Puiul de om a venit pe lume și îl ai acum în brațele tale. Foamea, oboseala, spaima, durerea, toate și le exprimă prin plâns. Iar tu nu suporți să îl vezi plângând. Instinctul te îndeamnă să îl legeni, ca să îl alini. Dar cât de sănătos este legănatul copilului?
Este cât se poate de natural să îți exprimi dragostea față de copil și să îi vrei binele. Numai că, poate chiar din prea multă dragoste, facem lucruri într-un mod greșit. Fără intenție. Doar din neștiință. Așa este și cu legănatul micuțului, fie că în brațe, fie că pe picioare, pentru a-l adormi. Cât de sănătos este legănatul copilului, iată o temă care merită atenție. Și care sperăm să demonteze un mit. Acela că îl liniștește pe bebeluș.
Cât de sănătos este legănatul copilului
Bebelușii și copiii mici sunt foarte fragili și sensibili. Chiar dacă nu există nicio urmă de rea-intenție în legănatul micuțului, efectele sunt altele decât cele pe care mizăm. Mușchii gâtului unui nou născut sunt slabi, ei nici măcar nu pot susține capul, deocamdată. De asemenea, în interiorul căpșorului, creierul încă se dezvoltă. În timpul mișcării de legănare – înainte și înapoi – creierul se mișcă și el în același ritm, lovind pereții craniului. Lucrul aceste este deosebit de periculos. Creierul se poate inflama și poate sângera, iar în interiorul craniului poate crește presiunea. Acest fapt dăunează țesutului cerebral, rezultatul dezastruos fiind o afectare cerebrală permanentă. Acumularea de sânge într-un spațiu mic cum este cel al craniului bebelușului pune presiune nu doar asupra creierului ci și asupra ochilor. Uneori, mișcările legănatului, dacă sunt prea ample, pot duce la dezlipirea de retină, a cărei urmare este orbirea. Cine și-ar putea dori așa ceva pentru copilul său?!
Strict interzis!
Prețios ca un bibelou, bebelușul trebuie mânuit cu blândețe și atenție. Sunt categoric interzise gesturi precum:
- aruncarea lui în sus urmată de prindere;
- învârtirea;
- alergarea cu un copilul mic în brațe sau ținut la piept (chiar și dacă este purtat în sling);
- săriturile viguroase ținut pe genunchi.
Există din păcate și părinți frustrați de plânsul copilului, care, negăsind metode de liniștire, cedează nervos și scutură cu putere micuțul. Reamintim că astfel de manifestări sunt considerate abuzuri asupra lui, iar urmările sunt dezastruoase. Sindromul copilului zdruncinat are ca și foarte posibile consecințe leziuni ireversibile ale coloanei vertebrale, fracturi, paralizii, convulsii, orbire și chiar deces.
Decât să-i faci rău, mai bine ia o pauză
Un părinte tânăr și neexperimentat poate ceda ușor frustrării create de plânsul neconsolat al copilului. Pentru a evita manifestările care îi pot face rău copilului, este de preferat ca în acele momente să solicite ajutor. Stresul părintelui este resimțit de copil, așa că lucrurile se pot complica în loc să se liniștească, cel mic devenind și mai agitat. Roagă partenerul sau o rudă să preia copilul. Mergi într-o altă cameră, bea un ceai, fă o baie relaxantă, ascultă o muzică relaxantă. Încearcă să te liniștești. Nu este nimic rușinos în a recunoaște că ai momente când nu mai faci față. Cum nu este rușinos nici să ceri ajutor. Amintește-ți că tot ce faci este în interesul și binele copilului tău.