Ce mănâncă copiii în vacanță? 8 sfaturi pentru o nutriție corectă de vară

Ce mănâncă copiii în vacanță? 10 sfaturi pentru o nutriție corectă de vară

Ce mănâncă copiii în vacanță? Iată că a venit și multașteptata vară! Pentru mulți dintre voi, vacanța a început deja cu mult timp în urmă, în special pentru copii care, după școală, abia așteaptă să plece cu părinții la mare și la munte și să se bucure de cele mai frumoase experiențe.

Însă, pe lângă plimbări, vizite și joacă, vacanța este și despre mâncare. Așadar, ce mănâncă copiii în vacanțe? Da, în vacanțe sunt permise unele abateri de la o dietă strictă, dar chiar și așa, trebuie să avem în vedere o alimentație echilibrată. Pentru că altfel, mulți copii (sunt incluși chiar și adulții) riscă să se întoarcă la școală cu câteva kilograme în plus. Deci, ce trebuie făcut pentru a petrece lunile de vară frumos și sănătos, având o alimentație sănătoasă și adecvată? Și ce alimente să eviți?

Ce mănâncă copiii în vacanță? Iată 8 sfaturi utile cu privire la ce alimente ar trebui să consume copiii, pentru o dezvoltare corectă:

1. Apă

Apa nu trebuie să lipsească din bagajele voastre, oriunde ați merge: la plajă sau departe de casă. Poți potoli și mai mult setea, dacă adaugi sucul unei jumătăți de lămâie într-o sticlă de un litru și jumătate de apă, deoarece sărurile minerale le completează cele pierdute prin transpirație. Cu o zi înainte de plecare poți pune câteva sticle cu apă în congelator, pentru a se menține cât mai mult timp reci geanta frigorifică.

2. Băuturi îndulcite

Mai bine să eviți sucul de portocale sau băuturile pe bază de cola, deoarece acestea nu pot stinge setea din cauza concentrației lor ridicate de zahăr. Mai mult, cofeina conținută în băuturile cu aromă de cola, pe lângă faptul că nu este potrivită pentru copii, poate provoca deshidratare. Ceea ce este periculos pentru cei care doresc să petreacă zile la soare.

Evită băuturile ambalate care sunt prea bogate în zahăr și, prin urmare, în calorii. Ceaiul este o băutură excelentă care, cu flavonoidele sale, ne protejează de deteriorarea radicalilor liberi. Îl poți pregăti acasă îndulcindu-l cu puțin zahăr și adăugând mult suc de lămâie. Există, de asemenea, ceai verde, foarte bogat în antioxidanți și cu un gust atât de delicat încât de obicei nu trebuie îndulcit.

3. Sucuri de fructe

Acestea pot deveni o bună gustare de urgență, dar nu sunt înlocuitori de fructe. Fructele sunt unice prin conținutul de fibre și puterea lor mare de saturație, sau pentru cantitatea de apă. În schimb, sucurile de fructe, deși conțin vitamine, sunt bogate în zaharuri care sting setea, dar cresc foarte mult glicemia. În cazul în care alegi să-i oferi copilului un suc de fructe, alege-le întotdeauna pe cele fără zahar adăugat!

4. Fructe

Cu siguranță o alegere bună! Sunt excelente atât ca gustare, cât și la sfârșitul mesei. Vara ne oferă multe fructe: piersici, caise, pepene galben, pepene verde, prune, pere, cireșe și struguri. Bogate în apă, vitamine, minerale, fibre și fitonutrienți, fructele nu au contraindicații.

5. Prânz

Evită felurile de mâncare elaborate, adesea bogate în grăsimi, care încetinesc digestia și creează o senzație de greutate. Un sandviș poate face o masă bună. Alege pâine proaspătă, fără condimente și umple-o cu multe legume (roșii, salată, legume la grătar) și câteva felii de șuncă sau friptură (rece) de curcan tăiată felii. Mai poți pregăti sandviș cu mozzarella sau cu ou fiert tare.

6. Orez

Un fel de mâncare minunat poate fi clasica salată de orez. Orezul este bogat în amidon, un tip de carbohidrați foarte digerabil. Folosește orez prefiert, care nu se fierbe prea mult și boabele se mențin bine separate. Acest lucru te va scuti să folosești mult ulei. Poți folosi condimente gata preparate (doar în apă), sau legume proaspete, cum ar fi roșiile.

7. Legume

Nu este convenabil și nici igienic să aduci de acasă legume sau salate fierte. O alternativă valabilă pot fi legumele precum castraveții, care trebuie curățați pe loc sau fenicul. Sunt bogate în apă și potasiu, cu foarte puține calorii. Excelente ca gustare sau pentru a fi mâncate în timpul prânzului.

8. Gustări și mâncare de luat la pachet

Dacă în salatele de orez sau paste ai adăugat ton, șuncă sau brânză, ai pregătit feluri de mâncare unice, care pe lângă carbohidrați oferă și proteine. Evită carnea prăjită, deoarece este prea bogată în grăsimi. Omletele nu sunt, de asemenea, recomandate pe plajă. Deși sunt ușor de pregătit și de luat la pachet, ouăle necesită o digestie îndelungată.

 

My title page contents