Când îi dai apă unui bebeluș? Niciodată înainte de vârsta de șase luni!

Când îi dai apă unui bebeluș? Tu știi? Conform specialiștilor, bebelușilor nu trebuie să li se administreze apă niciodată înainte de vârsta de șase luni. Copiii sub vârsta de șase luni nu ar trebui să bea niciodată apă, nici chiar pe vreme caldă, deoarece acest gest ar putea avea și consecințe fatale.

De fapt, în primul an de viață, dar mai ales în primele șase luni, bebelușii nu ar trebui să bea apă niciodată, din cauza complicațiilor renale. În timp ce organismul adulților este compus din 55-60% apă, cel al copilului este format din apă, în medie, din aproximativ 75%. Aceasta înseamnă că și cea mai mică cantitate de apă ar afecta echilibrul deja delicat în corpul unui copil. Pe scurt, chiar și o cantitate minimă de apă poate supraîncărca rinichii, ducând în cele mai extreme cazuri la o afecțiune periculoasă numită hiponatremie (prea multă apă care diluează nivelul de sodiu al organismului).

Unele studii vin să confirme avertismentele pediatrilor: rinichii bebelușilor sunt încă prea imaturi! Din acest motiv, apa poate provoca intoxicație din cauza dezechilibrului electroliților precum sodiul. Mai simplu spus, rinichii nou-născuților nu au ajuns încă la o maturitate care poate metaboliza sodiul.

Când îi dai apă unui bebeluș? Care sunt riscurile sugarilor care consumă chiar și cea mai mică cantitate de apă?

Aceasta poate provoca complicații precum inflamația creierului, convulsii și, în cazuri extreme, moartea.

Și nu numai: oferirea de apă bebelușilor le poate afecta și nutriția și capacitatea lor de a primi o hrană adecvată, din cauza nivelului de sațietate care este perceput imediat, precum și a riscului de diaree (apa poate să nu fie curată și poate cauza infecții).

Prin urmare, nu se oferă apă bebelușilor sub șase luni nici dacă afară este foarte cald. Dacă bebelușul este alăptat exclusiv, laptele mamei va putea deja să satisfacă nevoile de foame sau de sete ale copilului.

De fapt, laptele matern conține exact cantitatea de apă necesară copilului: aproximativ 88% din lapte este format din apă. Compoziția laptelui matern exprimată în procente este formată din:

  • carbohidrați 7%
  • grăsime 4%
  • proteine ​​0,8%
  • săruri minerale 0,2%
  • apa 88,0%

Așadar, copilul alăptat nu are nevoie să bea apă în plus față de ceea ce obține din hrana lui.

Chiar și laptele formulă este format din mai mult de 95% apă. În general, însă, atunci când este alăptat, bebelușului i se administrează deja toată apa de care are nevoie, oferind în același timp „apă sigură” și protejând copilul.

De când poți începe să-i dai apă unui bebeluș?

Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), nu trebuie să-i dai apă bebelușului înainte de introducerea de alimente solide. Adică numai atunci când începe înțărcarea. După ce bebelușul a împlinit șase luni (uneori se întâmplă și la cinci luni), când începe etapa diversificării, împreună cu laptele matern.

Excepție: când există condiții clinice care să facă necesară o hidratare masivă (de exemplu, în cazul unor probleme grave gastrointestinale).

Dar chiar și la vârsta indicată nu este obligatorie administrarea apei la bebeluși: primele alimente oferite bebelușului ar trebui să aibă destul lichid în compoziție, consistență și se bazează încă pe apă sau supă de legume. Iar când îi vei da apă bebelușului, începe cu cantități mici, de 30 până la 50 ml, la o masă/repriză.

Ce apă să alegi?

Este recomandat ca întotdeauna, mamele să ceară sfatul medicului pediatru, pentru că doar acesta le poate oferi cele mai bune indicații. În general, sunt recomandate apele oligominerale, evident naturale. Și, eventual, ape îmbuteliate în recipiente din sticlă, deoarece sunt mai puțin perisabile decât cele îmbuteliate în recipiente din plastic.

Apa de la robinet este bună? Depinde de locul în care locuiești. Dacă locuiești într-o zonă în care apa este declarată potabilă și ai consumat întotdeauna apă din acel loc, atunci nu este nicio problemă. Dacă, totuși, nu ești în totalitate sigură că este indicat să-i oferi apa respectivă bebelușului tău, folosește apă îmbuteliată (recomandată de medic) sau fierbe apa de la robinet și las-o să se răcească înainte de a-i da bebelușului să bea.

My title page contents