Intoleranța la gluten este o problemă destul de des întâlnită. Dar aproape la fel de des este invocată fără să fi fost diagnosticată, pentru că mulți găsesc că este cool să ocolești glutenul. Pentru cei cu adevărat și justificat interesați de acest subiect, vom descrie care sunt simptomele intoleranței la gluten.
Acest tip de intoleranță se caracterizează prin reacții adverse la gluten, o proteină care se găsește în grâu, orz și secară. Cea mai severă formă de intoleranță la gluten se numește boală celiacă și duce la deteriorarea sistemului digestiv. Nu toate persoanele cu intoleranță la gluten dezvoltă boala celiacă, foarte multe cazuri rămânând la forme ușoare. Iată simptomele intoleranței la gluten.
Simptomele intoleranței la gluten
Există nu mai puțin de 14 semne care avertizează că organismul nu este dispus să tolereze glutenul, motiv pentru care eliminarea lui din dietă este un obiectiv principal.
Balonarea
După ce ai servit masa ai senzația că ai înghițit tot gazul dintr-un balon cu heliu, iar asta îți produce un disconfort accentuat. Sigur, balonarea este foarte frecventă și poate avea diverse explicații, dar poate fi și semnul intoleranței la gluten. Studiile arată că în 87% dintre cazuri ea este prezentă.
Diaree, constipație, scaun urât mirositor
Sigur, toată lumea se confruntă cu episoade de diaree sau constipație. Dacă se întâmplă ocazional, nu-i nimic în neregulă. Însă dacă se întâmplă în mod regulat pot reprezenta motive de îngrijorare. Iar disconfortul digestiv provocat este foarte probabil să aibă legătură cu glutenul. Mai mult de jumătate dintre persoanele cu intoleranță prezintă diaree și circa un sfert, constipație.
Durere abdominală
Și durerile abdominale pot avea numeroase explicații, dar și intoleranța la gluten este una dinte ele. Chiar cea mai comună. Nu mai puțin de 83% dintre cei care suferă de această disfuncție o experimentează.
Dureri de cap
Migrena este o condiție cu care ne confruntăm la un moment dat. Însă cei cu intoleranță la gluten suferă regulat de dureri intense de cap.
Senzația de oboseală
Senzația de oboseală de obicei nu este legată de nicio boală. Însă atunci când ea apare după consumul unor alimente care conțin gluten, se impune explorarea în vederea depistării cauzei. Mai mult, intoleranța la gluten poate provoca, de asemenea, anemie cu deficit de fier care, la rândul său, provoacă oboseală și lipsă de energie.
Probleme cutanate
Intoleranța la gluten poate afecta și pielea. O afecțiune a pielii numită dermatita herpetiformis este manifestarea cutanată a bolii celiace. În plus, s-a observat că mai multe alte afecțiuni ale pielii (psoriazis, alopecia areata și urticaria cronică) s-au ameliorat ca urmare a unei diete fără gluten.
Depresie
Depresia afectează un procent semnificativ de persoane. Iar cele cu supărătoare probleme digestive sunt cu atât mai mult predispuse la astfel de episoade. Și mai îndreptățite, aș zice…
Scădere inexplicabilă în greutate
Aparent inexplicabilă… În fapt, problemele digestive create de intoleranța la gluten e aproape firesc să determine scădere ponderală.
Anemie cu deficit de fier
Anemia cu deficit de fier este cea mai frecventă deficiență nutritivă din lume. În boala celiacă, absorbția deficitară a nutrienților în intestinul gros are ca și consecință reducerea cantității de fier absorbită de organism. Și iată anemia!
Anxietate
Sentimente de îngrijorare, nervozitate, neliniște și agitație. Ceea ce simte o persoană care se confruntă cu neplăcerile provocate de intoleranța la gluten.
Tulburări autoimune
Boala celiacă este o boală autoimună care determină sistemul imunitar să atace tractul digestiv după consumarea glutenului. Având deja această boală autoimună, persoana care suferă de intoleranță la gluten este mai predispusă și la alte boli autoimune, cum ar fi boala tiroidiană autoimună. Și reciproc, boala celiacă apare mai frecvent la persoanele care suferă deja de boli autoimune precum diabetul de tip 1, bolile hepatice autoimune și boala inflamatorie intestinală.
Dureri articulare și musculare
Există o teorie potrivit căreia cei cu boală celiacă au un sistem nervos determinat genetic a fi hipersensibil. Prin urmare, ei pot avea un prag mai mic la care se activează neuronii senzorici care provoacă dureri în mușchi și articulații. În plus, expunerea la gluten poate provoca inflamație, iar aceasta duce la dureri de mușchi și articulații.
Amorțirea picioarelor sau a brațelor
Un alt simptom surprinzător al intoleranței la gluten este neuropatia, care implică amorțeală sau furnicături la nivelul brațelor și picioarelor.
”Ceața creierului”
„Ceața creierului” se referă la senzația persoanei de a nu fi capabilă să gândească clar. Cei care au experimentat această stare o descriu ca o oboseală mentală, dificultate de a gândi și probleme de memorie.