Cel mai important este să știi ce îți dorești și cum alegi crema de plajă.

Cremele pentru protecție solară trebuie folosite pe tot parcursul anului, așa că acum, în miez de vară, cu atât mai mult. Și cum acest produs nu este unul universal, este bine de știut cum alegi crema de plajă.

 

Unele produse de protecție solară pot preveni arsurile solare, pot reduce riscul de apariție a cancerului de piele și pot ajuta la prevenirea semnelor precoce ale îmbătrânirii pielii. Altele pot face toate aceste trei lucruri la un loc. Important este să știi ce îți dorești și cum alegi crema de plajă.

De preferat „cu spectru larg”

Alege o cremă de protecție solară „cu spectru larg”. Dacă acest lucru este menționat pe ambalaj, înseamnă că respectivul produs protejează atât împotriva razelor UVA cât și a celor UVB. Toate produsele de protecție solară protejează împotriva radiațiilor UVB, care sunt principala cauză a arsurilor solare și a cancerelor cutanate, dar și razele UVA contribuie, de asemenea, la îmbătrânirea prematură a pielii și la apariția cancerului de piele. Numai produsele care trec un anumit test pot fi etichetate ca având „spectru larg”. Produsele care nu sunt spectru larg trebuie să aibă un avertisment că protejează doar împotriva arsurilor solare, nu a cancerului de piele sau a îmbătrânirii pielii.

Factor de protecție cât mai mare

Asigură-te că produsul are un factor de protecție solară (SPF) cel puțin 30 sau mai mult. Un SPF 15 filtrează aproximativ 93% din razele UVB, în timp ce SPF 30 filtrează aproximativ 97%. În schimb, un SPF 50 oferă o de protecție solară de 98%, iar SPF 100 de aproximativ 99%.

Cât de „rezistent la apă”?

Simpla inscripționare a produsului cum că este „rezistent la apă” nu este suficientă. Mai trebuie menționat și cât timp rezistă la apă, dacă e vorba de 40 sau 80 de minute. Fiind vorba despre un timp în care înoți sau transpiri. Produsul ar trebui să rămână pe piele chiar și în aceste condiții. Pentru siguranța personală este de preferat să reaplici crema de protecție solară la cel puțin două ore. Chiar și mai des dacă stai mai mult în apă sau înoți.

De ce să folosești o cremă de protecție solară?

Protecția solară este folosită în principal pentru a proteja pielea împotriva radiațiilor ultraviolete, care dăunează pielii. Lumina soarelui generează căldură (infraroșu) pe care o putem simți, lumină vizibilă (pe care ochii noștri o văd ca lumină a zilei) și lumină ultravioletă, pe care nu o putem vedea sau simți, dar care poate pătrunde în piele. Aceasta poate provoca arsuri, îmbătrânirea prematură a pielii și cancerele de piele. Atât UVA cât și UVB suprimă funcția imună a pielii, motiv pentru care folosirea cremelor de protecție solară este recomandată pe tot parcursul vieții.
Cremele de protecție solară nu asigură protecție totală. Ele ar trebui utilizate în combinație cu alte măsuri de protecție împotriva radiațiilor solare, cum ar fi îmbrăcămintea adecvată și respectarea intervalului orar în care expunerea este interzisă.

În funcție de tipul de piele

Alege un produs de protecție solară care este fotostabil pentru a te asigura că nu va deveni ineficient la expunerea la lumina soarelui. Alegerea produsului de protecție solară depinde de gradul de sensibilitate a pielii la ardere dar și de tipul ei.
Dacă ai pielea sensibilă, cu probleme de toleranță la produsele de protecție solară sau cosmetice, caută produse hipoalergenice. Încercă o varietate de mostre înainte de a decide ce vei folosi în mod regulat. Dacă încă mai ai erupții cutanate, este posibil să ai o alergie la crema de protecția solară și trebuie să faci teste de alergie pentru a identifica ingredientul care cauzează problema.

My title page contents