Alergia la polen la copii – Care sunt simptomele și ce poți face? Predispoziția genetică joacă un rol important în apariția alergiei la copii. Dacă unul sau ambii părinți sunt alergici, există o probabilitate mare ca și copilul să fie alergic. Cu toate acestea, factorii de mediu par să fie predominanți.
Trebuie să te îngrijorezi întotdeauna? Mai întâi trebuie să știi dacă este cu adevărat alergie sau polinoză. În cazul acesteia din urmă, simptomele apar atunci când nou-născutul intră în contact cu substanța declanșatoare de alergie și durează tot timpul expunerii. În timp ce în cazul unei simple răceli virale, durata medie variază între cinci și șapte zile. De asemenea, trebuie să știi că schimbările climatice, cu temperaturi peste media sezonieră în lunile de iarnă, au schimbat ciclul de viață al diferitelor plante, prin prelungirea perioadei de înflorire și polenizare a plantelor, influențând perioada de debut a simptomelor alergice.
Cele mai frecvente alergii la copii sunt cele la polen sau la acarieni
Alergia la polen este sezonieră, deoarece este legată de perioada de înflorire a unor tipuri de plante. În schimb, alergia la praf este mai deranjantă, pur și simplu, deoarece este legată de unii agenți care sunt întotdeauna prezenți în casele noastre. De aceea, trebuie acordată o atenție și o îngrijire mai mare în ceea ce privește eliminarea alergenilor care o provoacă.
Alimentele pot fi, de asemenea, surse de alergie. Alimentele care pot da naștere, în special, la manifestări alergice la copil sunt: laptele, ouăle, crustaceele și unele tipuri de pește, căpșuni, roșii, arahide, soia și nuci.
Multe reacții alergice apar, de asemenea, ca urmare a unei reacții încrucișate între inhalanți și alimente.
Cum să recunoști alergia la polen, la copii?
Recunoașterea alergiilor nu este întotdeauna ușoară sau imediată. În special, alergiile alimentare pot apărea și la câteva ore după ingestia alimentelor în cauză. Cu toate acestea, există mai multe semne pe care un părinte le poate avea în vedere dacă suspectează prezența unei alergii.
Manifestarea alergică poate avea diferite simptome care la copil sunt, în general: rinită alergică, conjunctivită, astm, eczeme. Dacă alergia este de tip alimentar, pot apărea, de asemenea, vărsături, greață și diaree.
Rinita este inflamația mucoasei nazale care provoacă strănut, nas înfundat și mâncărime. Poți observa dacă cel mic suferă de rinită alergică dacă își freacă insistent vârful nasului, un comportament numit „salut alergic” sau „salut nazal”.
Conjunctivita alergică, pe de altă parte, este o inflamație a ochiului care se manifestă prin roșeață, mâncărime și ruperea capilarelor conjunctivale.
Eczema se manifestă printr-o inflamație a pielii care deseori îi îngrijorează foarte mult pe părinți, deoarece văd apariția unor pete mai mult sau mai puțin roșii pe pielea delicată a copiilor, cărora nu le pot găsi o explicație. Această manifestare a pielii se caracterizează prin roșeață, vezicule, bule și cruste. Eczema poate fi deosebit de enervantă pentru bebeluș, deoarece îi provoacă mâncărime.
Dacă observi o corelație între o anumită situație și apariția acestor simptome, e firesc să te gândești că poate fi vorba de o manifestare alergică. În orice caz este important să iei legătura cu medicul pediatru. După o evaluare amănunțită, acesta va pune diagnosticul corect.
Simptomele alergiei la polen:
Atunci când încerci să afli dacă este vorba despre o alergie la polen, ar trebuie să urmărești următoarele semne clasice de alergie:
- Durere de cap;
- Strănuturi succesive rapide, asociate cu nas apos și cu mâncărime;
- Tuse uscată și scăderea vocii;
- Conjunctivită cu lacrimare și fotofobie;
- Nas care curge continuu și irită pielea;
- Respirație astmatică și, uneori, o agravare cu tuse uscată.
Alergiile la polen, la copii: sfaturi pentru părinți
Întotdeauna trebuie consultat medicul, mai ales în cazul copiilor foarte mici. Dacă cel mic prezintă pentru prima dată simptomele unei suspiciuni de polinoză, medicul pediatru te va trimite cu copilul la efectuarea unor teste alergice pentru a pune diagnosticul corect și pentru a-i prescrie o terapie pentru tratamentul alergiilor. În cazul polinozei evidente, poți atenua și preveni simptomele folosind aceste precauții simple, dar fundamentale:
- evită expunerea nou-născutului la alergeni; de exemplu, evită să-l plimbi în zonele verzi (parcuri sau grădini) în perioada de polenizare;
- scoate copilul la plimbare după o ploaie sau după o furtună, când scade nivelul de polen din aer;
- nu uita să închizi ușile și ferestrele principalelor zone de aerisire.
Sfaturi pentru alergia la polen pentru copiii mici
Dacă știi deja că al tău copil suferă de alergii, între martie și iunie, în special, amintește-ți și ține cont de aceste sugestii:
- Limitează timpul petrecut de copil în aer liber în orele de vârf ale zilei; în perioada primăvară-vară, la orele de vârf și cele mai fierbinți ale zilei, concentrația polenului în aer este foarte mare;
- Când călătorești cu copilul, ține geamurile mașinii închise;
- În funcție de vârstă, învață-l să poarte o mască și ochelari de soare când merge cu bicicleta;
- Ține ferestrele închise în camera în care dorm cei mici; aerisește dimineața devreme sau seara târziu; în aceste momente de concentrația polenului pe zi este mai mică;
- În cele mai fierbinți ore poți folosi aparate de aer condiționat, dar cu filtre speciale capabile să rețină și să împiedice intrarea polenului;
- Fiți atenți la vânt; acesta trage polenul și ploaia, care spulberă polenul într-o multitudine de particule care își păstrează intactă puterea alergenică;
- Fă-i duș și spală-i părul în fiecare zi;
- În sezonul în care apare polenul, nu usca rufele afară. Usucă-le în interior, de preferat în fața unei ferestre însorite, unde se pot usca fără riscul de a se contamina cu polen. Daca nu este posibil, folosește un uscător.
- Evită locurile în care iarba a fost tăiată recent;
- Alege pentru petrecerea timpului liber zonele de mare sau de munte înalt; de obicei, în aceste zone există o concentrație scăzută de polen.