Să descoperim împreună 15 alimente cele mai bogate în vitamina C! O vitamină importantă pentru creșterea sistemului imunitar, vitamina C este una dintre vitaminele solubile în apă, de bază pentru organism. Fiind o moleculă foarte delicată, este recomandabil să consumăm alimentele care o conțin, imediat după recoltare și maturare.
Vitamina C este un puternic antioxidant, astfel că previne îmbătrânirea și acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi. De asemenea, echilibrează nivelurile de vitamina E și previne sângerările capilare. În plus, este una dintre acele vitamine esențiale pentru repararea țesuturilor. Prin urmare, stimulează vindecarea rănilor, întărește sistemul imunitar și garantează bunăstarea corpului și a minții. Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați.
La fel ca alte vitamine, nici vitamina C nu este produsă automat de organism, ci poate fi luată doar prin alimente. Prin urmare, este foarte important să știm care sunt cele mai bune surse de vitamina C, pentru a ne asigura că primim o cantitate bună. Deficitul de vitamina C poate duce la scorbut, o boală care se manifestă prin oboseală, slăbiciune, dureri musculare și lipsa poftei de mâncare. În cazurile severe, pot apărea sângerări la nivelul pielii, umflături, umflături ale gingiilor și sângerări din nas, cu consecința slăbirii oaselor, a cartilajului articular și a dinților. Vitamina C este, de asemenea, esențială în absorbția fierului de către organism.
Iată 15 alimente cele mai bogate în vitamina C (la 100 de grame de produs):
1. Guava
Un fruct tropical, greu de găsit, dar interesant din punct de vedere nutrițional: o jumătate de guava conține 377 miligrame de vitamina C și mai puțin de 69 de calorii. Se mănâncă fără semințe și fără coajă, dar cu moderație, din cauza puterii sale laxative.
2. Strugurii
Strugurii sunt o sursă excelentă de vitamina C. În plus, conțin multe săruri minerale (zinc, potasiu, magneziu, fier), precum și vitamine din grupele B și A. Coaja strugurilor este bogată în resveratrol, un antioxidant care acționează ca un antiplachetar și ajută la subțierea sângelui. Strugurii au, de asemenea, o influență pozitivă asupra funcționalității rinichilor, ficatului și intestinelor. Sucul de struguri este indicat în dietele de detoxifiere și purificare și conține 340 mg de vitamina C la 100 g.
3. Papaya
Deși este un fruct foarte dulce, papaya este foarte bogată în vitamina C: 238 mg de vitamină C la 100 de grame de fruct și 39 de calorii.
4. Coacăze
Coacăzele conțin o cantitate mare de vitamina C, egală cu 200 mg la 100 g de fruct. Consumate împreună cu acidul folic, au un rol foarte important pentru buna funcționare a organismului, utile și pentru combaterea anemiei. Un fruct bogat și în vitaminele A și E, care ajută la protejarea pielii de îmbătrânire. Cumarina conținută în ele este o substanță anticoagulantă, utilă în prevenirea trombozei.
5. Ardei – unul dintre cele 15 alimente cele mai bogate în vitamina C
Ardeii grași roșii și galbeni, cu aceeași greutate, conțin de aproximativ 4-5 ori mai multă vitamina C decât o portocală proaspătă. De fapt, 100 g de ardei conțin 166 mg de vitamina C când sunt cruzi și 116 mg dacă sunt fierți, comparativ cu portocalele, care conțin doar 50 mg de vitamina C. În plus, ardeiul conține betacaroten, vitamina B, precum și săruri minerale, cum ar fi potasiu, fier, magneziu și calciu. Sărac în calorii (1 ardei are în jur de 20 de calorii), ardeiul devine ingredientul perfect chiar și pentru dietele cu conținut scăzut de calorii.
6. Mango
Mango este un aliat excelent pentru sănătate, deoarece conține aproximativ 122 mg de vitamina C și 65 de calorii la 100 g.
7. Broccoli
O legumă foarte versatilă, cu numeroase proprietăți: 100 g de broccoli conțin aproximativ 150 mg de vitamina C și 31 de calorii.
8. Napi
Napii sunt o sursă bună de vitamina C. 100 g oferă 110 mg în forma crudă, și 86 mg când sunt fierți. Au proprietăți detoxifiante, mineralizante și antianemice. Sunt bogați în calciu, astfel că protejează și întăresc oasele. Magneziul și clorofila conținute în napi ajută la menținerea unei bune dispoziții. Sunt o legumă anticanceroasă și au o funcție bactericidă. În plus, mențin sub control tensiunea arterială și colesterolul și au proprietăți antiinflamatorii.
9. Rucola
Rucola are foarte puține calorii și, din acest motiv, este recomandată în diete. 100 g de rucola conțin 110 mg de vitamina C. Este, de asemenea, o sursă de minerale, vitamine și antioxidanți. De luat în calcul că rucola conține o cantitate bună de calciu, foarte important pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană. Unde mai pui că are și puține calorii. Prin urmare, este ingredientul ideal pentru a fi consumat în timpul dietei: are un conținut ridicat de apă, minerale, vitamine și este bogată în antioxidanți.
10. Kiwi
Raportat la dimensiunea sa, kiwi se dovedește a fi unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C, cu 85 mg conținute pe 100 g de produs, și doar 46 de calorii. De asemenea, este bogat în potasiu și vitamina E, cupru, fier. Din acest motiv este un remineralizant excelent și reglează funcția inimii și tensiunea arterială. 1 kiwi pe zi asigură necesarul de vitamina C.
11. Broccoli, varză albă și conopidă
Legumele din familia cruciferă sunt un adevărat panaceu pentru sănătate, precum și pentru dietă, deoarece conțin foarte puține calorii. Broccoli conține aproximativ 110 mg de vitamina C în 100 g de produs brut, și 86 mg de fier. Varza de Bruxelles conține 81 mg de vitamina C dacă este crudă sau 52 mg dacă este fiartă. Conopida crudă conține 59 mg de vitamina C la 100 g. De asemenea, toate aceste legume sunt bogate în săruri minerale (calciu, fier, fosfor și potasiu), precum și vitamine din grupul B. Conțin și sulforafan, o substanță care previne creșterea celulelor canceroase și au proprietăți antianemice, emoliente, diuretice, vindecătoare, purificatoare și vermifuge.
12. Căpșuni
Căpșunile sunt unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina C. 100 de grame de căpșuni conțin 98 mg și doar 27 de calorii. De asemenea, căpșunile conțin mangan, un mineral esențial pentru creșterea oaselor și articulațiilor, pentru sinteza colagenului și pentru metabolismul glucidelor, grăsimilor, steroizilor și a unor hormoni proteici și iod, un mineral care funcționează pentru funcționarea tiroidei. Dar și folat, o vitamină importantă în special pentru femeile din primul trimestru de sarcină.
13. Spanac
Spanacul este bogat în vitamine, minerale și clorofilă și are proprietăți antioxidante, purificatoare și laxative. 100 g de spanac crud conțin 54 mg de vitamina C, ceea ce ajută și la absorbția fierului conținut în acesta.
14. Ananas
Proprietățile sale diuretice sunt combinate cu o doză bună de vitamina C: aproximativ 79 mg și 52 de calorii pentru fructul consumat ca atare. Sucul proaspăt conține până la 70 mg de vitamină C și maximum 82 de calorii. Vitamina A conținută în ananas ajută la prevenirea infecțiilor și la menținerea sănătății ochilor și a pielii. În timp ce vitamina K1 ajută la coagularea sângelui și previne osteoporoza, iar folatul normalizează funcția celulară, creșterea țesuturilor și reduce oboseala. La toate acestea adăugăm și calciul.
15. Portocale și lămâi – printre cele 15 alimente cele mai bogate în vitamina C
Portocalele au fost întotdeauna printre primele surse de vitamina C. Cum am menționat mai sus, acestea conțin însă mult mai puțină vitamina C decât alte tipuri de fructe și legume, dar contribuția lor la integrarea acestei vitamine este foarte valoroasă. Mai ales în lunile reci. De fapt, portocalele conțin între 50 mg și 69 mg de vitamina C la 100 g de fruct, aceeași cantitate pe care o conțin și lămâile. Sucul proaspăt stors conține maximum 93 mg de vitamina C (în funcție de cât de roșie este portocala) și aproximativ 84 de calorii.