Anemia în sarcină. Există, apare, dar poate fi depășită. Cum și de ce? Uite: în timpul sarcinii, organismul viitoarei mame produce o cantitate mai mare de sânge, fiind necesară o cantitate mult mai mare de fier pentru a produce hemoglobina, proteina din celulele roșii ale sângelui ce conduce oxigenul către celelalte celule.
Pentru a produce hemoglobina, corpul are însă nevoie de o cantitate importantă de fier. Iar deficitul acestui mineral reprezintă cea mai comună cauză a apariției anemiei, diagnostic ce nu ar trebui ignorat, cu atât mai mult dacă ești însărcinată.
Anemia în sarcină. Hemoglobina și valorile ei
Concentrația de hemoglobină se determină încă de la prima consultație prenatală și, chiar dacă la începutul sarcinii valoarea acesteia este considerată în limite normale, repetarea analizei este importantă a fi făcută pe măsură ce vârsta sarcinii avansează. În a doua parte a sarcinii, cantitatea de sânge a corpului crește cu 50%, fapt pentru care valoarea hemoglobinei este firesc să scadă, tocmai de aceea este importantă monitorizarea acestor valori. Dacă se constată un deficit de fier, tratamentul constă în administrarea unor comprimate ce conțin fier, cel mai probabil pe perioada întregii sarcini.
Cum te simți?
Principalele simptome ale instalării anemiei sunt stare de oboseală permanentă, stări de amețeală, paloarea feței, apariția migrenelor, respirație îngreunată, accelerarea bătăilor inimii (tahicardie), scăderea bruscă a tensiunii (hipotensiune), concentrare dificilă, mâini și picioare reci.
Fii cu băgare de seama!
Anemia în timpul sarcinii este asociată unui risc crescut de naștere prematură, greutate mică a copilului la naștere sau, în cazuri grave, la moarte fetală. Prezența anemiei este asociată și cu stare de oboseală accentuată, risc crescut de depresie postnatală, precum și de infecții postnatale, transmiterea deficienței de fier bebelușului.
Gemeni sau tripleți?
Riscul diagnosticului de anemie în timpul sarcinii crește și în cazul în care alimentația viitoarei mame nu conține alimente cu conținut bogat în fier, când vorbim despre o sarcină cu gemeni, tripleți, atunci când sarcina vine la mai puțin de doi ani după precedenta, vârsta mamei este mică (adolescență).
Fasole, nuci, spanac și sfeclă
Este indicat ca viitoarea mamă să consume alimente bogate în fier: frunze de spanac alături de alte legume verzi, cereale integrale, fructe uscate, nuci, fasole etc. Citricele sau căpșunile, fructe bogate în vitamina C, ajută la absorbția fierului în organism. Laptele de vacă, proteinele din soia, gălbenușul, cafeaua sau ceaiul sunt bogate în calciu, ce interferează cu absorbția fierului.
În caz contrar…
Excesul de fier din organism poate provoca anumite probleme unei gravide, cea mai des întâlnită fiind apariția constipației.