Jos stresul! Sus mofeta!

Jos stresul! Sus mofeta! – Mofeta este una dintre bogățiile naturale cu care se poate mândri România. Și are toate motivele! Pentru că mofetele din țara noastră sunt unice prin emanațiile de gaz uscat foarte bogat în bioxid de carbon (în proporție de 95-98%). Un factor terapeutic foarte eficient pentru multe afecțiuni, dar și pentru combaterea stresului. Deși mofete se mai găsesc și în Franța, Italia, Insula Java sau în Parcul Național Yellowstone (SUA), mofetele din țara noastră conțin, de asemenea, gaze rare precum heliu și radon, ce completează efectul curativ al mofetoterapiei.

Dar ce sunt mofetele, de fapt?

Provenind din termenul latin „mephitis”, care înseamnă „emanație puturoasă”, mofetele sunt emanații de gaz ce pot apărea prin crăpăturile scoarței terestre, în fazele finale ale activității vulcanice. Pe scurt, mofetele sunt exhalații de gaze naturale la temperaturi relativ scăzute, de obicei întâlnite în zonele post-vulcanice. Componenta principală a gazului mofetic este dioxidul de carbon (CO2), care se găsește în concentrații mari. Alte componente prezente sunt metanul, azotul, oxigenul, heliul, hidrogenul, monoxidul de carbon, sulfura de hidrogen și radonul.

Ce efecte au mofetele asupra sănătății?

Efectele mofetei asupra sănătății sunt miraculoase: aceasta ajută la tratarea a zeci de afecțiuni. Băile de gaz vizează, în special, persoanele care suferă de afecțiuni cardiovasculare, bolile dermatologice, problemele ginecologice și endocrine, afecțiunile aparatului locomotor – reumatisme cronice degenerative. De asemenea, mofetele sunt recomandate și în scop profilactic pentru persoanele cu risc cardiovascular; pentru cei care suferă de hipertensiune; persoanelor cu nivel crescut al colesterolului; fumătorilor; persoanelor care au probleme cu circulația; persoanelor care lucrează în frig.

Cum acționează mofetele?

Mecanismul de acţiune al mofetelor constă în vasodilataţia periferică, prin acţiunea directă a dioxidului de carbon asupra vaselor mici. Ceea ce duce la încălzirea tegumentului, dar și la vasodilataţia sistemică (musculară, cerebrală), are loc și inhalarea unei mici părţi din dioxidul de carbon din mofetă.

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, mofetele induc și o senzație foarte plăcută de relaxare, stimulând respirația și transportul de oxigen către țesuturile din organism. Astfel, acestea sunt de mare ajutor în combaterea stresului și a stărilor de tensiune nervoasă.

Unde poți beneficia de tratament mofetic?

La Covasna! Numită și „Stațiunea mofetelor și a celor 1000 de izvoare de ape minerale”, Covasna deține chiar3 mofete (în cadrul unei dintre bazele de tratament), situate direct pe sursa primară de gaz cu concentrație de 98 % CO2.

De altfel, mofetele din zona Covasna sunt unice în Europa prin concentrația de CO2 din gazele de mofetă. Efectul obținut este unul vasodilatator asupra tegumentului în zona cufundată în gaz. În plus, acțiunea mofetelor sporește creșterea fluxului circulator periferic, la care se adaugă creșterea circulației musculare (prin dizolvarea CO2 în plasmă) determinând o scădere a rezistenței periferice, scăderea tensiunii arteriale, refacerea țesuturilor ischemice după procese trombotice, și permițând dezvoltarea circulației colaterale.

Cum acționează gazul de mofetă împotriva stresului și cine poate urma acest tip de tratament?

Prin efectul vasodilatator al gazului de mofetă este îmbunătățită circulația periferică, în timp ce scade tensiunea arterială. De tratamentul mofetic pot beneficia chiar și persoanele sănătoase, dar sunt recomandate mai ales pacienților cu patologii cardiace compensate”, aflăm de la dr. balneolog, Carmen Neagu de la Hotel Clermont din Covasna.

De asemenea, chiar și copiii pot beneficia de acțiunea binefăcătoare a mofetelor, însă numai în compartimentul de pediatrie din cadrul Spitalului de Cardiologie Covasna”, adaugă balneologul.

Care e durata unui sejur de tratament antistres?

Pentru a beneficia de rezultate pozitive, sunt necesare minimum 5 zile de tratament cu gaz mofetic. „Tratamentul se face doar pe baza unei recomandări medicale și durează până la 20 de minute. Inițial se începe cu 5 minute în prima zi, a doua zi se continuă cu 10 minute, a treia zi 15 minute, iar restul tratamentului câte 20 de minute, dar depinde și de reacția și de răspunsul organismului la tratament.”, adaugă dr. Neagu.

Ce alte resurse naturale ale zonei Covasna sunt indicate pentru combaterea stresului și anxietății?

Pe lângă băile cu gaz mofetic, în lupta cu stresul pot fi de ajutor și băile cu CO2. De fapt, dioxidul de carbon în sine nu este propice vieţii, dar utilizat în scop terapeutic, prin absorbţia lui la nivel tegumentar aduce beneficii deosebite circulaţiei sanguine, prin vasodilataţia periferică şi sistemică.”, punctează dr. balneolog Carmen Neagu.

Concluzia? Mofeta naturală are ca efect creşterea fluxului sanguin prin pătrunderea CO2 prin piele atât prin tegument cât şi la nivel muscular. Acţiunea este directă asupra musculaturii netede a vaselor de sânge, mai ales asupra vaselor foarte mici (arteriole), acţiune care este considerată superioară medicamentelor vasodilatatoare periferice.

Există și alte terapii care pot fi de ajutor în lupta cu stresul?

Da, pe lângă mofete și băi cu CO2, de mare ajutor pot fi și terapii precum proceduri de fizioterapie și kinetoterapie. Toate procedurile produc relaxare și o stare de bine organismului. De altfel, pentru a evita efectele nedorite ale stresului, sunt recomandate activități sportive, plimbări în natură, cure balneare, o dietă adecvată nevoilor personale, lectură, și de ce nu… vizionarea de comedii. Dau o stare extraordinară de bine!”, concluzionează specialistul.

În lupta cu stresul sunt mulți pași de făcut, însă atunci când sunt făcuți treptat și regulat, rezultatul nu întârzie să apară. Vizitează Covasna și uită de stres! https://visitcovasna.com/.

 

 

My title page contents