8 sfaturi utile pentru acomodarea la creșă

Află 8 sfaturi utile pentru acomodarea la creșă a micuțului tău! A sosit momentul unei noi aventuri pentru toți acei micuți care vor merge la creșă. Și chiar dacă alegerea a fost bine gândită în familie, părinții trăiesc adesea această primă detașare cu o oarecare îngrijorare. Cum ar trebui să mă comport în primele zile cu cel mic? Ce se va întâmpla dacă o să fie nevoie de mult timp pentru a se familiariza cu noul mediu? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care și le pun mamele în special.

De fapt, creșa nu reprezintă doar prima despărțire de mamă, dar este și un loc nou, „interesant”, de descoperit și explorat în ochii copilului.

Pe de altă parte, este absolut normal ca micuțul tău să manifeste o oarecare rezistență față de o situație necunoscută. Însă, cu ajutorul unor trucuri, părintele își poate ajuta copilul să o depășească și să trăiască cu seninătate această nouă experiență.

Iată 8 sfaturi utile pentru acomodarea la creșă oferite de către specialiști:

1. Spune-i copilului tău că va merge la creșă

În perioada de dinainte de a începe să meargă la creșă, este foarte important să îi spui bebelușului, chiar dacă are doar 5-6 luni, ceea ce urmează să se întâmple nou în viața lui. Toate acestea pregătesc mintea copilului pentru a face față noii experiențe.

2. Transmite mesaje pozitive

Poți înfrunta noutatea, exprimând cu voce tare un mesaj pozitiv. De exemplu: „Te voi duce într-un loc sigur, unde te poți juca cu alți copii; mama știe că vei fi bine aici”. De asemenea, nu uita să-i repeți micuțului cât de mult îl iubești, de fecare dată când îl lași la creșă.

3. Fii calmă! Emoțiile te trădează!

De altfel, intrarea în colectivul unei creșe marchează prima detașare de familie. Nu este atât de ușor și imediat de acceptat nici chiar pentru părinte, la nivel emoțional. Cu toate acestea, nu trebuie să-i transmiți nicio anxietate sau teamă copilului. Pentru a evita acest lucru, ar fi potrivit ca mama sau părintele care duce copilul la creșă, să-și gestioneze emoțiile, deoarece, așa cum arată studiile de neuroștiință astăzi, cel mic citește emoțiile de pe fața mamei și le înregistrează.

4. Nu te grăbi…

În general, perioada de acomodare poate dura de la 15 zile până la 4 săptămâni (cu program redus), dar fiecare copil are propriul ritm. Atunci când, de exemplu, după 2 săptămâni, copilul încă plânge și nu s-a acomodat cu creșa, este indicat să-l lași mai puține ore la creșă și să nu-l forțezi tot timpul să stea acolo. Este mai bine să se acomodeze treptat și să nu fie grăbit.

5. Construiește un ritual special

O modalitate bună de a pregăti bebelușul pentru acomodarea la creșă este construirea unui ritual zilnic legat de acest loc. De exemplu, îi poți pune bebelușului un obiect de-al tău, cum ar fi o batistă. Astfel, îi vei transmite că tu ești mereu alături de el. Chiar și un abțibild lipit pe mânuță, dacă nu este periculos, poate fi de ajutor. Ceea ce contează este crearea unui mic ritual special.

6. Spune-i că te vei întoarce în curând

În timpul perioadei de acomodare, când vine momentul să lași copilul puțin singur la creșă, este indicat să te asiguri că acesta a înțeles bine mesajul tău înainte de a pleca.

Conceptul de „înainte” și „după” (sau „în curând”) nu prea are sens pentru cei mici, este prea abstract. Din acest motiv, la început, de exemplu, poți spune: „Uite, mama o să bea o cafea și o să se întoarcă aici, să te ia!” sau „Mama merge să-ți cumpere o jucărie frumoasă și vine să ți-o aducă.”. În principiu, trebuie să se facă referire la un timp scurt. Astfel va observa că te întorci repede.

7. Lasă-l să-și ia jucăria preferată cu el

La începutul acestei aventuri (și chiar și după), micuțul își poate lua cu el jucăria preferată, cârpa sau orice alt obiiect preferat. Încă de acasă, în anumite momente ale zilei, acest obiect are o funcție reconfortantă pentru el.

Acest „aliat” special îl ajută pe copil să trăiască noile rutine din creșă cu mai multă seninătate. Dacă, de exemplu, el doarme mereu strângându-și batista (sau ursulețul, păpușa…), va avea nevoie de acest obiect și îl va căuta și în noul mediu.

La fel, suzeta este utilă și liniștitoare și pentru cei care o folosesc: Suzeta pentru cei mici, până la 18 luni, este o nevoie puternică, susțn specialiștii. Intrarea în creșă este deja o mare schimbare, nu este nevoie ca părinții să adauge și alte noutăți „provocatoare” (cum ar fi renunțarea la suzetă, a scutecului, schimbarea pătuțului) în această fază a vieții bebelușului.

8. Repetă-i de fiecare dată: mama se întoarce mereu la tine!

Chiar dacă prima săptămână a trecut fără tragedii, nu trebuie să te relaxezi cu totul. Este posibil ca episoadele de refuz sau dficultăți de acomodare să apară chiar mai târziu. O afirmație de genul, de exemplu, „mama trebuie să meargă la muncă, dar se întoarce după ce te trezești!” ajută la linistirea celui mic.

În plus, pentru a accepta mai bine faptul că va merge la creșă „în fiecare zi” (și nu doar uneori cu mama lui), specialiștii recomandă ca fiind foarte util pentru copil să identifice un adult ca punct de referință. Mama îl poate liniști pe micuț explicându-i că educatoarea lui îl va mângâia cât timp ea nu este acolo.

De asemenea, atunci când revii cu copilul acasă, cea mai bună abordare este întotdeauna una calmă și „stabilă”.

 

My title page contents