Stările depresive de după vacanțe. Ce este sindromul post-vacanță?

De ce apar stările depresive de după vacanțe? S-a dus și vara! Ne desprindem de acele zile de relaxare și deconectare. Plaja, muntele sau vacanța la țară rămân în urmă și revenim la preocupările zilnice. Multe persoane experimentează simptomele a ceea ce se mai numește și sindrom post-vacanță.

 

Stările depresive de după vacanțe. Ce este sindromul post-vacanță?

Sindromul, denumit uneori și stres post-vacanță sau depresie, include simptome precum tristețe, anxietate, dificultăți de concentrare, iritabilitate, apatie, oboseală, insomnie sau apetit modificat. Conceptul se referă la starea de rău psihologică produsă de readaptarea la activitatea de lucru după o perioadă de deconectare. Prin urmare, nu este o boală, ci un proces de adaptare care, în unele ocazii, poate crea dificultăți.

S-ar putea spune că sindromul post-vacanță este produsul unei reveniri resemnate într-o viață în care desfășurăm o activitate de muncă obligatorie, cu nemulțumiri sau cu sacrificii. Această percepție negativă este agravată atunci când contextul muncii este ostil, când munca se desfășoară în condiții pe care le considerăm nedrepte. Cei care au o muncă interesantă și plină de satisfacții vor fi rareori deprimați la întoarcerea din vacanță.

Nu toți cei care se întorc din vacanțe trec prin aceleași dificultăți sau au aceleași simptome. Nu există soluții universale aplicabile tuturor cazurilor. Fiecare persoană este diferită, la fel și contextul său zilnic.

Stările depresive de după vacanțe. Iată câteva sfaturi!

1. Revino din vacanță cu câteva zile înainte

Nu sta în vacanță până în ultimul moment. Vino mai devreme sau ia-ți o zi în plus pentru acomodare. O aterizare bruscă și directă în viața ta profesională face dificilă adaptarea la noul context.

2. Adaptează-ți obiceiurile de somn

Poate ai fost plecată într-o destinație cu mari diferențe de fus orar. Dacă obișnuiai să dormi la prânz în vacanță, e vremea să renunți la acest obicei cu câteva zile înainte de întoarcerea la locul de muncă.

3. Nu uita că ceea ce se întâmplă este doar temporar

Te adaptezi la o realitate, abandonând un scenariu pentru a te plasa în altul. Perioada de adaptare variază în funcție de mulți factori, dar nu încetează să fie ceva temporar. Dacă în trecut te-ai bucurat de viața ta de zi cu zi, nimic nu ar trebui să te facă să crezi că stresul sau apatia nu se vor dizolva pe măsură ce trec zilele, pe măsură ce te întorci la preocupările obișnuite.

4. Concentrează-te pe partea pozitivă

O componentă importantă este percepția pe care o avem asupra activității pe care o desfășurăm. Este posibil ca munca ta să nu fie atât de gri și plictisitoare. Încearcă să apreciezi momentele bune pe care ți le oferă profesia, să ai o relație bună cu colegii și să te bucuri de compania lor.

5. Moderează consumul de alcool și cafea

Consumul excesiv de alcool poate agrava simptomele depresive, iar băuturile excitante pot crește simptomele de anxietate. Nu este vorba de abandonarea definitivă a acestor obiceiuri, ci de menținerea unui consum moderat.

6. Planifică-ți timpul liber

Bucură-te de plimbări la apusul soarelui, citește, vizitează-ți prietenii. Nu va fi la fel ca în concediu, dar vei găsi activități foarte plăcute. Păstrează spiritul de vară și încearcă să dedici o parte din timpul tău liber acelor plăceri pe care le asociezi de obicei cu vacanțele și sărbătorile.

7. Stările depresive de după vacanțe. Dacă nu poți trece singur peste probleme, caută ajutor

Stresul post-vacanță nu necesită de obicei o abordare psihoterapeutică. O persoană nu recurge la terapie pentru că suferă de sindromul post-vacanță, ci pentru că suferă de depresie, anxietate sau stres, iar aceste simptome apar în săptămânile următoare sărbătorilor, vacanțelor, concediilor.

My title page contents