Tu știi care sunt principalele utilizări ale păpădiei? Păpădia poate fi folosită în stare proaspătă, crudă sau fiartă, sau uscată, sub formă de decocturi pentru uz intern sau extern. De exemplu, tulpinile pot fi mestecate crude, în timp ce frunzele și florile sunt adăugate la salate, supe și piureuri de legume. Din flori de păpădie se poate prepara și un delicios sirop dulce numit și miere de păpădie, deoarece are un gust similar cu mierea. Vă asigur că este foarte bun. Toată copilăria m-am bucurat de gustul său delicios.
Proprietățile benefice ale păpădiei sunt exploatate mai ales prin aportul de decocturi, infuzii, sucuri sau extracte hidroalcoolice din rădăcină, disponibile în magazinele cu produse naturiste.
Deși, în general, păpădia este considerată o plantă sigură de consumat, este recomandat însă, ca întotdeauna să consulți medicul înainte de a utiliza un medicament pe bază de plante (sau natural). În mod tradițional, păpădia a fost folosită ca diuretic sau chiar ca laxativ. Frunzele pot avea un ușor efect laxativ și pot îmbunătăți, de asemenea, digestia. Rădăcinile păpădiei pot fi utilizate pentru a trata problemele asociate cu ficatul, rinichii și vezica biliară. Păpădia poate chiar ajuta la controlul diabetului. Există unele dovezi că atât rădăcinile, cât și frunzele, atunci când sunt consumate, pot reduce nivelul glicemiei în repaus alimentar.
Iată principalele utilizări ale păpădiei:
1. Ajutor pentru funcția ficatului
Pentru a îmbunătăți funcțiile hepatice, se recomandă consumul a 2-3 căni pe zi de decoct preparat din 50 de grame de rădăcină de păpădie într-un litru de apă. Alternativ, pot fi consumate cinci până la zece tulpini proaspete de păpădie colectate în perioada de înflorire, pentru a stimula funcția ficatului.
2. Împotriva calculilor biliari
În aceste caz se prepară un decoct din 80 de grame de rădăcină de păpădie într-un litru de apă și se consumă 2-3 căni pe zi.
3. Pentru a stimula apetitul
În caz de inapetență sau anorexie, poate fi utilă utilizarea păpădiei sub formă de decoct, extract uscat sau extract hidroalcoolic de rădăcină. Se administrează cu o jumătate de oră înainte de mesele principale.
4. Contra retenției de celulită și apă
Se prepară un decoct din 25 de grame de frunze de păpădie, 25 de grame de anghinare și 25 de grame de coajă de portocală. Aceste decoct se ia în timpul zilei. Este un remediu natural valabil în cazul retenției de celulită și apă.
5. Tonifică și îmbunătățește tenul
Pentru a tonifica pielea, e indicat să folosești un decoct pregătit cu 60 de grame de rădăcină de păpădie într-un litru de apă. Aplică decoctul călduț pe piele cu un masaj ușor. Este util pentru tonifierea pielii, iluminarea tenului și deschiderea pielii pistrui.
6. Stimulează diureza
Pregătește un decoct cu 30 de grame de frunze de păpădie și rădăcini, 20 de grame de frunze de paracherniță (Parietaria officinalis), 30 de grame de frunze de nalbă și 30 de grame de rizom de iarbă-mare într-un litru de apă. Se consumă două căni pe zi, între mese, pentru a stimula diureza și a combate edemul și retenția de apă.
7. Împotriva varicelor
Dacă ai probleme cu varicele, pregătește un decoct cu 40 de grame de rădăcini de păpădie într-un litru de apă. După ce s-a răcit, folosește aceste decoct pentru a face băi de picioare.
8. Împotriva eczemelor
Pentru tratarea eczemelor, ai nevoie să prepari un decoct cu 100 de grame de rădăcini de iarbă-mare, 50 de grame de păpădie și 50 de grame de pătrunjel într-un litru de apă. Bea un decoct astfel pregătit în fiecare dimineață pe stomacul gol, timp de o lună.
Păpădia și beneficiile ei pentru sănătate. Asociații recomandate
Combinând unele plante cu păpădia, pot rezulta efecte sporite. Iată câteva dintre aceste plante:
- păpădie și anghinare, pentru a promova funcția ficatului;
- urzică, ceai verde, păpădie, pentru a stimula diureza;
- coajă de salcie și păpădie, pentru a îmbunătăți circulația;
- lămâie, aloe Vera, papaya și păpădie, pentru a ușura pielea.