Ce faci când copilul e nervos? Cauzele nervozității copilului

Ce faci când copilul e nervos?

Ce faci când copilul e nervos și extrem de agitat? Chiar dacă poate nu e vorba despre copilul tău, cu siguranță ai întâlnit la un moment dat un copil nervos, agitat și practic inabordabil. Excluzând prezența anumitor patologii pentru care, este recomandabil să fie consultat medicul neuropsihiatru, trebuie să ne punem câteva întrebări pentru a încerca să înțelegem starea de nervozitate a copilului.

 

Ce faci când copilul e nervos? Cauzele nervozității copiilor

1. De ce sunt copiii de astăzi mai nervoși?

Cu siguranță, televizorul și dispozitivele electronice sunt unele dintre cauze. Conform unei cercetări realizate de Dr. Christakis, efectuată pe 2623 de copii, expunerea excesivă în fața ecranului ar fi corelată cu diagnosticul ADHD (sursa: www.scienzaeconoscenza.it).

2. De ce copiii de astăzi par/sunt mai capricioși decât altădată?

Cândva, copiii se mulțumeau cu lucruri mărunte și mai ales cu ceea ce li se oferea. Acum, în societatea consumismului, copiii nici nu apucă să deschidă bine gura pentru a-și exprima o dorință, că părintele i-a și cumpărat ceea ce-și dorea. Copiii își pot transmite cu ușurință nevoile, dar mai greu își pot transmite emoțiile.

3. Cât de importante sunt stilurile de viață?

Adaptarea continuă a vieții părinților cu cea a copilului înseamnă a lăsa deoparte dorințele, nevoile și obiceiurile, pentru a face loc celor noi. Dar acest lucru nu este întotdeauna ușor. Copilul devine nervos pentru că nu suportă zgomotul, pentru că vrea să doarmă și, în schimb, este obligat să rămână treaz, pentru că ar dori să mănânce și în schimb trebuie să aștepte. Pe de altă parte, cu doi părinți care lucrează nu este atât de ușor. Nu întotdeauna copilul are „la îndemână” un părinte dispus să-i satisfacă toate capriciile.

Ce faci când copilul e nervos? Cum procedezi?

Înainte de toate, e nevoie de timp să vorbim cu copiii noștri, să îi ascultăm, nu doar să-i auzim. Să vorbim despre timpul lor, să le permitem să ne vorbească despre prietenii lor, ce simt, despre experiențele care le-au plăcut și despre cele pe care nu le suportă. Să încercăm să redescoperim bucuria din lucrurile mici, de exemplu, o plimbare în natură, unde să facem noi descoperiri, atât de plăcute pentru copii.

Chiar dacă pentru adult e dificil să accepte și să se confrunte cu furia copilului, totuși, furia este o manifestare complet „normală”, o etapă în creșterea fiecărui copil, spun specialiștii în domeniu. De fapt, de la vârsta de 2 ani, de multe ori de-a lungul perioadei preșcolare, copilul este copleșit de aceste stări de mânie.

Furtuna” poate izbucni, într-un mod neașteptat, în orice loc și dintr-o mie de cauze diferite: un joc care se strică, animăluțul de pluș uitat acasă sau pentru că nu mai poate sta în parc, pentru că e târziu.

1. Furia este un semn pozitiv: copilul este în creștere

Părintele se simte depășit în fața copilului care plânge cu lacrimi de crocodil, dar nu există niciun motiv de îngrijorare. Este un semn pozitiv, copilul crește și își descoperă propriul ego, învață cine este și ce vrea. El se află într-o stare de luptă constantă, se luptă să decidă pentru că nu știe ce își dorește cu adevărat. Copilul trăiește adesea un conflict între emoții diferite, o alternanță între „vreau” și „nu vreau”, iar părintele îi spune adesea nu, complicând și mai tare decizia copilului.

2. Ce faci când copilul e nervos? Când furia izbucnește, așteaptă să treacă

O situație foarte des întâlnită și care se transformă într-o adevărată tragedie este pierderea jucăriei preferate. Dar chiar și un mic accident în timpul jocului (o piesă căzută, stricată) poate da naștere unei adevărate „stări de urgență”. Când copilul devine brusc nervos și furia explodează brusc, nu are sens să încerci imediat să-l calmezi și să-i vorbești. Și mai rău este să ridici vocea sau să-i spui să se oprească. Conform psihologilor, este necesar să aștepți să treacă momentul furiei și să-i acorzi timp și după furie.

În general, după ce s-a descărcat nervos, copilul caută în mod spontan părintele. Și, în acest moment, este important să-l liniștești, să-l îmbrățișezi și să-l calmezi. Și evident, în funcție de vârstă, să-i explici unde a greșit și ce poate face altădată.

3. La supermarket, când este obosit, mai bine să nu mergi cu el

Potrivit psihologilor, ar fi mai bine să nu-l duci pe copil cu tine la supermarket, dacă după o zi la creșă sau la grădiniță este deja obosit. Cu toate acestea, dacă nu este posibil să eviți acest lucru, încearcă să-l implici într-o activitate. Să aleagă anumite legume, pe culori, să-și aleagă alimentele etc. Și nu prelungi timpul alocat cumpărăturilor, pentru a nu-l solicita foarte mult.

4. Ce faci când copilul e nervos? Regulile sunt bune: puține, dar ferme

În cazul unui copil mic, este recomandat ca acesta să urmeze cel mult 3-4 reguli stabilite împreună de părinți. Potrivit specialiștilor, este esențial ca ambii părinți să fie de acord. Și să fie întotdeauna convinși să propună aceleași reguli: dacă nu există coerență, copilul va sesiza acest aspect.

5. Rutina conferă securitate. Mai ales pentru ora de somn

Rutina este o resursă excelentă pentru copilul mic, îl ajută să accepte chiar și acele momente ale zilei care îi pot declanșa furia. Tipic este cazul somnului care generează, foarte des, mari proteste și plângeri din partea copiilor în jurul vârstei de 3 ani. A merge la culcare la ora adecvată vârstei este o „regulă”, nu ceva despre care se mai poate discuta. Este, de asemenea, esențial ca mama și tata să aibă exact aceeași poziție vizavi de acest aspect.

 

My title page contents