Sindromul mamei toxice

Sindromul mamei toxice. Există așa cev? Hm! Știm sigur că nu există metode pentru a fi o mamă perfectă, dar există metode pentru a deveni o mamă bună. Ce se întâmplă, însă, atunci când mama nu are nicio dorinţă de a deveni mamă? Ei bine, atunci se poate să apară acest sindrom.

 

Cum ajunge o mamă…toxică?

Pentru multe mame, maternitatea este cel mai minunat lucru din viaţa lor. Pentru altele este un eveniment special şi sunt fericite. Mai sunt şi cele ce nu au dorit să rămână însărcinate şi dau copilul spre adopţie sau îl abandonează. Insă, mai sunt şi mame care au fost împinse să aibă copii din cauza unor circumstanţe, deşi, în realitate, nu şi-au dorit niciodată acest lucru. Astfel apare mama toxică, ce devine mamă din cauza convenţiilor sociale sau pentru că urmează un scenariu de viaţă ce i s-a pregătit dinainte. Un destin creat artifical ale cărui consecinţe nu sunt deloc plăcute. Nici pentru mamă, nici pentru copil, căci este dificil pentru o astfel de mamă să îşi iubească necondiţionat copilul. Pentru o mamă toxică, a fi mamă nu este nici pe departe cel mai frumos lucru din lume iar copiii îi sunt rivali sau reprezintă obstacole. Acest tip de mamă poate să proiecteze cele mai adânci dorinţe sau visuri asupra copilului, mergând atât de departe până la neglijarea nevoilor copilului.

 

Sindromul mamei toxice. Cum se comportă mama toxică?

O astfel de mamă va ajunge să învenineze tot ceea ce este legat de copiii săi. Aşa că nu este neobişnuit pentru ea să încerce să-şi invalideze copiii, fiind protectivă până la epuizare sau dimpotrivă, este la polul opus, neacordând niciun pic de atenţie copiilor. Este obişnuit pentru o mamă să-şi construiască o imagine de faţadă care să arate că ea, de fapt, face totul în interesul copilului. Din cauza aceasta aşteptările pe care le are din partea copilului pot atinge cote ce nu sunt rezonabile, căci copiii trebuie să fie replici exacte a ceea ce îşi doreşte ea. De asemenea, o astfel de mamă poate juca rolul de victimă sau se poate folosi de o afecţiune medicală pentru a-l face pe copil să se simtă vinovat şi să îl poată manipulat să facă ce doreşte ea. Poate chiar să facă în aşa fel încât să schimbe rolurile şi să-l facă pe copil să aibă grijă de ea şi nu invers.

Cum sunt afectaţi copiii?

De regulă, astfel de copii duc în spate vina pentru nefericirea femeii ce le-a dat viaţă. Din cauza aceasta sunt nefericiţi, manipulaţi, criticaţi, umiliţi, ba chiar, trataţi cu cruzime. Nu este nimic mai dureros pentru un copil decât să simtă că nu este iubit şi înţeles de către părinţii săi. O mamă toxică nu are multă empatie faţă de copilul său, de vreme ce lumea ei este pur egocentrică. Mai mult decât atât o astfel de mamă evidenţiază întotdeauna greşelile copilului şi trăsăturile negative, în special cele care nu îi convin ei. Copilul nu se va ridica niciodată la standardele ei, va fi criticat fără milă iar succesele sale pot fi văzute cu gelozie sau invidie.

My title page contents