Beneficiile sării de baie asupra sănătății sunt cunoscute de multă vreme

Sărurile de baie au fost folosite de mult timp ca o metodă ușoară și ieftină de a trata boli ale trupului și ale psihicului. Conținând în mod obișnuit sulfat de magneziu și/sau sare de mare, acestea se dizolvă ușor în apa caldă și se folosesc atât pentru calmarea durerilor cât și pentru reducerea stresului. Vom dezvolta în cele ce urmează care sunt beneficiile sării de baie.

 

Să recunoaștem cu sinceritate că cei mai mulți dintre noi nu dăm sării de baie prea mult credit pentru virtuțile terapeutice. O folosim mai degrabă pentru a ne relaxa după o zi obositoare. Cu toate acestea, beneficiile sării de baie asupra sănătății sunt cunoscute de multă vreme. Și folosite cu rezultate uimitoare.

Beneficiile sării de baie

Despre puterile ei vindecătoare cel mai bine știu cei care se confruntă cu diferite afecțiuni precum:

  • dureri musculare
  • articulații rigide și dureroase
  • artrită
  • deficiențe ale circulației periferice
  • dureri de cap
  • stres și anxietate
  • afecțiuni dermatologice (eczeme, piele uscată)

Cum se utilizează sărurile de baie

Există mai multe modalități de a utiliza sarea de baie, în funcție de ceea ce se dorește a fi tratat.

Baie de detoxifiere

O baie de detoxifiere este, în general, o baie cu sare care conține sulfat de magneziu. Se consideră că mineralele ajută la eliminarea toxinelor din organism, pentru a scăpa de stres, pentru a trata constipația și pentru a ajuta la pierderea în greutate. De asemenea, este utilă celor care suferă de fibromialgie. Se folosesc două căni de sare de baie pentru o cadă de dimensiuni standard umplută cu apă caldă. Se va sta în baie circa 20 de minute. Adăugarea de uleiuri esențiale de lavandă sau mentă oferă beneficii suplimentare, cum ar fi relaxarea și îmbunătățirea stării de spirit.

Reducerea durerilor musculare

Sarea de baie poate ajuta la reducerea durerile musculare prin relaxarea mușchilor tensionați și reducerea inflamației. Se utilizează două căni de sare de baie la o cadă cu apă, în care se stă cel puțin 12 minute. Pot fi adăugate câteva picături de ulei esențial de scorțișoară. Acesta are un efect de încălzire a pielii, care este relaxant și pentru mușchi.

Inflamații sau iritații ale pielii

Sărurile de baie pot fi folosite pentru a ameliora inflamația și iritarea pielii cauzată de eczeme, psoriazis, dermatită de contact sau de afecțiunea numită „piciorul sportivului”. Se recomandă adăugarea unei căni de sare în cada de baie. Pentru ameliorarea mâncărimilor și iritațiilor pielii se va sta cel puțin 20 de minute în cada cu apă caldă în care a fost adăugată o cană de sare. Se recomandă adăugarea a 3-4 picături de ulei din arbore de ceai, care are proprietăți antimicrobiene, antiinflamatorii și antiseptice, fiind eficient în tratarea eczemelor și a infecțiilor minore ale pielii.

Piele uscată sau mâncărime

O baie cu sare ajută la ameliorarea mâncărimilor, inclusiv a celor provocate de înțepăturile de insecte. La o cadă de apă caldă se utilizează o cană de sare de baie și o lingură de ulei de măsline. Se va sta cel puțin 12 minute în cadă, repeâand de 2-3 ori pe săptămână. Pentru o acțiune emolientă asupra pielii se pot adăuga câteva picături de ulei de migdale sau câteva linguri de lapte praf.

Artrită

Pentru ameliorarea durerilor articulare și a celor musculare după exerciții fizice, se face baie în cada în care au fost adăugate două căni de sare de baie. Unele uleiuri esențiale, cum ar fi cel de ghimbir, pot avea efect antiinflamator. Pentru cei care nu suportă să stea în cada cu apă, se recomandă masajul local al locurilor dureroase, cu o pastă obținută din amestecul de sare de baie, ulei de ghimbir și puțină apă caldă.

My title page contents