Fructe și legume de mai – iunie. Ce găsim în piețe, ce cumpărăm? Odată cu luna mai și explozia ei de culori și arome, putem spune că suntem cu un pas în vară. La piață, tarabele se umplu treptat cu fructele și legumele specifice sezonului, cu ajutorul cărora ne putem detoxifia organismul. Consumul de fructe și legume proaspete ne ajută să scăpăm de toxinele acumulate în timpul iernii, de retenția de apă și, totodată, ne ajută să facem o cură bună de vitamina C.
Zilele din ce în ce mai călduroase necesită rețete simple și ușoare. Ingredientele potrivite ni le oferă grădina de legume în luna mai. În această lună, grădina începe să ne ofere o satisfacție mai mare și ne permite să avem pe masă o varietate mai largă de produse.
Dacă până acum am avut pe masă doar legume monotone de iarnă, în primele luni de primăvară, avem parte, în sfârșit, de diverse leguminoase. În unele cazuri, cireșele și căpșunile sunt primele fructe de care ne bucurăm în luna mai.
Când consumi produse sezoniere, vei obține o aromă mai bogată și o compoziție completă de nutrienți. Deoarece fructele și legumele sunt culese când sunt în faza de coacere maximă și vândute imediat. În plus, cumpărarea de produse sezoniere ne permite să cumpărăm la nivel local și să sprijinim fermierii locali să-și continue activitatea.
Fructe și legume de mai – iunie. Ce legume găsim în piețe și supermarketuri?
Grădina de legume din luna mai oferă diverse salate și legume cu frunze. Iar pe unele dintre acestea le-am găsit deja încă din aprilie: spanac, sfeclă, verdețuri salată, țelină, sparanghel, fenicul, morcovi și ridichi. Putem completa lista cu mazăre verde, năut, fasole verde, usturoi verde, roșii, rubarbă (deși e considerat mai mult fruct), castraveți. Acolo unde clima este blândă, apar primele flori de dovlecei. Cei norocoși vor putea culege deja niște fructe, și se vor putea bucura de primii cartofi noi.
Usturoiul, ceapa, și cartofii, pe de altă parte, sunt legume care pot fi păstrate mult timp și din acest motiv rămân în sezon pe tot parcursul anului.
Cartofi noi
Că tot am amintit de cartofii noi, aceștia sunt foarte bogați în fibre și sunt recoltați în special în această lună. În comparație cu cartofii pe care-i găsim disponibili tot timpul anului, cei timpurii sunt mai bogați în seleniu și vitamina C. Cu un conținut ridicat de apă și de potasiu, aceștia trebuie păstrați într-un loc răcoros și uscat. Pot fi păstrați chiar și în frigider, în compartimentul de legume.
Cu cea mai mare rată absolută de proteine printre leguminoase, mazărea verde (mai ales cea proaspătă) este bogată în vitamina B1 și vitamina A , dar și în fosfor, potasiu, sodiu, magneziu și fier. Este des folosită pentru garnituri sau chiar pentru a „condimenta” primele feluri de mâncare. Mazărea gătită este extrem de gustoasă, oferă o senzație plăcută de sațietate și ne ajută să ne purificăm corpul.
Fructe și legume de mai – iunie. Ce fructe de sezon sunt disponibile?
Printre fructele de sezon putem enumera primele căpșuni și primele cireșe ale anului, atât de iubite de toată lumea. De asemenea, în această perioadă încep să apară și piersici și caise, cireșe negre, roșii, dude, pere, prune, piersici, nectarine, zmeură, coacăze, agrișe, ma devreme sau mai târziu, în funcție de zonă.
Ierburi și arome
Pe lângă fructe și legume, în lunile mai – iunie putem adăuga și câteva plante aromatice: salvie veșnic verde, cimbru și rozmarin, dar și măghiran, mărar, coriandru. Tot acum avem la dispoziție și frunze de mentă, iar în zonele mai calde, și busuiocul. Pătrunjelul și rozmarinul completează lista.
Așadar, alege ce-ți place și consumă cât mai mult fructe, legume și ierburi aromatice de sezon.