Timp în familie. 10 sfaturi pentru a profita la maximum de timpul petrecut în familie

Timp în familie. 10 sfaturi pentru a profita la maximum de timpul petrecut în familie

Cât timp în familie petreci? Adesea, nu poți găsi suficient timp pentru a-l petrece împreună cu familia ta. Gătitul, treburile casei și mersul la muncă sunt în mod evident activități necesare și esențiale dar, deseori, pentru părinți înseamnă mai puțin timp pe care să-l petreacă cu copiii lor. Vestea bună? Există modalități de a economisi timp din cel alocat pentru responsabilitățile zilnice și pe care să-l petreci mai mult cu familia.

Iată cum puteți petrece mai mult timp în familie! 10 sfaturi simple:

1. Fă o listă cu lucrurile pe care le ai de făcut

Fă o listă și împarte activitățile în 3 categorii: Ce trebuie să faci tu, lucruri pentru care poți să delegi pe cineva și lucruri pe care nu e chiar obligatoriu să le faci. Există întotdeauna un lucru pe care intenționezi să nu-l faci, de fapt. Șterge acel lucru de pe listă! Analizezi totul și te gândești „Ce se întâmplă dacă nu fac acest lucru? Dacă răspunsul este „nimic”, pune acea activitatea în categoria „NU FACE”. În cele din urmă, vei decide dacă altcineva poate face ceva pentru tine sau nu e chiar necesar să faci acel lucru. Dacă răspunsul este da, mută activitatea în coloana „DELEGARE LA”. Poate partenerul, bona, colega sau vecina să se descurce cu ceva? În cele din urmă, vei avea o listă cu „DE FĂCUT!” dezactivată și vei economisi ceva timp în familie.

2. Implică-i pe copii

Poate că aranjezi hainele și pregătești masa mai repede dacă o faci singură, dar când implici copiii în treburile casnice, activitățile de lucru se transformă în timp petrecut în familie. În același timp, îi vei învăța pe copii abilități valoroase. Aceștia vor învăța să devină independenți. Chiar și un copil mic poate pune jucării într-un coș. Ba chiar poți inventa un joc de curățare a casei, în care adulții și copiii concurează pentru a vedea cine este mai bun sau mai rapid. Sau puteți inventa un cântec de familie, pe care să-l fredonați în timp ce lucrați împreună.

3. Redu timpul pierdut

De exemplu, poți pierde zilnic timp căutând obiecte importante, cum ar fi diverse chei, facturi, documente etc. Fiți organizați și încercați să puneți lucrurile întotdeauna în același loc. Poate că nu realizezi, dar veți câștiga ceva timp și veți economi și energie. De asemenea, pentru a evita stresul și timpul pierdut dimineața, pregătește hainele pentru a doua zi din seara precedentă: vei economisi mai mult timp pentru a-l petrece împreună cu copiii la micul dejun. Dar, mai presus de toate, încearcă să-ți verifici e-mailurile când copiii dorm, dimineața devreme sau noaptea târziu. La fel și în cazul apelurilor telefonice, atunci când nu sunt chiar necesare. Nu mai lua din timpul petrecut cu copiii!

4. Gătește de două ori mai mult

De exemplu, pregătești lasagna, fă două tăvi, una pentru astăzi și cealaltă pentru a fi congelată și păstrată pentru weekend. Când fierbi legume, mărește cantitatea dacă știi că ai nevoie și a doua zi de ele, astfel încât să le ai întotdeauna la frigider pregătite. Un alt exemplu: un rest de friptură poate deveni ingredientul pentru sandvișul de mâine. Păstrează întotdeauna o rezervă de alimente în congelator pentru momentele când nu ai chef sau timp să pregătești ceva proaspăt. Nu va trebuie să fugi la cumpărături și astfel vei economisi timp. Uneori, doar comandând o pizza sau punând una congelată în cuptor ai salvat ceva timp. În plus, vei avea scuza potrivită pentru a petrece mai mult timp cu familia.

5. Creează tradiții familiale de urmat

Nu aștepta zile speciale sau anumite sărbători pentru a petrece cu familia. Poți stabili ca în fiecare duminică la micul dejun să faci ceva special (să pregătești prăjituri, să ieșiți după-amiaza la cofetărie etc.) sau vinerea seara poate fi dedicată jocurilor, iar sâmbătă dimineața să mergeți împreună la cumpărături. Indiferent de alegere, asigură-te că toată lumea, inclusiv părinții, o respectă. Și, în aceste situații, fără smartphone, fără Facebook și fără televizor.

6. Mâncați împreună ca o familie

Mulți copii de azi nu știu sensul unei cine de familie. A sta împreună în jurul mesei și a lua cina împreună, promovează conversația și comunicarea în familie. Împărtășirea meselor împreună vă permite să vorbiți despre viața celuilalt, să auziți povești și să vă dați sfaturi și încurajări reciproce.

7. Jucați împreună jocuri creative

Noile tehnologii au făcut jocurile electronice mai populare. Drept urmare, cei mai mulți copii petrec ore întregi în fața unui ecran jucându-se cu alți copii. Părinții ar trebui să găsească modalități creative de a stimula interesul colectiv, cum ar fi jocurile de masă sau jocurile de cărți pentru a le juca împreună cu copiii. Acest lucru le va oferi părinților mai mult timp să vorbească și să își sporească relația cu copiii lor.

8. Optați pentru activități în aer liber

Mai bine petreceți timp cu familia făcând activități în aer liber: bucurându-vă de o plimbare pe jos sau cu bicicleta, dar și de alte activități distractive, cum ar fi un joc de baschet, o drumeție într-un sat, o excursie la mare sau la munte, o vizită la un muzeu, etc. Sunt atâtea idei de pus în practică!

9) Citiți împreună

A le citi copiilor, mai ales dacă sunt mici, sau a citi împreună timp de o jumătate de oră în fiecare seară este o modalitate excelentă de a petrece timpul cu familia. Alegerea cărților de citit este o modalitate de a împărtăși copiilor idei și valori.

10) Împărtășește-le copiilor povești de familie

Găsește timp pentru a le împărtăși copiilor povești despre istoria familiei tale. Arată-le albume foto vechi și urmăriți-le împreună cu copiii. În plus, faceți fotografii de familie pe care să le puneți în albumul moștenit. Astfel veți duce mai departe povestea familiei voastre.

My title page contents