Învață copilul să scrie. Sfaturi și activități distractive

învață copilul să scrie

Scrisul și cititul sunt două activități esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a micuțului tău. Care este vârsta de la care ar trebuie să începi să îl obișnuiești cu scrisul și la ce aspecte trebuie să fii atentă? Învață copilul să scrie cu ajutorul acestor sfaturi și activități distractive!

Când vine vorba de scris este bine să iei în calcul predispoziția copilului tău. Unii pot fi mai încântați să învețe să scrie de mână, în timp ce alții preferă să deseneze sau construiască. Un element pe care trebuie să îl ai în vedere, indiferent de atitudinea celui mic?

Obișnuiește-l cu operațiunea de scris și încearcă să îl faci curios apelând la activități cât mai creative, dar și distractive!      

Va trebuie să ai multă răbadare și să fii atentă la câteva aspecte. Iată ce trebuie să faci.

Învață copilul să scrie. Dreptaci sau stângaci?

Înainte de a începe să îl înveți primele litere încearcă să îți dai seama dacă cel mic este dreptaci sau stângaci.

Fii atentă cu ce mână ia obiectele sau desenează. Nu uita să acorzi atenție și celorlalți factori de coordonare – ochi, ureche și chiar picior.

Dacă nu reușești să îți dai seama singură poți apela la un specialist care va despista trăsăturile specifice ale unui stângaci sau dreptaci.

Învață copil să scrie. Vârsta la care poți începe activități de scriere

 

Un copil poate începe să învețe să scrie odată ce motricitatea extremităților le permite acest lucru, atrag atenția specialiștii în dezvoltare și terapie ocupațională. Astfel, copiii pot apuca un creion cu trei degete începând cu vârsta de 5 ani.

Mușchii mâinii și ai brațului sunt esențiali pentru ca micuțul tău să poată scrie corect. Tocmai de asta nu este bine să corectezi felul în care un copil apucă un creion.

Această atitudine poate face mai mult rău decât bine, deoarece o poziție de scris prost însușită se corectează foarte greu! Mai mult, este normal ca un copil de 5-6 ani să apuce creionul folosind toată mâna, dau asigurări terapeuții!

Chiar dacă primele tentative de scriere se concretizează în mâzgâlituri, este bine să îl încurajezi. În timp, abilitățile sale motorii se vor dezvolta și va reuși să scrie cursiv și caligrafic!

Învață copilul să scrie pas cu pas

Este important să îl încurajezi pe cel mic să scrie și să deseneze așa cum poate, fără a-l corecta sau critica. De ce? Astfel, îi validezi eforturile și îi dai încredere în propriile abilități!

  1. Desenatul funcționează ca o introducere în lumea scrisului. Încurajează-l să deseneze încă de mic înainte de a se familiariza cu litere și cifre. Astfel, se va simți comfortabil cu instrumente de scris și hârtia.
  2. Nu este niciodată prea devreme pentru a începe să îi citești. Lectura este un instrument de ajutor pentru a învăța copilul să scrie. Astfel, copiii încep să facă asocieri vizuale între imagini și cuvinte. Pe măsură ce începe să cirească singur, va reține mai ușor ortgrafia cuvintelor.
  3. Prin lectură, copilul învață să recunoască și să înțeleagă literele. Mizează pe un abecedar cu litere mari pentru ca el să le învețe și după cum sună. Folosește desene, cuburi și orice alte jucării prin care îl ajuți să se familiarizeze cu literele.
  4. Primul pas? Concentrează-te pe modul în care ține instrumentele de scris și pe poziția mâinii. Mai întâi, încurajează-l să facă semne de bază și nu literele! Începți prin a învăța cum se fac liniile drepte, oblice sau cercurile și abia apoi treceți la litere. Lasă-l să exerseze fiecare literă de ori câte ori simte nevoia, înainte de a trece la următoarea.
  5. Poziția de scris este foarte importantă. Copilul trebuie să aibă o poziție dreaptă, să țină umerii la același nivel și să nu se aplice deasupra mesei când scrie.
  6. Sursa luminii și poziția biroului. Biroul se va așeza în așa fel încât lumina să cadă pe sufrața lui, fără a crea umbre pe mâini. Dacă micuțul tău scrie cu dreapta, lumina trebuie să cadă de sus și din stânga. Dacă este stângaci, lumina dreptui să cadă din partea stângă!
  7. Scrisul este abilitate care presupune exerciții consecutive. Tocmai de asta trebuie să îl încurajezi și să îl susții constant pe cel mic, până când va învăța. Accentul nu trebuie pus pe calitate, cantitate sau pe competiție, ci pe efortul pe care îl depune și pe atenție! Fă pauze frecvente și creează un mediu relaxat și distractiv în care cel mic poate experimenta cu literele și cifrele în siguranță!

Învață copilul să scrie. Activități creative și distractive

Învață-ți copilul să scrie cu ajutorul câtorva activități creative și distractive care vor transforma procesul de învățare într-unul mai plăcut!

Învățați împreună literele și cifrele prin joc

Înainte de a începe să scrie, cel mic trebuie să se familiarizeze cu literele alfabetului și cu cifrele. Cumpără cartonașe, cuburi sau magneți de frigider pe care sunt imprimate litere. Apoi, introdu aceste obiecte cât mai des în activitățile de zi cu zi.

Stai alături de el și arată-i cum să își numele sau data nașterii.  Cărțile de colorat sunt un alt mod distractiv de a învăța literele sau cifrele.

Cumpără cărți de colorat în care sunt punctate cifre sau litere pentru ca micuțul tău să descopere prin colorat cum se formează acestea!

Concurs de copiere a literelor și cifrelor

Dacă transformi orice activitate într-un joc vei avea mai multe șanse de reușită! Pentru a crește interesul celui mic pentru scris apelează la un concurs cu premii. Puteți concura pentru a vedea cine reușește să copieze cât mai multe litere.

O altă activitate distractivă la care poți apela? Arătă-i cartonașe cu litere pe care acesta trebuie să le copieze într-un caiet. Cu fiecare literă sau cifră pe care o recunoaște și o scrie corect va primi puncte! Iar, la final, un mic premiu!

Mizează pe jocuri de cuvinte

Este important să scrii cât mai des când ești în preajma copilului pentru a-l impulsiona. Fie că vă jucați cu plastilină sau mergeți în vacanță încearcă să îl încurajezi să scrie anumite cuvinte. Din plastilină, pe nisip, în zapadă! Poți apela la cartonașe cu litere , pe care le amesteci și apoi roagă-l pe copil să compună cuvinte cu ajutorul acelor litere.

Cu ajutorul acestor metode distractive și creative  ți poți învăța copilul să scrie în timp ce îi încurajezi interesul pentru nou!

My title page contents