Tu știi care sunt proprietățile magneziului, un mineral antistres? Încă puțin și se încheie vara. Te-ai întors din vacanță? Ți-e teamă de depresia post-concediu? Este posibil să ai nevoie de o cură de magneziu.
Anxietatea, stresul și tristețea sunt reacții normale atunci când, după o perioadă de repaus precum vacanța, revii la o rutină zilnică încărcată de sarcini și stres. Oboseala, tulburările de somn și lipsa dorinței de a face unele lucruri (lipsa de chef, mai exact), sunt simptome frecvente ale acestei perioade de tranziție.
Poți să reduci aceste reacții fiziologice și să dai un nou sprint zilelor tale, printr-un aport de magneziu. Discută cu medicul tău și bucură-te de acest element esențial pentru buna funcționare a întregului organism.
Proprietățile și beneficiile magneziului
Magneziul se găsește (sau ar trebui) în cantități mari în corpul uman: în medie, acesta corespunde cu aproape 0,35% din masa corporală, aproximativ 25 de grame. De asemenea, este esențial pentru a asigura sănătatea bună a tuturor țesuturilor și celulelor. De altfel, magneziul este unul dintre mineralele structurale ale țesutului osos, alături de calciu și fosfor, și este prezent în mușchi, țesuturi moi, plasmă și fluide intracelulare.
Datorită caracteristicilor sale fizice și chimice, magneziul participă la mai mult de 300 de reacții enzimatice diferite în interiorul corpului. De exemplu, intervine în procesele metabolice, cum ar fi utilizarea glucozei și a altor zaharuri simple. De asemenea, participă la sinteza lipidelor și proteinelor.
În plus, promovează transportul ionilor de calciu și potasiu prin membranele celulare și participă la eliberarea neurotransmițătorilor și la transmiterea semnalelor nervoase. În acest fel, magneziul asigură buna funcționare a mușchilor, a sistemului cardiovascular și nervos.
Beneficiile și proprietățile magneziului, un mineral antistres
Tocmai datorită efectelor sale pozitive asupra sistemului nervos central, magneziul este deosebit de util pentru ridicarea dispoziției și contracararea scăderilor de energie și eficiență.
Combinat cu melatonina, de exemplu, magneziul ajută la depășirea insomniei. Deoarece reglează ciclurile somn-veghe modificate de anumite stări de agitație.
Care este necesarul zilnic de magneziu? Cum poți beneficia de acest mineral prețios?
Pentru a asigura buna funcționare a întregului organism, necesarul zilnic de magneziu pentru un adult este de aproximativ 375 mg. Un organism hidratat constant este primul truc util pentru a asigura prezența magneziului în organism. O cantitate mică de magneziu, egală cu aproximativ 10%, poate fi ușor de luat din apa minerală.
Restul se obține din alimente sau cu suplimente farmaceutice sau fitoterapeutice specifice pe bază de magneziu. Pe de altă parte, gătirea alimentelor scade cantitatea de mineral asimilabil. Prin urmare, este bine, pe cât posibil, să consumi alimente crude sau care nu sunt prelucrate prea tare, care conțin procente bune de magneziu.
Legume, cereale, nuci: iată cum să te aprovizionezi cu magneziu și să obții o stare de bună dispoziție
Magneziul se găsește în cantități mari în unele alimente. De exemplu, în legumele cu frunze verzi (datorită prezenței clorofilei, care reprezintă aproximativ 15-20%), în cereale integrale (deja bogate în fibre dietetice prețioase), în leguminoase, în ciocolată neagră fără zahăr, în semințe uleioase și în fructe uscate.
Migdalele, caju-ul, nucile, fisticul, arahidele și alunele sunt suplimente alimentare naturale mereu accesibile, care conțin cantități excelente de magneziu și alte săruri minerale esențiale, cum ar fi potasiul. Combinația acestor elemente chimice, de exemplu, contracarează apariția crampelor musculare și, prin urmare, este indispensabilă în dieta sportivilor și a celor care duc un stil de viață activ care implică un consum considerabil de energie.
Este bine să ai întotdeauna la tine un amestec de nuci decojite, numai bune pentru a fi consumate ca gustare sau pentru a îmbogăți salata în pauză de masă. Astfel, îți vei asigura un aport constant de magneziu și o bună dispoziție.