DESHIDRATAREA LA BEBELUȘI. SIMPTOMELE DESHIDRATĂRII

Deshidratarea la bebeluși e un semnal de alarmă ce nu trebuie ignorat. Copiii se deshidratează foarte repede. Este important să fie supravegheați continuu. Deshidratarea înseamnă că organismul pierde mai multe lichide decât asimilează. Copiii și persoanele în vârstă sunt două categorii vulnerabile când vine vorba despre deshidratare. De fapt, copiii cântăresc mai puțin decât un adult și metabolizează mai repede apa.

Printre cele mai frecvente cauze ale deshidratării copilului se numără: vărsături, dizenterie, gastroenterită acută, transpirație excesivă ca urmare a căldurii sau efortului fizic, febră mare. Deshidratarea la bebeluși (copii) cunoaște diferite etape: poate fi ușoară sau poate lua proporții mai serioase, până la spitalizare.

Prin urmare, este foarte important să identificăm situații care ar putea fi periculoase și să-i oferim constant apă copilului.

 

Deshidratarea la bebeluși. Simptomele deshidratării la copii

1. Iritabilitate excesivă la copii

Unul dintre simptomele posibilei deshidratări (de la ușoară până la severă, în funcție de modul în care se manifestă simptomele copilului) este iritabilitatea excesivă a copilului. De fapt, atunci când copilul plânge continuu, când nu există nimic care să-l consoleze și este deosebit de nervos, în cazul unei situații de risc (căldură, febră, diaree, vărsături), este bine să luăm în considerare ipoteza că este vorba despre deshidratare. De obicei, în aceste circumstanțe, sunt foarte puține lacrimi. Sau, în caz de deshidratare severă, copilul plânge cu ochii uscați.

2. Uscăciunea membranelor mucoase

Care sunt semnele unei posibile lipse de hidratare? Pielea și buzele foarte uscate, ochii scufundați și, la nou-născut, fontanela adâncită. Dacă cel mic are aceste simptome, în plus față de oferirea de apă sau lapte matern, este indicat să mergi imediat la pediatru sau la camera de urgență .

3. Bebelușul nu face pipi

Unul dintre semnele pe care pediatrii le indică întotdeauna ca importante, în cazul unei suspiciuni de deshidratare, este urina slabă sau chiar absentă. Acest lucru se întâmplă atunci când scutecul copilului rămâne uscat ore bune. Sau când copiii mai mari nu fac pipi chiar și mai mult de 8 ore. Absența prelungită de urină poate însemna și deshidratarea severă. În acest caz, urina prezentă va fi mult mai închisă la culoare decât cea normală.

4. Epuizare și somnolență

Un alt posibil simptom al deshidratării la copil este oboseala excesivă și anormală, cu somnolență bruscă. Evident, somnul sau oboseala copilului nu sunt întotdeauna o urmare a deshidratării. Dar, în prezența căldurii excesive, a vărsăturilor sau a dizenteriei este, de asemenea, necesar să iei în considerare această opțiune, intervenind în timp util.

 

Cum să previi deshidratarea la bebeluși?

1. Mai multă apă dacă este foarte cald, chiar dacă cel mic nu cere

În mod special, când este foarte cald și transpirația este abundentă, este necesar să se asigure hidratarea corectă. Această regulă se aplică în special copiilor. Aceștia uită să bea apă sau să ceară, fiind prea absorbiți cu joaca sau prea mici ca să o facă. Fii atentă la comportamentul copilului și nu uita să-i oferi apă constant! Sucurile de fructe și alte băuturi nu numai că nu sting setea dar, din cauza conținutului de zahăr, acestea pot provoca sau întreține diareea, cauzată de deshidratare. Pentru copii, dacă este forte cald sau dacă au o febră mare, apa ar trebui să fie oferită periodic, în picături mici și chiar dacă nu o cer.

2. Suplimente anti-deshidratare

Dacă copilul a pierdut o mulțime de lichide, este necesar să se reaprovizioneze imediat sărurile minerale dispersate imediat, prin administrarea unor suplimente saline specifice vârstei. Pediatrul va prescrie produsul cel mai potrivit, precum și doza necesară. Pentru hidratarea în timp util, în cazul suspiciunii de deshidratare, se recomandă să-i dai bebelușului câteva lingurițe de apă și de zahăr, în așteptarea supravegherii medicale.

3. O verificare de către pediatru

Dacă copilul pare să sufere și simptomele deshidratării nu se rezolvă într-un timp scurt, oferindu-i apă, va fi necesar să mergi la pediatru sau la camera de urgență. Este necesară o vizită de urmărire în caz de vărsături sau diaree severă, dureri de cap și somnolență, plâns inconsolabil, absență de urină.

Deshidratarea, dacă este severă, poate fi foarte riscantă pentru cei mici. Și, prin urmare, trebuie evitată prin hidratarea mai eficientă a copilului.

My title page contents