Cum alaptezi un prematur. Cand bebe se grabeste sa vina pe lume, hranirea poate fi destul de dificila. Uite care sunt cele mai indicate pozitii pentru alaptare si cum iti poti ajuta micutul prematur.
Nou-nascutul prematur este nou-nascutul cu VG sub 37 de saptamani. Administrarea de lapte matern nou-nascutului prematur are numeroase beneficii in ceea ce priveste sanatatea, cresterea si dezvoltarea prematurului, atat pe termen scurt cat si pe termen indelungat. Laptele mamelor care au nascut prematur contine o cantitate mai mare de lipide, proteine cu functie imunologica, vitamine A, D, E, azot si sodiu si cantitati mai mici de lactoza, calciu si fosfor comparativ cu laptele mamelor care au nascut la termen. Aceste diferente persista timp de 2-4 saptamani postnatal.
Avand in vedere ca dupa varsta de 34 de saptamani gestationale reflexul de supt este complet dezvoltat si coordonat cu deglutitia si respiratia, nou-nascutul prematur sanatos cu VG peste 34 saptamani care nu este bolnav, poate fi atasat la san imediat dupa nastere.
Neinitierea sau initierea tardiva a alimentatiei la san in cazul prematurului cu VG peste 34 saptamani pot avea numeroase consecinte nedorite: hipoglicemie, hipotermie, scadere excesiva in greutate, deshidratare (insotita sau nu de febra), crestere ponderala lenta, hiperbilirubinemie intensa si prelungita, esecul alaptarii pe termen lung.
Cum alaptezi un prematur. Pozitii de alaptare recomandate
Cum alaptezi un prematur. Pozitiile recomandate sunt cele in care mama are control in ghidarea bebelusului catre san, sustinandu-I astfel spatele, umerii si capul. Indiferent de pozitia, aleasa mama trebuie sa stea cat mai confortabil.
Pozitia leagan incrucisat: va tine copilul in brate, intors catre ea, sustinandu-i capul cu bratul opus sanului la care il va alapta; cu cealalta mana pozitioneaza sanul aproape de gura copilului.
Pozitia minge de fotbal: mama sta in pozitie sezanda; cu antebratul sustine capul bebelusului, iar degetele de la aceeasi mana sustin capul si gatul copilului.
Pozitia Dancer: policele si indexul mamei formeaza un “U” in jurul barbiei copilului, iar restul degetelor sustin sanul.
In cazul prematurului care nu poate suge la san, se recomanda administrarea laptelui matern muls cu ajutorul unei seringi, canite, biberon. Mama va fi ajutata sa se mulga cu ajutorul unei pompe de muls, de preferabil dubla, inca din primele ore de dupa nastere. Folosirea pompei de muls la fiecare 3 ore stimuleaza secretia lactata.
Cum alaptezi un prematur. Indiferent de modul in care este alimentat bebelusul, mama va fi incurajata sa-si tina copilul cat mai mult in contact piele-pe-piele cu ea (kangoroo care – bebelusul acoperit doar de un scutec de unica folosinta va fi tinut contact piele-pe-piele, pe pieptul mamei, cat mai aproape de sanul acesteia). Avantajele acestei metode: functii vitale stabile, glicemie ridicata, plans mai putin, alaptare este mai usoara, de lunga durata.
La nou-nascutul prematur cu VG mai mica de 34 saptamani sau la prematurul bolnav se recomanda administrarea laptelui matern prin gavaj.
In absenta laptelui matern, medicul trebuie sa indice pentru nou-nascutul prematur sanatos formule speciale, adaptate acestuia
Material realizat cu sprijinul SAMAS.