Somnul în timpul sarcinii este afectat de anumite simptome și nu mai este chiar un moment relaxant. Acestea sunt normale și apar frecvent pe parcursul celor 9 luni. Cum îți afectează ele odihna?
Somnul, odihna și relaxarea sunt extrem de importante în timpul sarcinii. Tocmai de aceea, în ciuda factorilor de stres, grețurilor sau altor simptome, ar fi bine să încerci să te odihnești cât mai mult.
Totuși, există câteva simptome care pot afecta somnul în timpul sarcinii. Nevoia de a merge la toaletă, greața sau crampele abdominale sunt doar câteva dintre ele. Cel mai bine ar fi să îi ceri medicului tău câteva sfaturi, pentru a reuși să îndepărtezi și să tratezi simptomele care nu te lasă să te odihnești în timpul celor 9 luni.
Iată care sunt, potrivit specialiștilor de la Kidshealth.org, simptomele care afectează somnul în timpul sarcinii:
Nevoia constantă de a merge la toaletă
Nu mai este un secret faptul că în timpul sarcinii ai nevoie mai mare să mergi la toaletă pentru a urina. Acest lucru se datoreaza activității intense a rinichiilor, care filtrează sângele de la nivelul organismului. Mai mult decât atât, pe măsură ce uterul se mărește, el va exercita o presiune și mai mare asupra vezicii, iar astfel plimbările la toaletă vor fi mult mai dese, indiferent dacă este zi sau noapte.
Încearcă să te relaxezi și să nu te enervezi ori de câte ori te trezești noapte pentru a merge la toaletă. Este un efort care îți afectează odhina și dispoziția, însă este cât se poate de normal.
Inima bate mai repede
Una dintre simptomele care afectează somnului în timpul sarcinii sunt bătăile crescute ale inimii. În timpul sarcinii, ritmul cardiac va crește, iar inima va fi nevoită să pompeze mai mult sânge, atât pentru uter cât și pentru restul organismului tău.
Dificultățile de respirație
Hormonii din timpul sarcinii te vor face să respiri mai adânc. Apoi, treptat, pe măsură ce fetusul crește și se dezvoltă, este posibil să simți că încep să apară dificultăți de respirație, pentru că uterul ocupă mai mult spațiu și poate crea presiune asupra diafragmei.
Durerile de spare și de picioare afectează somnul în timpul sarcinii
În timpul sarcinii vei acumula mai multe sau mai puține kilograme. Însă acestea vor avea efect asupra organismului. Uterul este și el mai greu și treptat vor apărea durerile de spate și de picioare. Este bine să te odihnești cât mai mult și să eviți situațiile sau activitățile care necesită mult efort.
Mai mult decât atât, în timpul sarcinii, organismulo produse relaxin, un hormon care îl ajută să se pregătească pentru naștere. Acest hormon slabește ligamentele, iar tu poți deveni mai predispusă la rani și mici accidente.
Dacă durerile de spate și picioare te deranjează în timpul somnului, ar fi bine să încerci să îți creezi un loc cât mai comod pentru dormit. Folosește perne speciale pentru gravide, reglează temperatura potrivită pentru somn și, dacă îți place, poți apela și la o muzică relaxantă care să te ajute să te odihnești.