Îți place soarele și pielea bronzată. Nimic neobișnuit în această afirmație. Problemele apar însă atunci când soarele și pielea bronzată îți plac prea mult… Și când exagerezi cu statul la plajă. Reține câteva remedii naturiste pentru a calma arsurile solare. Nu știi când ai nevoie de ele.
Să stai la plajă nu este cel mai rău lucru din lume. Dar cu respectarea câtorva condiții. Prima ar fi aceea a intervalului orar în care razele solare nu sunt chiar atât de agresive. Așa cum recomandă dermatologii, dimineața până la ora 10, maxim 11, și după amiaza după ora 16, chiar 17. A doua condiție o reprezintă folosirea cremelor/loțiunilor cu factor de protecție solară. Alese, desigur, în funcție de tipul de piele și de nevoile acesteia. Și corecta lor utilizare este la fel de importantă, pentru a beneficia de efectul maxim. Ignorând sfaturile și avertismentele specialiștilor, abuzând de expunerea la soare, riști și pe termen scurt, și pe termen lung. Te poți alege cu dureroase arsuri și mai târziu cu serioase probleme de sănătate. Dacă totuși ți se întâmplă, fie și accidental, nu voit, măcar să ai informații despre remedii naturiste pentru a calma arsurile solare.
Remedii naturiste pentru a calma arsurile solare
Se spune că prevenția este cel mai bun tratament. Și așa și este, de fapt. Înainte de a-ți oferi soluțiile pentru situații nedorite, îți reamintim faptul că o arsură solară severă te va expune riscului de infecție. Situație de la care pot decurge o mulțime de neplăceri. O arsură solară severă nu se tratează la domiciliu, naturist, ci este o urgență medicală. Remediile pe care ți le oferim mai jos sunt numai pentru cazuri de arsuri ușoare și moderate.
Duș cu apă rece
Prima măsură în toate tipurile de arsuri, incluzându-le și pe cele solare – este răcirea pielii. Așadar se recomadă în primul rând un duș cu apă rece – cât de rece o suporți. Sau aplicarea de comprese reci, chiar cu gheață. Mai sunt recomandate compresele cu apă rece în care se pune soluție Burow, în cazurile în care pielea este inflamată și dureroasă.
Ovăz
Iată că fulgii de ovăz nu sunt buni numai la micul dejun și în diete, ei pot fi de ajutor și în arsurile solare. Mai ales dacă ai ajuns în faza în care te chinuiesc mâncărimile pieleii. Pune cam două căni de fulgi de ovăz într-un săculeț și pune-l sub robinet, ca să curgă apa pe el până se umple cada. Apoi dă-i drumul în cadă. Rămâi în apă 15-20 de minute, apoi ieși și așteaptă să se usuce pielea. Nu folosi prosopul.
Oțet alb
O cană de oțet alb adăugat în cada cu apă ajută la reechilibrarea pH-ului pielii afectate de soare. Meritul este al acidului acetic conținut de acesta – de altfel folosit și la prepararea aspirinei -, care ameliorează durerea, mâcărimea și inflamația. Se pot aplica și prosoape din hârtie îmbibate cu soluție de apă și oțet alb, direct pe zonele afectate.
Lapte, iaurt
Proteinele din lapte și enzimele și probioticele din iaurt ajută la vindecarea arsurilor în mod natural. Aplică pe arsuri comprese cu lapte la temperatura camerei sau cu iaurt, și menține-le cel puțin cinci minute.
Castraveți
Avand proprietăți antioxidante naturale și analgezice, castraveții pot fi folosiți pentru ameliorarea durerii. Se folosesc castraveți reci, din frigider, dați prin blender pentru a obține o pastă. Această pastă se aplică pe zonele afectate, chiar și pe față dacă este cazul.
Uleiuri esențiale
O cantitate mică de ulei esențial de lavandă aplicat direct pe piele calmează arsurile solare. De asemenea, uleiul esențial de mușețel adăugat în cada cu apă, ameliorează durerile.
Bicarbonat
Bicarbonatul ajută la calmarea inflamației pielii, reduce mâncărimea și ajută la tratarea arsurilor solare. Adaugă două căni de bicarbonat în cada de baie. Sau, pentru un efect superior, poți combina trei ingrediente: o cană de bicarbonat, o cană de lapte și 2-4 căni de ovăz măcinat fin.
Ulei de nucă de cocos
După ce durerile cauzate de arsura solară s-au mai liniștit, poate fi folosit uleiul de cocos. Acesta are capacitatea de a hidrata pielea uscată.