Te-ai gândit vreodată să faci Panettone în casă? Rețetele sunt multe și diferite, în funcție de gustul fiecăruia, dar în ultima sunt din ce în ce mai sofisticate și diverse: Panettone fără fructe confiate, cu ciocolată, cu făină din grâu dur, panettone maro, cu nucă de cocos, cu lămâie, cu lichior, fără ouă.
Pentru masa de Crăciun, poți alege să faci și un desert răcăros, potrivit și pentru copii: panna cotta cu sos de zmeură.
Rețeta originală de panettone
Mai întâi, pornim de la formă, care trebuie să fie cilindrică și alungită, apoi crusta care trebuie să fie crăpată și, în final, aluatul care trebuie sa fie moale și aerat. Printre ingrediente pe care trebuie să le conțină panettonele: făină de grâu, ouă, zahăr și unt, chiar și stafide, fructe confiate (citrice) și drojdie. Apoi, dacă dorești, poți folosi și lapte, miere și malț, care sunt de asemenea permise, unele arome și un anumit conservant.
Pe scurt, nu poți scăpa de ciocolată (și un pic de unt de cacao), ca să nu mai vorbim de nucă de cocos sau de lămâie, care nu sunt chiar prevăzute în rețetă.
Nu este o rețetă rapidă și ușoară, dar cu un minim de efort și timp poți obține un desert foarte mare, care corespunde caracteristicilor unui Panettone tradițional, dar fără arome și conservanți, așa cum îți dorești, de fapt.
Și nu uita, poate fi un cadou de Crăciun, cu care să-ți uimești prietenii!
Ai nevoie de:
- 250 g de făină 0
- 250 g de făină 00
- 12 g drojdie de bere
- 50 ml lapte
- 4 ouă
- 3 gălbenușuri de ou
- 160 g de unt
- 160 g de zahăr
- 1 lămâie bio (să nu aibă coaja tratată)
- 2 linguri de coajă de portocală dulce
- 100 grame de stafide
- 1 boabă de vanilie măcinată (pudră)
- 1 lingurită de malț
- 1 praf de sare
Pregătești aluatul așa:
1. Pui stafidele la înmuiat, să se hidrateze. Cerni și amesteci cele două tipuri de făină. Încălzești ușor laptele și topești drojdia în el. Înainte, nu uita să oprești aproximativ 2 grame de drojdie, pe care o vei folosi mai târziu. Odată ce drojdia s-a topit, adaugi malțul și 80 g de făină. Amesteci bine până nu se mai formează cocoloașe. În acest moment, aluatul ar trebui să crească la aproximativ 30 °. Pune vasul cu aluatul acoperit cu folie într-un loc cald sau în cuptorul încălzit la această temperatură. Lași până când devine aproape dublu față de ceea ce a fost. Ar trebui să dureze aproximativ o oră.
2. După ce a dospit, adaugi în aluat 200 de făină, restul de drojdie și 2 ouă întregi, frămânți bine și apoi adăugați 60 de grame de unt pe care l-ai scos din timp din frigider și 60 g de zahăr. Frămânți bine și formezi o minge netedă, pe care o pui într-un castron, acoperit cu folie alimentară. Lași să se odihnească într-un loc cald, ca și mai înainte. De data aceasta va dura câteva ore să se dubleze volumul.
3. După ce a crescut și cel de-al doilea aluat, va fi necesar să adăugi restul ouălor, gălbenușurile de ou și 220 g de făină. Frămânți foarte mult timp, cel puțin zece minute. Poți să folosești un mixer cu palete pentru aluat sau un robot de bucătărie. Apoi adăugi zahărul rămas și un praf de sare. Când totul este perfect încorporat în aluat, adaugi untul rămas, în mai multe etape, până când este complet absorbit.
4. Este timpul să adaugi fructul, apoi pui coaja rasă de lămâie, portocale confiate și stafidele, bine scurse de apă. Amesteci foarte bine, pentru a distribui totul omogen. Treci aluatul pe o planșetă de patiserie și îl lucrezi cu puțină făină, pentru a-l face să ia forma unei mingi mari.
5. Introduci pasta astfel obținută în forma de panettone și lași să crească timp de 2-3 ore la căldură; după această perioadă, crestezi partea superioară, pentru a forma o cruce în mijlocul căreia veți așeza un cub de unt.
6. Pui forma într-un cuptor fierbinte (200 °) , împreună cu un vas cu apă (dacă nu ai cuptor cu aburi) și lași să se coacă 15 minute, apoi reglezi temperatura la 190 ° și gătești încă 15 minute. În cele din urmă, reduci la 180 ° și mai lași panettonele în cuptor încă 30 de minute.