7 sfaturi pentru creșterea copiilor în stil danez

În cele ce urmează, îți prezint 7 sfaturi pentru creșterea copiilor în stil danez. Poate ai aflat și tu că Danemarca este cea mai fericită țară din lume. Secretul acestei fericiri constă în felul în care sunt crescuți copiii: mult joc liber, autenticitate, optimism, empatie, fără stabilirea unui ultimatum, intimitate familială.

Modul de viață danez este adesea apreciat ca fiind unul deosebit de bun. Și când observi modul danezilor de a face lucrurile și unele fapte de-ale lor, devine ușor de înțeles de ce.

Danezii (și scandinavii în general) au un echilibru între viața personală și cea profesională care funcționează mult mai bine pentru ei. De exemplu, programul de lucru la birou (între 8:00 și 16:00) este mult mai potrivit pentru familii. Adică copiii scandinavi, chiar dacă își petrec ziua la creșă sau la afterschool, au tendința de a lua cina acasă cu familiile lor, iar multe creșe se închid la la ora 4.30. după amiază.

De asemenea, copiii merg la școală mai târziu, începând cu vârsta de șase ani în Norvegia și Danemarca. În Finlanda, ei nu încep școala până la vârsta de șapte ani, iar sistemul de educație finlandez este considerat drept unul dintre cele mai bune și este cel mai centrat pe copii din lume. Astfel, perioada copilăriei pare să dureze mai mult. Există mai multă libertate pentru copil, înainte de a ajunge un copil legat de un birou și de rutine pentru teme. Se acordă mult mai multă importanță jocului, în special jocului în aer liber, decât testării și realizărilor copiilor.

Jessica Joelle Alexander este o mamă americană căsătorită cu Iben Dissing Sandahl, un psihoterapeut danez, care s-au unit pentru a ajuta familiile americane să învețe mai multe de la părinții danezi prin sfaturile prezentate în cartea lor, The Danish Way of Parenting.

Iată 7 sfaturi pentru creșterea copiilor în stil danez oferite de cei doi autori:

1. Joacă – Lasă copilul să se joace!

Unul dintre principalele lucruri pe care le fac părinții danezi este să-și lase copiii să se joace liber. În loc de activități dirijate de părinți, autoarea susține că cei mici trebuie lăsați să se bucure singuri de timpul de joacă. Jessica sugerează ca cei mici să fie scoși cât mai mult în natură și lăsați să exploreze mediul, alături de copii de alte vârste. „Jocul condus de copii creează stima de sine, plus că aceștia învață atât de multe de la alți copii”, adaugă Jessica.

Autorii spun în cartea lor că în Danemarca copiii au voie să se joace mult mai mult decât în ​​alte țări, unde părinții tind să le umple după-amiezile copiilor cu numeroase activități extrașcolare (sport, muzică, învățarea unei limbi străine etc). De curând, chiar și cele mai recente cercetări științifice au arătat importanța jocului liber. Jocul liber îi învață pe copii să fie mai puțin anxioși și să-și dezvolte rezistența, adică abilitatea de a ști cum să gestioneze emoțiile și stresul. Acesta este motivul pentru care jocul este o activitate foarte importantă pentru creșterea copiilor.

7 sfaturi pentru creșterea copiilor în stil danez. Iată câteva sfaturi pentru a le permite copiilor să se joace liber:

  • oprește toate dispozitivele digitale. Imaginația le este suficientă pentru a se juca;
  • lasă-i să creeze spontan;
  • lasă-i să se joace cât mai mult în aer liber;
  • lasă-i să se joace singuri;
  • dacă se ceartă, evită să intervii;
  • lasă-i liberi să experimenteze și nu-i proteja prea mult.

2. Autenticitate – Fii sincer cu copiii tăi!

„A fi sincer cu copiii înseamnă să le spui ce crezi cu adevărat – bine sau rău”, spune Jessica. De exemplu, dacă copilul tău îți arată un desen făcut de el, în loc să exagerezi excesiv spunând „Ești un adevărat artist”, promovează discuții suplimentare întrebându-l, de exemplu, de ce a ales acele culori.

Iben menționează modul în care de multe ori avem dificultăți în a ne ocupa de copilul nostru atunci când este supărat, agresiv sau anxios, dar ajutându-l să învețe despre aceste emoții (urmărind un film, de exemplu) poate fi de folos. „Citiți împreună cărți bune pentru copii. Cărțile bune și conversațiile oneste oferă copiilor mai multe cuvinte pentru a discuta despre viața lor ”, spune Iben.

Fii sincer cu copilul tău și ajută-l să-și recunoască și să-și accepte adevăratele sentimente, bune sau rele. Încearcă întotdeauna să spui adevărul (explicat corespunzător vârstei), și fii autentic atunci când îți lauzi copilul. Prea multe complimente pot suna goale și false și nu ajută la stima de sine. În fața unui desen al copilului, în loc să spui „capodoperă”, concentrează-te asupra lucrării, întrebându-l poate pe copil „De ce ai folosit acele culori?”, „La ce te-ai gândit când ai făcut acest desen?”. Acest lucru ajută la concentrarea asupra sarcinii și îl învață să fie modest. Copiii trebuie ajutați să conștientizeze că pot stăpâni o abilitate, mai degrabă decât să creadă că sunt deja stăpâni. Dacă este lăudat pentru angajament și perseverență, copilul va fi motivat și va continua să învețe.

3. Reîncadrare – Reîncadrați situațiile negative

Reîncadrarea este o abilitate neprețuită pe care trebuie s-o învețe copiii. Când copilul are o nemulțumire, discută problema cu el. „Este vorba de a asculta detaliile pozitive din poveștile copilului tău și de a-l ajuta să se concentreze asupra acestor detalii.”, spune Jessica. Dacă copilul tău se plânge că urăște școala, amintește-i de ora de sport pe care o iubea și avea rezultate bune. „Ajută-ți copilul să se concentreze asupra a ceea ce poate face, mai degrabă decât asupra a ceea ce nu poate”, adaugă Jessica.

Reîncadrare înseamnă a face față unei situații neplăcute dintr-o altă perspectivă, astfel încât să pară puțin mai puțin negativă. Reîncadrarea este fundamentul rezistenței. Încearcă să găsești împreună cu cel mic latura pozitivă a lucrurilor. Puteți folosi două ajutoare: simțul umorului și amintirea unui moment fericit din trecut. De exemplu, în fața unui copil trist și supărat pentru că a jucat fotbal prost, poți spune: „Ți-ai rupt piciorul?”; „Nu, dar am jucat prost”; „Da, este adevărat că nu ai jucat bine, dar măcar nu ți-ai rupt piciorul!”. „Dar mai știi când ai jucat bine și ai marcat de două ori?”.

4. Empatie – Practică empatia!

Ne dorim să creștem copii care să arate compasiune pentru ei și pentru ceilalți. În educația parentală daneză, este vorba despre învățarea copiilor să respecte și să încerce să înțeleagă cu adevărat oamenii. „O modalitate bună de a practica empatia este să vorbești despre expresiile faciale. Arată-i copilului diferite imagini ale cuiva care este trist, supărat, fericit, nervos și timid și întreabă-ți copilul de ce crede că persoana se simte așa ”, spune Iben.

Empatia este abilitatea de a se conecta cu ceilalți și se dezvoltă în copilărie grație relației cu figura de atașament. Copilul învață mai întâi să se armonizeze cu emoțiile și stările de spirit ale mamei și mai târziu cu ale celorlalți oameni. Nou-născutul simte ce simte mama în fața unei oglinzi.

Pentru a învăța să fie empatic, copilul tău trebuie să înțeleagă mai întâi emoțiile altora și, în același timp, să le experimenteze pe ale sale. Dacă copilul tău plânge, îl poți întreba: „De ce plângi? Ce te-a întristat?”. Arată că îl înțelegi „Înțeleg că ești trist” și nu-i diminua sentimentele spunând fraze de genul: „Hai, nu fi trist!”.

SFAT! Pentru a-i spori empatia, citește-i cărți care fac referire la toate emoțiile, chiar și la cele negative.

5. Fără ultimatumuri – Nu da ultimatumuri!

Deși niciun părinte nu poate face educație fără a stabili limite, atât Jessica, cât și Iben explică faptul că părinții danezi recurg mai degrabă la stabilirea unor reguli clare pentru copii într-un mod respectuos, și nu la ultimaturi. În loc de un stil parental autoritar („Fă asta chiar acum!”), abordarea daneză evită luptele pentru putere și se străduiește să păstreze respectul. „Părinții danezi explică regulile și le oferă copiilor lor multă încredere”, spune Jessica.

Dacă tu ca părinte simți că pierzi controlul asupra unei situații, Iben este de părere că trebuie să-ți acorzi un timp liber. „Dacă sunteți calmi, ei vor fi calmi”, spune Iben. „Trebuie să-ți ghidezi copilul furios fără să ai tu o furie, ca adult”. Dacă micuțul tău are o criză, îi poți spune: „Văd că ești foarte supărat. Când te simți calm, este mult mai ușor să vorbești. Vino la mami când ești pregătit”, adaugă Iben. Astfel, îi permiți să-și exercite pe deplin emoțiile, dar apoi se calmează și discută cu tine când s-a calmat.

Abordarea parentală a danezilor se bazează mai mult pe autoritate decât pe autoritarism. Deci, fără pedeapsă, bătaie și fără niciun ultimatum!

„Educația prin insuflarea fricii implică o problemă, deoarece respectul nu este promovat: frica este promovată” explică autorii.

Iată câteva sfaturi pentru a evita ultimatumurile și țipetele:

  • amintește-ți că nu există un copil rău, ci doar un comportament rău;
  • încearcă să înțelegi: copiii sunt buni din fire;
  • educă copiii cu privire la reguli și nu îi pedepsi. Gestionează conflictele cu autoritate, fermitate, dar și cu calm și afecțiune.

Explică-i întotdeauna bine regulile de comportament și întreabă copilul dacă le înțelege. Această abordare transmite respect și te ajută să-ți poziționezi copilul de aceeași parte cu tine, împărtășind un scop comun.

6. Împreună – intimitate. Promovează comunitatea.

Unul dintre secretele familiilor daneze este stilul lor de viață: să petreacă cât mai mult timp cu prietenii și rudele. Danezii practică în mod regulat conceptul „hygge”, adică o perioadă de confort cu prietenii și familia. Este o parte cotidiană a vieții în Danemarca. Pentru părinți, acest lucru implică petrecerea unui timp împreună cu copiii lor, care încurajează întreaga familie să lucreze împreună, cum ar fi organizarea unei excursii, a unui concurs. Poate fi, de asemenea, ceva la fel de simplu ca jocul împreună.

Iată câteva sugestii ușoare: Puteți crea o atmosferă intimă și primitoare acasă – jucându-vă împreună, pregătind mâncare bună, savurând un tort și o ceașcă de ceai, totul în timp ce vă bucurați de compania și intimitatea celuilalt.

De altfel, în Danemarca, „hygge” este predat și la școală: copiii lucrează la proiecte de grup care îi încurajează să învețe și să-i ajute pe ceilalți. Cei mai buni studenți sunt încurajați să fie empatici și să aibă grijă de ceilalți.

Câteva sfaturi pentru a crea intimitate și confort în întâlnirile de familie:

  • creează o atmosfera confortabilă: lumânări, decorațiuni făcute manual, mâncare gătită împreună, etc.;
  • nu te mai plânge;
  • dacă ceva nu este în regulă, folosește reîncadrarea, pentru a vedea lucrurile într-o lumină mai pozitivă;
  • câteva obiecte: nu umple casa cu jucării și junk, fă totul simplu. Și, mai presus de toate, oprește televizorul, smartphone-urile și tabletele;
  • încurajează copiii să se joace: dă-le culori pentru a picta sau lasă-i să se joace afară. Evită să-i distrezi cu dispozitive digitale;
  • organizează activități de grup: vânătoare de comori, organizează un concurs. Fiți creativi;
  • cântă;
  • învățați-i pe copii că familia este o echipă;
  • sărbătoriți intimitatea în propria familie în fiecare zi: amintiți-vă că „hygge” nu se limitează la adunările de familie numeroase. Poți fi doar tu și copilul și poți practica „hygge” în weekend, de exemplu.

7. Lasă-i să rezolve

Adesea, părinții încearcă să intervină atunci când copilul lor se joacă cu un alt copil pe terenul de joacă, pe care aceștia s-ar putea să nu-l placă, dar Jessica sugerează să lași copilul să-și rezolve singur „problema”. „Când te simți pregătit să intervii, respiră și fă un pas înapoi. Copiii învață abilități de negociere și cum să se descurce mai bine cu relațiile cu ceilalți ”, concluzionează Jessica.

My title page contents