Ai auzit? Sorgul, o cereală antică bogată în fier și antioxidanți, este în top 5 cereale din lume. Printre noutățile prezente în aceste vremuri prin magazine, găsim mai multe produse pe bază de sorg, o cereală antică, foarte versatilă în bucătărie. Foarte important: aceasta nu conține gluten. Dar, să descoperim împreună proprietățile și caracteristicile sale.
Sorgul se obține dintr-o plantă erbacee anuală (Sorghum vulgare Pers) care face parte din familia Gramineae. Este o cereală cu boabe foarte mici și rotunjite, care seamănă puțin cu porumbul. Este folosită mai ales în Africa, unde se face un anume fel de pâine.
Sorgul și caracteristicile sale
Sorgul este una dintre primele cereale cultivate de om, având în vedere capacitatea sa de a rezista secetei și agenților atmosferici. Se crede că planta a început să fie cultivată în Africa de Nord-Est (între Etiopia actuală și Sahelul semideșertic) chiar în jurul anului 8000 î.Hr.
În prezent, sorgul este a cincea cea mai produsă cereală din lume după grâu, orez, porumb și orz. Sorgul este folosit pentru alimentația umană. În plus, planta este utilizată pentru producerea de furaje, pentru extracția etanolului și drept biocombustibil. Din sorg se extrage și un sirop: de mii de ani, sorgul este folosit ca îndulcitor.
În comerț, sorgul se găsește sub formă de:
- boabe de culoare crem, de dimensiuni mici și formă rotunjită;
- sub formă de fulgi sau într-o variantă pufoasă, ambele potrivite la micul dejun;
- măcinat sub formă de făină;
- sub formă de băutură vegetală, fără lactoză, gluten și zaharuri adăugate, dulce în mod natural și perfect pentru micul dejun.
Pe lângă aroma sa ușor dulce și delicată, sorgul are și numeroase proprietăți.
Proprietățile sorgului
Sorgul este o cereală fără gluten, prin urmare potrivit pentru dieta celiacilor. Compus din 72% carbohidrați, este, de asemenea, bogat în fibre. În 100 de grame există o cantitate între 7% (sorg alb) și 11%. Are o cantitate bună de proteine (egală cu aproximativ 11%) și o cantitate de grăsimi egală cu puțin peste 3%, dintre care 1,6% polinesaturate. Sorgul conține cantități bune de fier, magneziu, fosfor, potasiu și zinc. În plus, este bogat în mod natural în antioxidanți naturali și fitocompuși, cum ar fi acizi fenolici, fitosteroli și flavonoizi, care contribuie la scăderea incidenței cancerului, diabetului și bolilor cardiovasculare. Este mai presus de toate o cereală bogată în vitamine B, în special în vitamina B3 numită și niacină. Sorgul este o cereală calorică medie, valoarea sa energetică este de aproximativ 350-380 kcal la 100 de grame.
Iată principalele beneficii ale consumului de sorg, ca parte a unei diete variate și echilibrate:
Bogat în nutrienți și energie: sorgul este deosebit de bogat în proteine, vitamine și minerale, dar și în carbohidrați complecși. Prin urmare, este o cereală nutritivă care furnizează multă energie corpului nostru. De asemenea, este deosebit de digerabilă.
Îmbunătățește sănătatea gastrointestinală: datorită fibrelor în care este bogat, sorgul este o cereală care contribuie la îmbunătățirea sănătății sistemului nostru gastrointestinal.
Păstrează colesterolul la distanță: tot datorită prezenței fibrelor, sorgul poate ajuta la menținerea nivelului de colesterol din sânge la valori normale, în special LDL (așa-numitul colesterol rău).
Reglează nivelul de zahăr din sânge: sorgul conține taninuri care pot limita absorbția amidonului și pot regla nivelul zahărului din sânge.
Nu conține deloc gluten: o caracteristică a sorgului care îl face deosebit de interesant. Prin urmare, este potrivit și pentru dieta persoanelor cu boală celiacă.
Antioxidant: sorgul este bogat în antioxidanți, așadar poate fi util (în mod natural ca parte a unei diete sănătoase mai complete).pentru a menține la distanță radicalii liberi, responsabili de îmbătrânirea celulară.
Poate preveni osteoporoza: sorgul este o cereală bogată în calciu și magneziu, două minerale care sunt foarte importante pentru sănătatea oaselor.
Sorgul în bucătărie
Boabele de sorg au o aromă ușoară, dar gustoasă. Poate fi o alternativă la orez, potrivit pentru pregătirea primelor feluri de mâncare (în special cu legume) sau poate însoți felurile principale și poate fi adăugat în salate. Gătitul sorgului alb îți ia aproximativ 15 minute, într-o cratiță la foc mic. Dar doar dacă l-ai înmuiat înainte timp de aproximativ 2 ore, într-un raport apă/sorg de 3: 1.
Sorgul sub formă de fulgi pufoși este ideal pentru micul dejun, combinat cu băuturi vegetale sau iaurt, dar și excelent ca supliment la supe de carne sau de legume.
Sorgul poate fi gătit ca atare sau poate fi înmuiat în prealabil în apă rece. Dacă optezi pentru a doua variantă, trebuie să-l lași să se înmoaie timp de aproximativ o oră înainte de a-l clăti bine și a-l folosi alături de preparatul de bază.
Pentru a găti sorgul este necesar să îl fierbi în apă sărată timp de aproximativ 40 de minute. Apoi poate fi folosit în diferite preparate.
Sorgul alb (integral sau decojit) este potrivit pentru prepararea supelor, dar și a salatelor de cereale, îmbogățite cu legume sau leguminoase, chiftele de legume, etc.
De fapt, această cereală poate fi servită atât rece, cât și fierbinte.
Făina de sorg poate fi utilizată pe lângă alte făinuri care conțin gluten, sau în combinație cu amidon pentru a îmbunătăți textura produselor. Este potrivită pentru prepararea atât a aluaturilor dulci, cât și a celor sărate, de la biscuiți la prăjituri. De asemenea, din făină albă de sorg poți prepara pâine, clătite, pizza și chiar mămăligă.
Contraindicații
Consumul de sorg nu prezintă contraindicații speciale. Însă, prezența multor fibre ar putea provoca unele efecte nedorite celor cu un intestin ușor iritabil. Dar, în general, în contextul unei diete sănătoase și variate, toată lumea poate introduce această cereală în dietă, fără probleme. Atenție însă, la alergii!