Părintele alcoolic stârnește multe traume în mintea copiilor lor. Fiecare caz este unic, deoarece efectele depind de severitatea dependenței și manifestările sale, vârsta copiilor, de poziția luată de mamă și de restul familiei, dar și de alți factori.
Cu toate acestea, există comportamente comune la persoanele care au avut un părinte alcoolic. Variază doar intensitatea acestora. Aproape întotdeauna, copiii cu părinți alcoolici cresc într-un mediu în care predomină haosul. Modul lor de a fi și de a vedea lumea este în funcție de experiențele cu alcoolismul părinților. Și toate acestea lasă semne. Aceste traume sunt greu de identificat atât la părinții alcoolici, cât și la copiii lor. Ele subminează personalitatea individului și, adesea, se traduc în atitudini aparent pozitive. Cu toate acestea, există o rană care, mai devreme sau mai târziu, va trebui să fie vindecată.
Părintele alcoolic. 5 traume psihologice care caracterizează multe persoane care au avut un părinte alcoolic.
1. Copiii părinților alcoolici nu cunosc comportamentul normal
Părintele alcoolic este, în primul rând, un părinte. Din acest motiv, reprezintă modelul adult pentru un copil. Cu toate acestea, un alcoolic este imprevizibil: într-o zi el poate fi iubitor și în altă zi se transformă într-un străin care îl intimidează și îl încurcă pe copil. Copilul nu știe niciodată la ce să se aștepte de la el. Copiii părinților alcoolici, prin urmare, nu pot înțelege ce este un comportament normal, adică un comportament non-patologic. Se îndoiesc continuu.
2. Se străduiesc să finalizeze un proiect
Copiii părinților alcoolici sunt lași. Viața lor s-a dezvoltat pe fondul marilor incertitudini: ei nu știu niciodată cum vor fi părinții lor. Prin urmare, ei nu știu niciodată ce să se aștepte de la familie, de la lume și de la ei înșiși. Totul se poate schimba oricând. Această instabilitate, anxioasă și bolnavă, crește șansele ca ei să devină oameni instabili.
3. Ei se judecă, se învinovățesc și nu se pot bucura cu ușurință
Fiul unui părinte alcoolic poartă în el sentimente de vinovăție și un sentiment de incapacitate, pe care nu-l poate explica. Din nefericire, el nu știe în ce măsură alcoolismul paternal este vina lui. Se întreabă: trebuie să fac ceva în legătură cu asta? Vrea să facă ceva pentru a schimba situația, dar niciodată nu știe cum ar putea să acționeze.
4. Ei sunt loiali, dar nu-l consideră un merit
Copiii unui alcoolic simt un sentiment de loialitate patologică. Ei și-au văzut părintele în stare critică și acest lucru le provoacă durere, dar și frică. De multe ori este necesar ca ei să nu vorbească cu nimeni despre situația lor familială. Din acest motiv, mulți dintre ei consideră că loialitatea oarbă este o valoare pe care trebuie să o suporte, indiferent de circumstanțe. Ei simt că trebuie să îndure ceva când este vorba despre o persoană pe care o iubesc.
5. Ei reacționează exagerat și impulsiv
Schimbările reprezintă o amenințare pentru copiii părinților alcoolici. Din acest motiv, dacă pot obține un minim de stabilitate, o vor apăra obsesiv. Ei percep schimbările ca venirea haosului. În plus, ei au un control redus asupra emoțiilor lor. Ei cred că toți avem dreptul să ne urmăm propriile impulsuri, deoarece asta au văzut mereu acasă. Când trauma este profundă, copiii părinților alcoolici ar trebui să fie supuși unui tratament psihologic profesionist.