Placenta. Ce o poate afecta?

Placenta este un organ temporar care se dezvolta in uterul mamei este foarte important pentru fat. Rolul ei primordial este sa pastreze fatul viu si sanatos. Asadar, ce o poate afecta?

 

Placenta se formeaza pana in luna a cincea de sarcina. La termen, cantareste intre 400-600 de grame. Atunci cand termenul sarcinii este depasit, placenta nu isi mai indeplineste functiile, fatul fiind privat de hrana si oxigen.

Placenta si sarcina

In timpul sarcinii, placenta produce oxigen si nutrienti de la mama si le transfera fatului prin cordonul ombilical. Asta pentru ca principala ei treaba este sa asigure fatului o nutritie echilibrata. Inainte, insa, ca sangele mamei sa ajunga la fat, plancenta joaca rolul unui rinichi ce filtreaza substantele nocive.

Ce substante pot trece de placenta?

Desi nu duce la malformatii fetale, nicotina isi pune amprenta asupra cresterii fatului.  Studiile au demonstrat faptul ca daca femeia insarcinata fumeaza copilul va avea o greutate mica la nastere sau se va naste inainte de termen. Cauza este constrictia vaselor de la sange de la nivelul uterului care determina scaderea aportului de oxigen si substante nutritive catre fat.

Placenta si alcoolul

Alcoolul trece de peretii placentei si poate cauza aparitia sindromului alcoolo-fetal, sindorm ce se caracterizeaza prin trasaturi faciale particulare, defecte cardiace, tulburari de comportament si retard mental. Poate duce, de asemenea, la deficit de crestere, pre si post natal.

 Placenta si medicamentele

Medicamentele. Multe medicamente pot ajunge la fat daunand grav  placentei. Administrarea medicamentelor in timpul sarcinii poate aduce grave prejudicii asupra starii de sanatate a micutului.

Placenta si chimicalele

Substantele chimice din medicamente sunt daunatoare fatului deoarece intervin in procesul de dezvoltare al organelor si subtiaza forte mult canalele si vasele de sange. Copilul are nevoie de mult mai multi nutrienti pentru a le putea digera.  Aspirina poate cauza infarctul fatului, iar medicamentele antiinflamatorii pot cauza probleme grave ficatului. Penicilina este mai putin daunatoare, mai ales daca e administrata dupa primul trimestru de sarcina. Nu la fel se comporta tetraciclina, care poate determina la fat retardul de creste a oaselor lungi.

Sarcina si medicamentele

Femeile insarcinate care sunt nevoite sa ingereze medicamente sau tratamente pentru a tine sub control boli grave precum cancerul, epilepsia diabetul sau probleme cardiace, trebuie atent monitorizate de specialist.

Placenta si vitaminele

Vitaminele. Par inofensive, insa in timpul sarcinii pot produce neplaceri. Spre exemplu, vitamina A consumata de femeia insarcina poate duce la aparitia despicaturii palatine sau la defecte in formarea sistemului nervos al fatului.

 

My title page contents