Privite din afară, conflictele cu socrii pot părea amuzante. Însă pentru cei care le trăiesc ele sunt surse de stres. Nu în puține situații, socrii în viața cuplului au făcut ca acesta să se destrame.
Adevărul este că socrii în viața cuplului pot interveni doar dacă acest lucru li se permite. Dacă nu au fost puse încă de la început limite dincolo de care nu au dreptul să treacă. Pentru că o dată întemeiată o nouă familie, nu se mai pune problema de a alege între a fi un soț bun sau un fiu bun. Valabil și pentru soție/fiică.
Socrii în viața cuplului
De ce unii părinți se amestecă prea mult în viața copilului lor, acum căsătorit? Poate că, în principal, din cauza faptului că nu pot accepta că o persoană tânără, fără experiență, este capabilă să-i îngrijească fiul/fiica așa cum o făceau ei. Iar acest sentiment este acut la părinții care au făcut eforturi și sacrificii pentru a-și crește copilul cum au considerat ei că este mai bine. Pentru ei, plecarea ”puiului” în alt cuib este similară abandonului, iar ei se consideră victimele. Apoi, așa cum am afirmat și mai sus, socrii intervin în viața celor doi tineri pentru că, pur și simplu, li se permite. Pentru că le este cerută părerea în permanență, pentru că sunt invitați să participe la luarea deciziilor. Poate că la început chiar este nevoie de experiența lor de viață. Însă acest lucru e precum învățatul mersului pe bicicletă. Ajuți doar până când este capabil să meargă și singur. După aceea, chiar dacă mai și cade… trebuie să se descurce și singur.
Cum elimini tensiunea din familie
În primul rând trebuie să dai dovadă de diplomație. Cu scandal, reproșuri și ultimatumuri nu vei rezolva nimic. Dimpotrivă. Îți vei face niște dușmani și mai mari, ceea ce nu este de dorit. Gândește-te că nu știi când ai nevoie de socri. Că poate nici părinții tăi nu sunt permanent disponibili. Și uneori chiar ai nevoie de ajutorul lor, cel puțin în privința copiilor. Cum procedezi pentru a-i ține la oarecare distanță dar mențineți o relație bună cu ei:
Găsiți un moment prielnic, fără tensiune – invitați-i de exemplu la un prânz în familie, în formulă completă – și spuneți-le că ori de câte ori veți avea probleme, ei sunt primii la care veți apela;
Convingeți-i că sunteți un cuplu care funcționează după propriile reguli, stabilite și negociate între voi, că aveți un ”cod de conduită” al propriei familii;
Partenerul al cărui părinte este intruziv în cuplu, va trebui să le explice părinților săi că atunci când îi critică soțul/soția nu fac altceva decât să îl rănească pe el.
Evitați situațiile conflictuale. Dându-le amploare, lucrurile în mod firesc se vor agrava. Amintiți-vă de principiul: ”Spunem ca ei dar facem ca noi.”
Încercați să nu aveți mari așteptări. Pentru că neîmplinirea lor aduce dezamăgiri. Nu vă așteptați de la socri să vă trateze ca pe propriul copil. Și nu vă așteptați să fie de partea voastră nici măcar atunci când este evident că aveți dreptate.