Răcelile copiilor dau bătai de cap multor părinți de cap, mai ales în seoznul rece. Dar cât de des e normal să răcească un copil, totuși?
Odată cu mersul la grădiniță, cei mici intră în contact cu alți copii și, implicit, șansele de a răci sau de a intra în contact cu microbi și virusuri sunt mult mai mari. Oricât de banală ar putea părea răceala, această afecțiune poate duce la complicații dacă nu este tratată corect.
Cât de des înseamnă prea des?
Medicii pediatri atrag atenția că răspunsul depinde foarte mult de vârsta copilului. De exemplu, în cazul sugarilor, sunt considerate dese răcelile care apar mai des decât o dată pe lună.
În primul an de viață bebelușul poate răci de 8-12 ori, în al doilea an de 6-8 ori.
După vârsta de 1 an sunt considerate dese răcelile care apar mai frecvent decât o dată la trei luni.
În primul an în colectivitate (după vârsta de 3 ani) te poți aștepta ca micuțul tău să răcească și din două în două săptămâni.
Potrivit statiscilor, preșcolarii se confruntă, în medie cu 10 răceli pe an. Numărul crește în cazul elevilor și ajunge la 12, pentru ca apoi la adolescență să scadă la 7 răceli pe an.
Toți părinții se îngrijiorează când își văd copilul cu febră, tuse sau durere în gât. Însă, trebuie să știi că deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, cei mici se confruntă cu mai multe espisoade de răceală decât adulții. Așa că, nu trebuie să îți faci griji dacă ții afecțiunea sub control!
De ce răcește copilul meu atât de des?
Mai ales în primii doi ani de viață, imunitatea micuțului tău nu este complet dezvoltată. În aceste condiții, infecțiile virale sau bacteriene pot apărea la 1-2 luni. Cele mai mari probleme apar în intervalul temporar septembrie – martie.
Ce se ascunde în spatele răcelilor repetate?
Dacă micuțul tău răcește foarte des este posibil să aibă o imunitate scăzută și organismul său nu se poate apăra bine. Copii cu boli cornice sau malformații cardiace suferă foarte des de răceli.
De asemenea, aceștia au tendința de a face și bronșite sau astm bronșic.
Când devine răceala o problemă?
O simplă răceală trece în maxim 7 zile. Dacă se prelungește există riscul unor complicații care vizează urechile (otite medii) sau probleme de respirație sau insuficiențe respiratorii.
Factorii care semnalează că răceala se poate agrava:
- Copilul tău se confruntă cu răceli dese
- Răceala este însoțită de simptome precum dificultăți de
- Răceala afectează calitatea vieții copilului – acesta este prea des dus la doctor sau izolat
- Răceala se poate agrava în cazul copiilor care suferă de astm sau au diferite alergii
- Infecțiiile bacteriene cedează greu la antibiotice
- Episoadele de răceală sunt dese și dau complicații
Ce trebuie să faci dacă micuțul tău se confruntă des cu răceli
- În această perioadă odihna și hrana sănătoasă sunt foarte importante.
- Învață-ți copilul să nu își ducă des mâinile la nas și la gură
- Învață-ți copilul să respecte regulile de igienă (spălat des pe mâini, acoperirea gurii când strânută)
- Consultă un medic pediatru pentru a afla dacă în spatelele răcelilor dese se află o deficiență a sistemului imunitar sau o posibilă alergie
- Apelează la vaccinul antigripal
- Respectă medicația dată de medicul specialist