Computerul este dușmanul pe care de bunăvoie l-am lăsat să intre în casele și viețile noastre. Căruia i-am oferit nepermis de mult din timpul nostru. Grav este atunci când el pune stăpânire pe copiii noștri. Recunoaște simptomele dependenței de computer la copii și ia măsuri urgente.
Cu atâtea informații existente cu privire la simptomele dependenței de computer la copii nici n-ar trebui să fie dificil să le identifici. Mai greu este să lupți cu adicția în sine. Ai crede că războiul cu o mașinărie poate fi câștigat înainte de a fi declanșat. Că scoțând-o din priză, parolând-o sau desființând abonamentul la internet, ai rezolvat. Da, toate sunt soluții valabile. Dar cu dependența copilului cum faci?
Dușmanul din priză
Jocuri, rețele sociale, mesagerie, blogging, vlogging, descărcare de muzică și filme. Zeci de ore petrecute săptămânal cu ochii în ecran și degetele pe tastatură. Și toate acestea cu uriașe costuri emoționale. Desigur, computerul este un element important în educația copiilor, nimeni nu-i contestă calitățile, nu puține. Dar, din păcate, întrebuințarea lui nu se rezumă doar la atât. Cum nici timpul petrecut în fața calculatorului nu este unul strict controlat și limitat. Pentru că aceste lucruri sunt greu de făcut. Părinții își petrec mai toată ziua la serviciu, lăsându-i pe copii lipsiți de ochiul lor vigilent. Dacă autoritatea rămasă acasă sunt bunicii… nu ai nicio bază. Aceștia fie sunt prea îngăduitori, fie nepricepuți, fie ușor de păcălit de către copil.
Când virtualul controlează realul
„Consumul” de computer începe timid, dar în timp ajunge să acapareze aproape total. Apăsarea pe un singur buton și apoi utilizarea mouse-ului, duc copilul în lumi total diferite de cea reală, în care problemele reale nu mai există și în care aproape orice experiență este posibilă. Ca și dependența de droguri și alcool, internetul oferă copiilor și adolescenților o modalitate de a scăpa de sentimente dureroase sau de situații îngrijorătoare. Ei își sacrifică orele de somn pentru a petrece timp online. Își sacrifică timpul petrecut cu familia. Își sacrifică timpul petrecut cu prietenii. Își sacrifică viața socială și școlară pentru o lume online confortabilă pe care chiar ei și-au creat-o și modelat-o.
Simptomele dependenței de computer la copii
Parcă nici nu-ți mai recunoști copilul… Altădată vesel, comunicativ, cu rezultate școlare satisfăcătoare. Unde este el acum, unde a dispărut? Este unul dintre milioanele de dependenți de calculator dacă:
- Petrece aproape tot timpul în camera lui, în fața calculatorului;
- Și-a redus programul de somn pentru a avea mai mult timp pentru activitatea legată de calculator. Uneori, pentru a rămâne treaz peste limitele organismului, consumă băuturi energizante sau pe bază de cafeină. Ori chiar cafea;
- A slăbit, are ochii roșii și cearcăne, este mai tot timpul obosit;
- Manifestă preocupare în a reveni în fața computerului atunci când lipsește câteva minute, pentru a mânca, de exemplu;
- Scad performanțele școlare și e foarte posibil să aibă mari probleme legate de absenteismul școlar;
- Nu socializează, nu mai iese la întâlniri cu prietenii, nu prea mai comunică nici cu familia; eventual doar pentru cereri de strictă necesitate;
- Și-a pierdut total interesul pentru activitățile offline care înainte îi făceau plăcere;
- Nu mai are noțiunea timpului, adesea fiind surprins să afle că este ora mesei sau că s-a făcut deja dimineață (când este surprins după încă o noapte petrecută la computer);
- Devine agitat atunci când i se solicită să închidă computerul pentru că a exagerat în privința timpului petrecut la acesta.
- Poate manifesta ieșiri violente dacă nu i se mai permite accesul la computer sau internet.