Află ce faci dacă te mușcă o căpușă.

În sezonul cald, nu țânțarii și înțepăturile lor sunt marele pericol, deși nici ei nu sunt de ignorat. Însă cu mult mai periculoase sunt căpușele, pentru că boala pe care o pot transmite, borelioza (sau boala Lyme) poate afecta sistemul nervos. Află ce faci dacă te mușcă o căpușă.

 

Căpușele se găsesc în iarbă, printre plante, în zonele împădurite sau cu vegetație abundentă și chiar și la malul mării. De asemenea, ele parazitează atât animale sălbatice cât și domestice. Partea proastă este că sunt atât de mici – cât o sămânță de mac – încât uneori nici măcar nu prea pot fi observate. Este de mare ajutor să știi ce faci dacă te mușcă o căpușă, pentru a nu înrăutăți situația.

Ce faci dacă te mușcă o căpușă

Nu o să simți când te-a mușcat căpușa. Și asta pentru că, înainte de a mușca, ea secretă o substanță anestezică. Nu se poate spune că are, neapărat, zone preferate la care să se atașeze. Cu toate astea, cel puțin în cazul copiilor, se pare că mai frecvent se prind în zona cefei, axilelor, în spatele urechilor sau a genunchilor ori în zona inghinală.

  • Dacă ai constatat că te-a mușcat o căpușă, cel mai important lucru este ca ea să fie îndepărtată cât mai repede. Poți face acest lucru folosind o pensetă, pe care mai întâi o dezinfectezi. Apucă insecta cu penseta cât mai aproape de trompă, însă făra a-ți ciupi pielea. Ține strâns cu penseta și trage căpușa în sus, cu o presiune constantă. NU strânge căpușa atât de tare încât conținutul intestinelor ei să treacă direct în sângele tău!
  • După ce ai extras căpușa din piele, spală-te pe mâini cu apă caldă și săpun. Dezinfectează cu alcool zona în care s-a produs mușcătura.
  • Păstrează insecta – vie sau moartă – pentru o eventuală testare, într-o pungă sigilată.
  • Supraveghează zona în care s-a produs mușcătura pentru a observa eventualele reacții.

Care pot fi urmările

Perioada de incubație (de la momentul mușcăturii până la apariția eventualelor simptome, în cazul în care s-a produs infectarea) este cuprinsă între 7 și 14 zile, dar în unele cazuri poate dura luni sau ani.
În stadiul I – infecția este localizată și se manifestă printr-o erupție circulară cu o zonă mai roșie în centru. Nu este dureroasă, nu creează mâncărimi și poate persista 3-5 săptămâni. Poate apărea în schimb febra, mărirea ganglionilor limfatici și o stare generală alterată, cu oboseală și dureri musculare. Simptomele dispar de la sine, dar dacă infecția nu este tratată se răspândește în organism.
În stadiul II – eritemul apare la distanță de locul mușcăturii, iar infecția afectează mai multe organe. Inima, articulațiile, mușchii, ochii, ganglionii, ficatul, splina sau sistemul nervos, oricare dintre acestea pot avea de suferit.
Stadiul III (care poate fi atins după luni sau ani de la mușcătură) – afectează mâinile și picioarele (se atrofiază), musculatura (dureri intense), inima (tulburări de ritm), ochii (tulburări de vedere), articulațiile genunchilor, coatelor și umerilor (inflamații cronice cu acumulare de lichid).

Tratamentul

Borelioza se tratează cu antibiotice. Durata tratamentului este în funcție de stadiul bolii. Dacă antibioterapia este începută imediat, șansele de vindecare sunt foarte mari.

My title page contents