Simptomele viermișorilor la copii. Ce neplăceri aduc acești musafiri nepoftiți

Află cum să recunoști simptomele viermișorilor la copii și ce măsuri să iei. Cei mai frecvenți paraziți intestinali sunt viermișorii care, din cauza simptomelor adesea ușoare, sunt confundați cu altceva și, prin urmare, nu sunt tratați. Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Viermișorii pot provoca tuse uscată, stare de neliniște, hiperactivitate, insomnie. 

 

Să aflăm mai multe despre cei mai frecvenți paraziți intestinali, ce simptome apar și cum să-i combatem în mod natural, atunci când e posibil.

Simptomele viermișorilor la copii. Paraziții intestinali: ce sunt și cum se manifestă

Paraziții intestinali împiedică absorbția corespunzătoare de nutrienți de către organism. Dar nu numai: toxine, lichide, gaze și tot ceea ce este prezent în intestin este împiedicat în să se desfășoare natural, provocând în cazurile cele mai grave o stare de obstrucție intestinală. Și o activare puternică a sistemului imunitar, ceea ce provoacă un răspuns inflamator puternic.

Oxiuroza (Enterobioza) sau infecția cu viermi este, cu siguranță, cea mai frecventă parazitoză intestinală. Aceasta afectează milioane de oameni în fiecare an, în special copiii, încă de la vârsta grădiniței. Enterobius vermicularis este un vierme alb cu o lungime de 4-6 mm care poate infesta omul în urma ingerarii ouălor sale, care în câteva ore ajung în intestinul subțire, unde eclozează și eliberează larve care migrează în intestinul gros. Apoi acestea aderă la mucoasa intestinală, dezvoltându-se astfel în viermi adulți în câteva săptămâni. Majoritatea viermilor adulți rămân în cecum, dar femelele (în urma împerecherii) se deplasează noaptea în zona perianală, provocând disconfort, mâncărime și agitație copiilor.

Simptomele viermișorilor la copii. Cum să recunoști o parazitoză intestinală

Fiecare parazit are un ciclu de viață de reproducere și dezvoltare foarte specific. Este bine să verifici întotdeauna materiile fecale în zilele lunii noi și ale lunii pline, deoarece viermii, în aceste zile se reproduc și depun ouă. Parazitul ajunge în organism prin intermediul hainelor murdare, al alimentelor contaminate (aceasta este cea mai frecventă metodă de infestare). După ce a fost ingerat, Enterobius vermicularis ajunge în duoden, unde eclozează în 6 ore. Viermele matur se formează în 2 săptămâni și este capabil să supraviețuiască timp de maximum 2 luni.

Testul recomandat în general de pediatri este testul scotch. Acesta constă în aplicarea, timp de câteva secunde, a unui scotch în zona perianală, timp de trei zile consecutive. Acest scotch este apoi analizat în laborator pentru ouă de helminți (viermi intestinali).

Uneori este recomandat un test de scaun, dar nu este foarte de încredere. În schimb, un test de sânge cu număr de eozinofile poate fi foarte indicativ: dacă aceste leucocite sunt peste patru procente și sub douăzeci la sută, este foarte probabil să fie în prezența unui parazit intestinal.

Simptomele viermișorilor la copii – de la cele mai cunoscute până la cele mai puțin luate în considerare

Simptomele considerate cele mai indicative ale prezenței paraziților intestinali sunt, în principal, fizice și sunt limitate la sistemul digestiv:

  • Mâncărime în zona anală sau vulvară, dar și vulvovaginită;
  • Constipație, diaree, meteorism, probleme intestinale, sânge sau mucus în scaun, vărsături sau greață;
  • Foame excesivă sau lipsa poftei de mâncare, dureri de stomac.

Dar există multe alte simptome care, în general, nu sunt luate în considerare și care, în schimb, regresează rapid după tratarea parazitului intestinal:

Tulburări ale pielii

  • pe lângă mâncărime, care poate afecta și alte părți ale corpului, pot apărea erupții cutanate, urticarie cronică, eczeme.

Anemie și deficiență de fier

  • paraziții împiedică absorbția corectă a alimentelor pe care le consumăm, contribuind la deficiențe nutriționale;
  • oboseală cronică, simptome depresive, anxietate;
  • tulburări ale sistemului imunitar, infecții bacteriene, fungice sau virale: paraziții au o activare puternică a sistemului imunitar, ceea ce provoacă un răspuns inflamator puternic.

Alte neplăceri provocate de prezența viermișorilor

  • Dureri de cap, cefalee și migrenă;
  • Bruxismul (măcinarea dinților), pleoapele care continuă să bată, mâncărimi ale nasului și tuse;
  • Agitație, hiperactivitate, coșmaruri, pavor nocturnus: când cineva este în prezența acestor simptome, se gândește la orice, cu excepția paraziților intestinali.

Simptomele viermișorilor la copii. Posibile căi de infestare:

Igiena –  nu este necesar să fii „murdar” pentru a contracta o parazitoză. Uneori e suficient să folosești aceleași prosoape pe care le folosește toată lumea sau să nu te speli corect pe mâini înainte de a le duce la gură;

Alimentele crude – Carnea crudă poate fi o cale de infestare, dar chiar și salatele și legumele crude, dacă nu sunt curățate cu atenție, pot fi cauza;

Coabitarea cu animale care trăiesc atât în ​​interior cât și în aer liber – Animalele care trăiesc în afara și în interiorul căminului, dacă nu sunt îngrijite cu atenție, pot fi o cale  de infestare. Puparea animalelor de companie sau spălarea incorectă a mâinilor după mângâierea sau îngrijirea lor poate provoca infestare.

Cum să eviți contractarea paraziților intestinali

Asta nu înseamnă că cei mici nu trebuie să se joace în aer liber, să nu aibă contact cu animale și să nu se murdărească în parc sau în grădină. Cu câteva reguli simple, este posibil să eviți oaspeții parazitari nedoriți:

  • spălați-vă cu atenție mâinile, de fiecare dată când le duceți la gură;
  • spălați fructele și legumele pentru a le putea mânca crude;
  • evitați carnea crudă;
  • schimbați prosoapele des, lenjeria personală și lenjeria pentru casă.

 

My title page contents