O mamă spune că ar face orice pentru copilul ei. Dar pentru asta mai întâi trebuie să îl aibă. Când natura se împotrivește, știința are soluția: fertilizarea in vitro. Și totuși care sunt riscurile fertilizării in vitro?

 

Infertilitatea, atât cea feminină cât și cea masculină, sunt o realitate de neignorat. O spun statisticile. Și o dramă care îi afectează nu doar pe cei doi parteneri ci și pe familiile acestora. Fertilizarea in vitro este în unele situații – multe dintre ele – rezolvarea acestei probleme. Cu un preț mare. Financiar vorbind. Să existe oare și unul care nu are legătură cu banii? Cinstit este ca partenerilor să le fie prezentate și riscurile fertilizării in vitro. Pentru că nu este doar o poveste, simplă și frumoasă, exclusiv cu happy end. Unele nu sunt neapărat chiar riscuri. Însă altele…

Riscurile fertilizării in vitro

Fertilizarea in vitro crește „riscul” unei sarcini multiple dacă femeii i-au fost transferați în uter mai mulți embrioni. Această procedură se practică în ideea că, dacă sunt transferați doi sau trei embrioni, poate că măcar unul dintre ei ajunge să fie copilul dorit și așteptat. În caz că ceilalți se opresc din evoluție.

Naștere prematură și bebeluș subponderal

Cercetările sugerează că fertilizarea in vitro crește ușor riscul ca bebelușul să se nască prematur sau cu o greutate scăzută.

Sindrom de hiperstimulare ovariană

Utilizarea medicamentelor injectabile pentru fertilitate, cum ar fi gonadotropina corionică umană (HCG), pentru a induce ovulația, poate provoca sindromul de hiperstimulare ovariană. În acest caz ovarele sunt inflamate și dureroase. Simptomele durează de obicei o săptămână și includ:

  • dureri abdominale ușoare
  • balonare
  • greață
  • vărsături

diaree. Dacă rămâi însărcinată, simptomele ar putea dura câteva săptămâni. Este posibil – chiar dacă în cazuri rare – să se dezvolte o formă mai severă de sindrom de hiperstimulare ovariană. Aceasta poate provoca, de asemenea, creșterea rapidă în greutate și dificultăți respiratorii.

Avort

Rata de avort spontan pentru femeile care concep utilizând fertilizarea in vitro cu embrioni proaspeți este similară cu cea a femeilor care concep natural (circa 15- 25%). Dar această rată crește odată cu vârsta maternă.

Complicații în procedura de recoltare a ovocitelor

Utilizarea unui ac aspirant pentru colectarea ovocitelor poate provoca sângerare, infecție, afectarea vezicii urinare sau a unui vas de sânge. Riscurile mai există, de asemenea, în legătură cu sedarea sau anestezia generală, dacă sunt utilizate.

Sarcină extrauterină

Aproximativ 2% până la 5% dintre femeile care utilizează fertilizarea in vitro vor avea o sarcină ectopică (extrauterină). Asta înseamnă o implantare a ovulului fertilizat în afara uterului, de obicei într-una din trompele uterine. Ovulul fertilizat nu poate supraviețui în afara uterului și nu există nicio modalitate de a „salva” sarcina.

Defecte de naștere

Vârsta mamei este factorul principal de risc în dezvoltarea defectelor la naștere. Indiferent de modul în care este conceput copilul. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă bebelușii concepuți folosind fertilizarea in vitro ar putea avea un risc crescut de anumite defecte la naștere.

Cancer

Unele studii mai vechi sugerau că poate exista o legătură între anumite medicamente utilizate pentru stimularea ovariană și dezvoltarea unui tip specific de tumoră ovariană. Totuși, studii mai recente nu susțin aceste teorii. Nu pare să existe un risc semnificativ crescut de cancer mamar, endometrial, de col uterin sau de ovar după fertilizarea in vitro.

Stres

Apelarea la fertilizarea in vitro poate fi un mare consum din punct de vedere financiar, fizic și emoțional. Dar sprijinul familiei, prietenilor și psihoterapeutului pot ajuta cuplul să treacă prin situațiile dificile de pe parcursul tratamentului infertilității.

My title page contents