am crede. Iar mamele sunt cele mai bune cunoscătoare ale capriciilor copiilor în materie de alimentație. Refuzul copiilor la masă le fac pe acestea să se simtă adesea anxioase și temătoare că nu reușesc să le ofere copiilor o dietă echilibrată.

Deci, cum să alegi meniul perfect pentru copii?

Cum să respecți alternanța dintre legume, carne, pește și brânză? Ce tipuri de carne să alegi și cum să combini diferitele alimente? De asemenea, cum să crești consumul de fructe și legume în rândul celor mai mici consumatori? O serie de întrebări pe care și le pun mamele în fiecare zi.

Iată 5 sfaturi și 5 greșeli pe care să nu le comiți pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată, potrivită copiilor.

5 sfaturi de urmat. 5 reguli simple

1. Păstrează cele 5 mese de bază într-o singură zi: micul dejun, 2 gustări (una la mijlocul dimineții și una la mijlocul după-amiezii), prânzul și cina. Această defalcare îi permite copilului, potrivit specialiștilor, să nu-i fie foarte foame la următoarea masă și, în același timp, ajută metabolismul.

2. Oferă copiilor carne de trei ori pe săptămână: este o sursă importantă de nutrienți și micronutrienți (cum ar fi vitamina B12). Aceștia sunt de obicei absenți sau indisponibili (cum ar fi fierul) în produsele de origine vegetală. Alege să gătești prin metode care nu implică folosirea de condimente. Cum ar fi la aburi, care este și cel mai valabil mod de preparare din punct de vedere nutrițional.

3. Alege carnea albă înaintea celei roșii. Și mai bine dacă este de pui. Este o sursă excelentă de proteine, are puține grăsimi, este mai ușor digerabilă și poate fi administrată încă din fazele incipiente ale înțărcării.

4. Oferă copiilor legume atât la prânz, cât și la cină. Pentru a-i face pe copii să le aprecieze mai mult, transformă preparatele din unele prea serioase într-unele vesele. Alege forme și culori vesele. Este inutil să forțezi copiii să mănânce ceva ce nu vor. În schimb, e de preferat să-i implici la cumpărături. Alegeți împreună o legumă poate mai puțin cunoscută și apoi lasă copilul/copiii să-ți dea o mână de ajutor în bucătărie, la preparare. Atingând-o, mirosind-o, manipulând-o, copilul învață despre mâncare, dar și să guste mai multe alimente.

5. Alternează prezența proteinelor în cursul meniului săptămânal: carne de trei ori pe săptămână, pește de trei ori, leguminoase de trei ori, ouă o dată sau de două ori. În schimb, brânza și mezelurile trebuie oferite copiilor doar o dată pe săptămână.

5 greșeli pe care nu ar trebui să le faci niciodată

1. Să nu sari niciodată peste micul dejun: Lapte sau iaurt cu biscuiți, pâine și dulceață, cereale… reprezintă modalitatea ideală de „a umple” copilul de energie.

2. Nu-i oferi leguminoase ca garnitură la masă: sunt un adevărat fel al doilea care trebuie să înlocuiască carnea sau peștele.

3. Pâinea, pastele și cartofii sunt alimente ce nu trebuie oferite împreună. Pregătește, de exemplu, un prânz pe bază de paste, orez sau cereale, și o cină cu cartofi sau pâine. Încearcă să dai prioritate cerealelor bogate în fibre, pastelor și pâinii făcute din făină integrală.

4. Nu forța copilul să guste un aliment și nu-i oferi o recompensă în schimb: această atitudine nu-l conduce pe copil să guste voluntar o mâncare; în schimb hrănește aversiunea.

5. Nu transforma momentul mesei într-un joc și nu ține televizorul deschis ca o distragere a atenției: copiii trebuie să experimenteze și să învețe despre mâncare fără interferențe.

 

 

My title page contents