Bebelușii visează? Dacă da, de când încep aceștia să viseze?

BEBELUȘII VISEAZĂ? DACĂ DA, DE CÂND ÎNCEP ACEȘTIA SĂ VISEZE?

Bebelușii visează mult, mult mai mult decât noi adulții. Ei fac acest lucru încă de când erau în uter și au avut doar puțin peste 23 de săptămâni. De fapt, la copii și adulți, somnul REM este legat de vise. Faza somnului REM este mult mai lungă la sugari, decât la copiii mai mari și adulți.

La nou-născuți, fazele REM ocupă aproximativ jumătate din durata totală a somnului. În timp ce la un adult ele reprezintă doar o cincime din somnul nocturn. Este greu de spus dacă în aceste faze sugarii au de fapt, imagini de vis, deoarece nu ne pot da nici o informație despre ele. Cu toate acestea, se poate deduce acest lucru din anumite elemente, cum ar fi mimica: în timpul acestor faze, copiii zâmbesc uneori sau se crispează de frică. La sugari se observă și mișcările oculare din spatele pleoapelor. Acestea indică o activitate de vis care se găsește de obicei la adulți.

Astăzi, se presupune că visul reprezintă o activitate specifică de învățare a creierului, care re-elaborează experiențele și evenimentele de astăzi. Acest lucru explică de ce copiii mici visează mai mult decât adulții. Pentru ei, de fapt, totul este nou, ei au în mod constant noi experiențe care trebuie asimilate. Pentru noi, adulți, însă, multe experiențe de zi cu zi sunt deja familiare. Astfel încât, noaptea avem mai puțin de asimilat, adică de învățat.

Când doarme, bebelușul are adesea pleoapele pe jumătate deschise. Ochii săi pot fi văzuți în mișcare dintr-o parte în alta.  

Ce înseamnă asta?

Mișcările ochilor sub pleoapele închise sau semi indică faptul că bebelușul este în stadiul de somn cu vise. Numit, de asemenea somnul REM, care este un acronim pentru „Rapid-Eye-Movement“ (mișcarea rapidă a ochilor) și se referă tocmai la această observație.

În general, după ce a adormit, copilul începe imediat să viseze. Diferența între bebeluși și adulți este că cei mici încep să viseze imediat ce au adormit. Fără să treacă totuși prin diferitele stadii ale somnului profund care preced visul, așa cum se întâmplă în cazul adulților.

Activitatea lor de vis se găsește deja la douăzeci și trei de săptămâni de viață intrauterină, când semnele comportamentale ale somnului REM sunt destul de clare. La copiii prematuri cu vârsta de treizeci de săptămâni, somnul REM ocupă aproape 100% din timpul de somn. Apoi scade cu până la 50%, așa cum se întâmplă în cazul copiilor, pe termen lung. Înțelegerea a ceea ce visează nou-născuții, urmărind expresiile lor faciale, este dificilă, chiar dacă acestea pot dezvălui cu siguranță emoțiile fundamentale: bucurie, tristețe, frică, minune, furie și dezgust.

Mama nu îl poate consola atunci când visează urât. Deci, nu ar trebui să trezească copilul, chiar dacă el plânge: trebuie să fie capabilă de a gestiona tensiunile sale cu tandrețe și să fie pregătită să accepte astfel de situații. Lumea viselor din copilărie devine accesibilă numai de la vârsta de 3 ani, când copiii își pot povesti visele.

My title page contents