Știi care sunt cele mai bune 8 alimente probiotice care ajută intestinul? Consumi vreunul dintre acestea? Sănătatea organismului depinde foarte mult de cea a intestinului, iar probioticele joacă un rol fundamental în acest echilibru delicat. Dar, să vedem ce sunt alimentele probiotice și care sunt beneficiile lor.
Probioticele sunt microorganisme vii și active care alcătuiesc microbiota intestinală sau flora bacteriană găzduită în intestinul nostru. Aceasta este sediul a până la 70% din sistemul nostru imunitar. Probioticele au capacitatea de a se înmulți singure și, datorită prebioticelor, care sunt hrana lor, acestea cresc și devin productive (probioticele sunt capabile să producă vitamine). Cu ajutorul acestora se restabilește echilibrul florei bacteriene într-un timp mai scurt decât cel în care ar face-o organismul singur, în beneficiul sănătății noastre.
Iată cele mai bune 8 alimente probiotice care ajută intestinul. Nu trebuie să le ratezi niciodată!
Alimentele probiotice nu sunt doar cele ce conțin microorganisme vii, ci și alimentele fermentate. Iată principalele:
1. Iaurt
Iaurtul este cu siguranță cel mai cunoscut și mai consumat aliment probiotic. Se obține din fermentarea acidă a laptelui, cu ajutorul bacteriilor Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus. Iaurtul se poate prepara din lapte de vacă/capră sau „lapte” vegetal, cum ar fi de soia sau de cocos. Dintre tipurile de iaurt care se găsesc pe piață, când alegi să cumperi, este important să ții cont din punct de vedere nutrițional de:
- este de preferat să alegi întotdeauna iaurt simplu, fără aditivi, coloranți și zaharuri (care, dimpotrivă, ar putea favoriza creșterea bacteriilor intestinale dăunătoare);
- iaurtul este relativ proaspăt, astfel încât conține încă o cantitate bună de bacterii viabile.
2. Chefir
Este o băutură din lapte de capră sau de vacă fermentat, obținută prin cultură. Are un gust acru, răcoritor, efervescent (datorită prezenței dioxidului de carbon, produs final al fermentației). Bogat în calciu, magneziu și fosfor, chefirul conține și vitamina B2, vitamina B12 și vitamina D. Conține bacterii benefice, altele decât cele din iaurt, care conține bacterii benefice „temporare” (care mențin sistemul digestiv curat și hrănesc flora care locuiește acolo). Bacteriile din chefir pot, de fapt, coloniza tractul intestinal, ceea ce iaurtul pare să nu poată realiza. Unele tulpini bacteriene găsite în chefir sunt Lactobacillus caucasus, speciile Acetobacter, Streptococcus. Spre deosebire de iaurt, chefirul conține și drojdii benefice, cum ar fi Saccharomyces și Torula, care ajută la controlul și eliminarea drojdiilor patogene distructive din corp.
3. Varza acră
Procesul de fermentare este operat de microorganisme lactice deja prezente în varza crudă. Acestea sunt responsabile și de acțiunea probiotică a acestui aliment care transformă varza în „varză acră ”, mai ușor de digerat. Comparativ cu varza crudă, varza acră este mai bogată în vitamine din grupa B, dar și în sodiu, deoarece sarea este adăugată în procesul de producție. Asigură-te însă, că varza murată nu este pasteurizată. Pentru a asigura termenul de valabilitate, după procesul de fermentație, varza murată este supusă pasteurizării sau sterilizării. Din păcate, acest proces reduce drastic cantitatea de microorganisme probiotice vii.
4. Castraveți și alte legume murate
Sunt valabile numai dacă legumele au fost produse prin fermentarea în apă și sare și nu pur și simplu amestecate cu oțet. Castraveții murați au multe beneficii, conțin cantități abundente de vitamina K, vitamina C, vitamina B5 sau acid pantotenic și minerale precum mangan, magneziu și potasiu. În plus, conțin și lignani, substanțe de origine naturală care ne ajută să ne menținem o inimă sănătoasă și să ne întărim sistemul imunitar.
5. Legume fermentate
Legumele fermentate sunt una dintre cele mai bune surse de probiotice disponibile. O singură porție este egală cu o cutie întreagă de probiotice. Acestea conțin 10 miliarde de unități formând o colonie de bacterii. Pe lângă varză poți adăuga pe listă ridichi, țelină, morcovi, sfeclă și napi. Pentru a face legumele mai gustoase, adaugă puțin usturoi și ghimbir.
6. Oțet de mere
Bacteriile lactice se formează în timpul fermentării. Pe lângă beneficiile pentru sănătate oferite florei intestinale, oțetul de mere este, de asemenea, un bun remediu pentru răceli și inflamații. Atenție, acesta trebuie să fie un produs natural, care să poată fi recunoscut prin culoarea maro-auriu opacă, și prin particulele mici vizibile care rămân în suspensie sau pe fundul recipientului.
7. Cvas
Este o băutură rusească slab alcoolizată, foarte asemănătoare cu kombucha, care se obține din fermentarea anumitor cereale (cum ar fi secară sau orz), fructe sau fructe de pădure.
Cvasul folosește probiotice precum Lactobacilli și este cunoscut pentru proprietatea sa de detoxifiere a ficatului, ușor acidă.
8. Ayran
Băutură națională din Turcia, dar răspândită în tot Orientul Mijlociu, este preparată din iaurt, apă rece și sare. Cu un gust acrișor, ayranul este perfect pentru a-ți potoli setea și pentru a te răcori.
8 alimente probiotice care ajută intestinul. Importanța probioticelor
În general, pe lângă promovarea bunăstării intestinale, alimentele probiotice susțin digestia și garantează numeroase beneficii pentru sănătate. Acestea sunt, de obicei, recomandate în timpul sau după terapia cu antibiotice pentru reechilibrarea intestinului. Mai mult, administrarea de probiotice este utilă și eficientă în tratamentul candidei, în cazul unei diete dezordonate, în caz de stres și tensiune psihofizică. Dar nu numai atât, chiar și în tratamentul psoriazisului și a altor boli ale pielii (cum ar fi vitiligo). Utilizarea probioticelor poate fi un bun ajutor pentru a se adăuga la terapia obișnuită.
Cu toate acestea, trebuie acordată o atenție deosebită conservării acestor alimente probiotice, deoarece aceste microorganisme sunt vii și sunt foarte delicate. De obicei, alimentele bogate în probiotice sunt refrigerate – din diverse motive – și trebuie să menținem lanțul rece pentru a preveni pierderea eficacității probioticelor.