De ce nu mai vrea bebe la sân? Află posibilele motive.

Alăptarea este o experiență plină de satisfacții pentru mamă, iar pentru copil reprezintă cel mai sănătos mod în care poate fi hrănit. Însă uneori lucrurile nu merg așa de bine cum îți dorești. De ce nu mai vrea bebe la sân? Află posibilele motive.

 

Poate fi extrem de frustrant pentru mamă ca puiul ei să aibă dificultăți în a se hrăni. Dar în niciun caz obstacolele care pot apărea nu sunt motive de a renunța la alăptare. De ce nu mai vrea bebe la sân? Caută împreună cu pediatrul răspunsurile la această întrebare. Și, tot cu el, soluțiile. Sigur există!

Ai mameloane plate sau inversate

Majoritatea copiilor se pot hrăni la sân chiar dacă mama are mameloanele plate sau inversate. Dar nu chiar toți. Pot exista și situații în care nou născutul nu se poate descurca și nu se poate conecta la sân. În astfel de cazuri este de eficient să folosești pompa pentru sân înainte de alăptare, pentru stimularea mameloanelor. Îi ușurezi cu mult munca!

Este răcit

Să alăptezi un bebeluș răcit este o adevărată provocare. Gândește-te că cel mai probabil are nasul înfundat și că nu poate respira bine. Pune-te în locul lui și vei înțelege cât poate fi de dificil.

Fluxul de lapte este scăzut

Dacă laptele tău nu mai curge așa cum curgea, bebelușul poate fi nemulțumit că nu mai beneficiază de debitul cu care era obișnuit. Și dacă mai este și puțin leneș…

S-a schimbat gustul laptelui

Modificările hormonale din organismul mamei la revenirea din perioada de sarcină sau anumite medicamente schimbă gustul laptelui. În afară de acestea, fumatul înainte de alăptare sau unele alimente fac același lucru.

Bebelușul are o leziune sau o dizabilitate

Dacă micuțul suferă de diverse dureri (inclusiv de colici) este foarte posibil să nu se poată alimenta. De asemenea, nou-născuții cu dizabilități neurologice sau fizice la naștere nu pot să sugă sau chiar refuză sânul. Inclusiv pentru astfel de situații, pediatrul, asistenta și consilierul în alăptare au soluții.

Nu are suficientă forță să sugă

Acest lucru se întâmplă, de regulă, la copiii născuți prematur. Sunt micuți, au gurița mică și le lipsește forța unui bebeluș născut la termen. Pentru o vreme, până mai capătă puteri pentru a se putea hrăni singur, folosește pompa pentru muls și oferă-i în continuare laptele tău. Este cel mai bun!

Îi este somn

Nou-născuții tind să fie foarte somnolenți în general. Icterul sau alte boli pot avea un efect similar. Și, bineînțeles, dacă doarne nu are cum să se și hrănească. Pentru a-l trezi pe cel mic îi poți masa piciorușele. Încearcă să îl pui la sân cât mai des posibil. Din fericire, somnolența este de obicei temporară.

Devine distras

Pe măsură ce cresc, bebelușii devin tot mai curioși față de lumea din jurul lor. Și tot mai distrași. Pentru ei există acum lucruri cu muuuult mai interesante decât sânul mamei. Sorry…

Se hrănește foarte repede

Poate că este doar impresia ta că micuțul nu mai vrea sânul. Poate că este un mâncăcios care a supt cu poftă și s-a săturat deja. Mai repede decât ți-ai imaginat tu!

Ce poți face dacă bebelușul (pare) că nu se hrănește

  • Asigură-te că este corect atașat la sân.
  • Mergi la pediatru pentru a-i verifica starea de sănătate.
  • Alăptează-l într-o zonă liniștită, întunecată, departe de zgomote și de orice i-ar putea distrage atenția.
  • Oferă-i sânul des, dar nu-l forța să manance. Dacă alăptarea devine o experiență negativă pentru el, ar putea deveni dificil să îl mai pui din nou la sân.
  • Chiar dacă este greu, încearcă să nu-ți mai faci atâtea griji. Stresul poate reduce fluxul de lapte matern.
  • În cazul în care bebelușul tot nu suge, mulge-te pentru a-ți păstra producția de lapte.
  • Oferă-i lapte matern muls sau formulă de lapte, dar continuă să îi oferi și sânul.
  • Consultă pediatrul sau un consilier în alăptare pentru a primi ajutor și asistență.
My title page contents