Amniocenteza, cand si de ce este bine s-o faci

amniocenteza

Amniocenteza este recomandata cu precadere femeilor insarcinate care au varsta mai mare de 35 de ani. De ce? Pentru ca este vorba de un test care poate detecta eventualele anomalii cromozomiale al fatului. Amniocenteza este o analiza invaziva si implica risc de pierdere a sarcinii.

 

Si totusi de ce amniocenteza? Pentru ca, atunci cand varsta mamei este mai mare de 35 de ani, cu atat probabilitatea de a face acest test este mai ridicata. Este singura analiza de diagnostic, nu una de screening.

 Cum si de ce?

Amniocenteza este un test prenatal care, folosind o cantitate mica de lichid amniotic, da informatii despre sanatatea copilului nenascut. Principalul scop al acestei analize este de a determina daca fatul are anumite boli genetice sau anomalii cromozomiale. Se face intre saptamanile 16 si 20 de sarcina, mai devreme existand risc mai mare de avort.

Stiai ca?

Pe masura ce femeia inainteaza in varsta, riscul de a avea un copil cu sindrom Down creste de la 1 din 2.000 (la 20 de ani) pana la 1 din 100 (la implinirea varstei de 40 de ani).

Citeste si AICI.

Cand si cum se face acest test?

Daca varsta este mai mica de 35 de ani, o viitoare mamica ar trebui sa faca acest test daca:

  • In familie exista cazuri de animalii congenitale
  • In trecut a mai avut o sarcina cu defecte congenitale
  • Testele medicale de la inceputul sarcinii, dar si din al doilea trimestru sugereaza un risc crescut de anomalii congenitale
  • Este nevoie de a diagnostica sau infirma o infectie intrauterina
  • Pentru a verifica daca exista o incompatibilitate de sange (Rh diferit)
  • Pentru evaluarea maturitatii plamanilor fatului atunci cand se ia in considerare nasterea prematura

Procedura nu este atat de grea. Aceasta consta in extragerea de lichid amniotic pentru analiza. Acest fapt are loc prin introducerea unui ac foarte fin in uter, apoi in sacul amniotic de unde medicul extrage cu ajutorul unei seringi aproximativ 15-20 ml de lichid amniotic. Este o procedura care se efectueaza cu anestezie locala, astfel ca intepatura nu se simte in cele mai multe dintre cazuri. Toata procedura dureaza intre 5 si 10 minute, iar aflarea rezultatelor pana la trei saptamani.

Ce se intampla dupa amniocenteza?

Este bine ca viitoarea mamica sa evite orice efort in urmatoarele doua-trei zile, sa evite ridicarea greutatilor, raporturile sexuale, calatoriile cu avionul, dar si deplasari lungi cu automobilul sau plimbarile lungi pe jos. Pot exista crampe usoare in primele 48 de ore de la efectuarea testului. Daca acestea cresc in intensitate, apare febra mare, sangerari vaginale sau pierderea lichidului amniotic se recomanda consultul medical de urgenta. Riscurile de avort in primele 72 de ore sunt de 1%, acesta putand apare in urma fisurarii sacului amniotic, fie din cauza unor infectii. Pentru a preveni toate aceste riscuri, viitoarea mama trebuie sa urmeze intocmai sfaturile medicului care a realizat procedura medicala.

 

 

 

 

My title page contents