Fiind la vârsta critică, nu prea știi cum convingi un adolescent să se lase de fumat.

Îți cere mai des bani de buzunar. Ai descoperit că îi miros hainele a tutun când vine de afară. Lucrurile se leagă și îți este clar că, în secret, a pus țigara în gură. Obiectivul tău acum este să descoperi cum convingi un adolescent să se lase de fumat.

De ce a început să fumeze copilul meu? Cum s-a întâmplat? Cum ar trebui să reacționez? Răspunsurile nu sunt chiar ușor de dat. Plus că trebuie avuți în vedere și factorii externi, și mediul în care trăiește adolescentul, pentru a ajunge să înțelegi ce anume l-a aruncat în brațele viciului. Fiind la vârsta critică, nu prea știi cum convingi un adolescent să se lase de fumat. E greu să și comunici cu el, darămite să îl mai și poți convinge să renunțe la cea mai nouă plăcere descoperită.

Ce motive îl pot împinge spre fumat

Poate că la mijloc este dorința lui de a încălca interdicțiile părintești și de a arăta că s-a… eliberat de sub tirania lor. ”Sunt destul de mare acum, fac ce vreau eu. Eu decid pentru viața mea!” Îți sună familiar?
Un alt motiv poate fi o problemă de familie: divorțul părinților, probleme financiare, boala sau decesul cuiva drag. Ba chiar și prima decepție în dragoste sau problemele de la școală îl pot determina pe adolescent să se apuce de fumat. De ce? Pentru că acest obicei îi creează iluzia că îl liniștește, găsind în el mângâiere. A nu se subestima nici femomenul de imitație în rândul tinerilor. Poate că fumatul la fost factorul hotărâtor pentru ca adolescentul să fie acceptat într-un grup…

Cum convingi un adolescent să se lase de fumat

Asta depinde de părinți. Dacă ei sunt fumători, nu vor fi deloc convingători. Orice i-ar spune ei tânărului, replica lui nu mai lasă loc de argumente: „Dacă este atât de nociv, voi de ce fumați?” Poftim, ce să-i mai spui? În plus, dacă adolescentul fumează de multă vreme până să descoperi tu, gândește-te că nu va renunța ușor. În cazul în care va renunța… Dacă, însă, este hotărât să se lase de fumat, datoria ta este să ai încredere în el, să îl susții și să nu îi judeci prea aspru eventualele recidive.

Cum abordează subiectul un părinte nefumător

  • Încearcă să convingi adolescentul să renunțe explicându-i că fumatul are efecte foarte grave asupra sănătății, vorbeșe-i despre daunele la nivel fizic, despre rata mortalității, despre efectele negative asupra sexualității.
  • Demonstreaza-i cu calcule câți bani cheltuiește și subliniază ce altceva poate face cu ei. Insistă pe hobby-urile pe care le are, pe modă sau excursii.
  • Avertizează-l asupra pierderii autonomiei în fața dependenței.
  • Explică-i că prietenul/prietena ar putea fi total împotriva fumatului, iar viciul le poate distruge relația. Fie și numai pentru că îi miroase gura foarte urât.

La ce strategii mai poți apela

Poate că adolescentul este încăpățânat și îndărătnic și nu va fi dispus de la început să cedeze. Ai putea încerca să stabilești limite, pentru început. De exemplu, să impui un număr de țigări permise. În al doilea rând, limitează zonele în care poate fuma. În fapt, pune interdicții. Nu vei putea să îl împiedici să fumeze, pentru că o poate face foarte bine în afara casei. Dar măcar știi că reduce numărul lor atâta vreme cât este acasă. Dacă simți că își dorește să renunțe, sprijină-l. Căutați împreună aplicatii care îl pot ajuta sau mergi cu el la un consilier anti-fumat. Cel mai mare ajutor pe care i-l poți oferi în lupta lui este să îl faci să înțeleagă pericolele la care se expune. De asemenea, îi va fi de mare ajutor dacă îl vei convinge că îi va fi cu atât mai ușor să se lase de fumat cu cât o va face mai repede. Încurajează-l spunându-i că poate demonstra că este mai puternic decât viciul.

My title page contents