Cum îți convingi copilul să mănânce sănătos. Reguli, sfaturi, trucuri…

Cum îți convingi copilul să mănânce sănătos

Cum îți convingi copilul să mănânce sănătos. Reguli, sfaturi, trucuri…Predarea și însușirea unei culturi alimentare corecte la o vârstă fragedă este importantă pentru creșterea sănătoasă a unui copil. Și mai important este ca aceste obiceiuri să fie păstrate chiar și ca adulți.

Cu toate acestea, dorința și intenția se transformă într-o adevărată luptă, pe care trebuie să o ducem ori de câte ori trebuie să convingem copiii să mănânce alimente sănătoase, în special legume.

Cum așa?

În urmă cu ceva timp, un grup de medici pediatri americani au elaborat un set de linii directoare, publicat pe site-ul web al American Heart Association. Aceștia punctează câteva reguli și unele trucuri de mare ajutor părinților. Urmându-le, părinții se asigură că cei mici preferă alimente sănătoase atât sub formă de gustări, cât și sub formă de preparate.

Cum îți convingi copilul să mănânce sănătos. Câteva reguli bune …

Prima regulă de bază este de a introduce alimente sănătoase în feluri de mâncare pe care copilul le cunoaște deja și le acceptă.

Aceasta este tehnica cunoscută în psihologie sub numele de „influență asociativă“. Dacă un copil acceptă un anumit fel de mâncare, de exemplu pe bază de carne sau paste, poți  îmbogăți masa cu bucăți de legume, roșii cuburi sau alte legume, pe care le combini cu carnea sau cu pastele.

O altă regulă este păstrarea legumelor proaspete, cum ar fi morcovii, la vedere, pentru a stimula consumul lor de către copil.

Dar o bună educație nutrițională începe, chiar înainte de a mânca, cu cumpărarea de alimente sănătoase. De fapt, cumpărăturile împreună cu copiii pot fi o modalitate de a-i face pe aceștia să înțeleagă de ce cumpărăm anumite alimente și de ce unele sunt mai sănătoase decât altele. 

O altă idee bună este să cereți ajutorul copiilor la prepararea meselor. Atunci când cineva muncește, contribuie la ceva, va aprecia mult mai mult rezultatul final. Îl vei lăuda pentru efort și pentru gustul obținut. El va mânca cu o mai mare plăcere ceea ce a ieșit din mânuțele lui.

O altă regulă de bază este să evităm cumpărarea de alimente pe care nu ne-am dori să le mănânce copiii.

Câtă vreme nu există în casă, nu pot fi consumate. Nici să le interzicem total nu este indicat, deoarece atunci când copilul va descoperi undeva alimentul interzis, el se va năpusti asupra lui și va exagera.

Cum îți convingi copilul să mănânce sănătos. Câteva trucuri de mare ajutor …

Experții recomandă, de asemenea, trucuri care pot ajuta copiii să aibă o dietă sănătoasă și corectă. Mai întâi de toate, este necesar să se stabilească orele de masă precise: „Copiii iubesc rutina” – explică grupul de medici amintit mai sus -. Dacă ei învață că pot avea alimente numai în anumite momente și nu în afara meselor și gustărilor, va fi mai ușor să nu te obișnuiești să introduci prea multe calorii în mod incontrolabil pe tot parcursul zilei .

În plus, pentru a stimula consumul de legume, apelează la legume și fructe în culori diferite. Sau alege o temă zilnică pe o anumită culoare. Implică-i și pe copii. Cere-le să aleagă fructele de culoarea stabilită, pe care ar dori să le consume într-o zi anume.

Cum îți convingi copilul să mănânce sănătos. Comportamente pe care trebuie să le evităm…

Și tot de mâncatul sănătos ține și locul pe care îl alegem. Așa cum știm deja și cum, de asemenea, ne recomandă și experții, copiii nu ar trebui să mănânce în fața televizorului. Și nici nu ar trebui ca ceva să le distragă atenția în timpul mesei. Pentru că în acest fel nu este cu adevărat conștient de acțiune în sine și nici nu realizează dacă se satură sau nu. Astfel, poate sfârși prin a mânca mai mult sau mai puțin decât ar trebui.

Mai mult, este important ca un copil să mănânce corect și nu neapărat să termine tot din farfurie. A forța copilul să mănânce tot, chiar și atunci când nu are poftă de mâncare înseamnă introducerea de calorii care depășesc nevoile. Acesta este principalul motiv, pe termen lung, al obezității infantile. Unii părinți apelează la jocuri, dar ar fi indicat să se încerce obișnuirea copilului fără acestea.

 

 

 

My title page contents