Există metode prin care îți ajuți copilul să-și facă prieteni? Prima regulă: oricât de frustrant sau dureros ar putea fi să ne vedem copilul izolat și fără prieteni, este greșit și contraproductiv să-l forțăm sau să-l împrietenim cu alți copii care nu par să aibă interes pentru el.
Există alte modalități, mai corecte și mai eficiente de a-l ajuta să-și facă prieteni.
Metode prin care îți ajuți copilul să-și facă prieteni. Conceptul de prietenie pentru copii
Dacă întrebăm un copil de 4-6 ani ce este un prieten, cu siguranță vom auzi răspunsuri simple și sincere, profunde și, mai ales, adevărate:
- este o persoană care te iubește;
- este o persoană cu care poți să te joci;
- este o persoană cu care te-ai căsători;
- este o persoană care iubește aceleași lucruri ca și mine.
Pe scurt, pentru copii, prietenul este, mai ales, un coleg de joacă, o persoană asemănătoare cu el, căruia îi plac aceleași lucruri și se potrivesc.
Metode prin care îți ajuți copilul să-și facă prieteni
Invită copii acasă
Nu este nevoie să aștepți ziua de naștere a copilului tău! Una dintre cele mai ușoare metode de a-l ajuta pe copil să-și facă prieteni este să inviți acasă diferiți copii. Pot fi colegi de grădiniță sau școală. Dar pot fi și vecini sau copii de la locul de joacă, pe care acesta i-a văzut de câteva ori. Îi poți invita chiar și pentru o gustare sau pentru a viziona un film. În acest fel, pe lângă faptul că se vor juca împreună, copilul își va face și noi prieteni!
Fiți deschiși
Mai ales dacă v-ați mutat într-o zonă nouă, este necesar un efort minim pentru a fi sociabil și deschis. Profită de fiecare ocazie pentru a discuta cu celelalte mame, și de fiecare situație care poate ajuta la consolidarea relațiilor. Ba chiar și vecinii mai în vârstă pot veni în ajutor. Poate că au nepoți care ar dori să vină să se joace cu copilul vostru.
Cât de departe să te adaptezi?
Aptitudinile sociale sunt ceva ce se învață, în timp și cu contact constant cu alți copii. Mamele trebuie să-l îndrume pe copil pe acest drum și, de asemenea, să înțeleagă în ce măsură este necesar să se adapteze la ceilalți. Iar atunci când este nevoie, în schimb, să știe să se apere. O sarcină dificilă, dar nu imposibilă!
Implică-te și implică-l
Mai ales pentru copiii mai mici, o modalitate bună de a consolida prietenia este de a-i învăța să împartă jocuri și jucării. Deoarece, împreună se distrează mai mult. Împreună cu copilul invitați un prieten de-al acestuia să încerce noul joc împreună sau să ia o gustare cu voi în parc.
Metode prin care îți ajuți copilul să-și facă prieteni. Importanța prietenilor din copilărie
Prietenia se învață de la o vârstă fragedă. Dacă interacționăm corect cu copilul nostru, încă din primele luni de viață, dacă ne jucăm cu el, îl învățăm să asculte și să înțeleagă, îl ajutăm să dezvolte empatie. Aceasta este una dintre valorile de bază ale prieteniei. Să știi să-l înțelegi pe celălalt, să-l respecți, să înveți să interacționezi cu el și, de asemenea, să depășești neînțelegerile. Înseamnă astfel, să punem bazele copilului nostru pentru a cultiva prietenii sincere și durabile încă din copilărie.
Aproape toți avem prieteni pe care i-am cunoscut încă din copilărie și pe unii am continuat să-i avem lângă noi până în ziua de azi. Relațiile de acest tip sunt profunde, deoarece au rezistat multor provocări, multor situații apărute.