6 caracteristici distinctive ale oamenilor de geniu. Cum le recunoști?

6 caracteristici distinctive ale oamenilor de geniu. Tu știi să le recunoști? În primul rând, e clar că astfel de oameni au abilități intelectuale ridicate, dar ce au ei în plus? A fi genial înseamnă, de asemenea, a fi original și creativ. 

Care e geniul tău preferat? De-a lungul istoriei, unii oameni precum Albert Einstein, William Shakespeare, Leonardo da Vinci și Michelangelo au fost etichetați drept „genii”. Dar, de ce sunt considerați aceștia genii? Care sunt caracteristicile esențiale care le conferă titlul de geniu?

Ce este geniul?

Termenul geniu este adesea folosit în două sensuri diferite, dar înrudite.

Primul, popularizat în 1916 de psihologul american Lewis M. Terman, se referă la o capacitate intelectuală extraordinară măsurată prin performanța la un test standardizat. În acest caz, Terman a stabilit IQ-ul unui potențial geniu la 140 sau mai mult; un scor obținut de aproximativ 1 din 250 de persoane.

Cu toate acestea, în 1942, Leta Hollingworth, un psiholog american care a studiat natura și educația oamenilor de geniu, a propus ca IQ-ul unui geniu să fie de 180 sau mai mare. Deja avem de-a face cu o altă situație. Acest scor, teoretic, ajunge doar la unul din două milioane de oameni.

Însă, dincolo de aceste teorii, mulți oameni cred acum că a fi un geniu nu este doar o chestiune de IQ ridicat. Pe lângă inteligență, o cerință fundamentală pentru a fi considerat un geniu, include și alte aspecte; de exemplu: creativitatea, conștiința de sine și gândirea inovatoare. De aceea, este foarte greu să stabilești cine este un adevărat geniu.

Astfel, pe lângă capacitatea intelectuală ridicată, a fi geniu implică și originalitate, creativitate și capacitatea de a lucra în domenii neexplorate până acum.

Prin urmare, genii precum Albert Einstein, Stephen Hawking și Charles Darwin pot fi plasate în același grup cu Mozart, Beethoven și Picasso.

Teoria inteligențelor multiple și conceptul de geniu

Un alt aspect de luat în calcul: Nu toate geniile excelează în aceleași domenii intelectuale! Din acest motiv, teoria inteligențelor multiple a lui Howard Gardner joacă un rol important în înțelegerea acestui concept.

Gardner a identificat cel puțin opt tipuri de inteligență; despre acestea se crede că sunt distribuite relativ uniform în rândul populației. Cu toate acestea, în cazul geniilor, este probabil să se nască cu abilități extraordinare în cel puțin una dintre aceste zone.

De exemplu, marii scriitori posedă o inteligență lingvistică puternică; Oamenii de știință ce se remarcă printr-o minte strălucită tind să aibă o inteligență logico-matematică extraordinară; în timp ce muzicienii eminenți tind să dezvolte o inteligență muzicală ridicată.

A defini un geniu nu este deloc o sarcină ușoară; aceasta, deoarece este o categorie care cuprinde multe personalități diferite, ale căror abilități pot diferi foarte mult. De exemplu, geniul lui Stephen Hawking nu este același cu cel al lui Beethoven sau Picasso.

Cu toate acestea, se pot identifica cele mai importante caracteristici ale oamenilor de geniu.

Să aflăm care sunt cele 6 caracteristici distinctive ale oamenilor de geniu!

1. Sunt foarte curioși

Geniile tind să aibă o minte foarte curioasă; ceea ce îi determină să dezvolte noi moduri de gândire și să descopere idei neexplorate anterior.

În acest sens, în cartea sa Creativitate (2008), psihologul Mihaly Csikszentmihalyi a concluzionat că o trăsătură a geniilor este tocmai creativitatea lor. Pentru a ajunge la această concluzie, psihologul  a intervievat mai mult de nouăzeci de genii din diferite discipline; inclusiv cincisprezece laureați ai Premiului Nobel.

3. Geniile sunt autocritice

Howard Gardner a spus că oameni celebri, precum Picasso, Freud sau Stravinsky, au folosit adesea încercarea și eroarea ca model de lucru. Ei au identificat problema, au venit cu soluția, au experimentat-o și apoi au fost atenți la feedback.

Potrivit lui Gardner, acești oameni petrec mult timp analizând ceea ce vor să obțină, dacă au reușit sau nu și, dacă nu, ce ar trebui să schimbe.

3. Sunt persoane autodidacte

Pentru genii, nivelul de educație sau rezultatele obținute nu sunt adesea un factor determinant în viața lor. În schimb, ei își dedică o mare parte din timp studierii subiectelor de interes pentru ei. În acest caz, o fac singuri, fără instituții sau calificări. Pur și simplu pentru că se bucură de pasiunea lor.

4. Tind să fie persoane solitare

Același psiholog Csikszentmihaly afirmă, de asemenea, că majoritatea geniilor nu reușesc să stabilească relații interpersonale în perioada tinereții. Totodată, deoarece se concentrează pe interesul lor principal, tind să nu dezvolte abilități sociale puternice și nu participă prea mult la activitățile de grup.

5. Geniile lucrează din pasiune

Geniile lucrează de obicei din și pentru pasiune și vocație, mai degrabă decât pentru bani. Recompensele extrinseci depășesc adesea recompensele intrinseci. Au o sete imensă de cunoaștere și inovare, ceea ce îi motivează să meargă mai departe, să progreseze.

6. Personalități neliniștite și creative

Caracteristicile geniilor depășesc o capacitate intelectuală extraordinar de mare. Prin urmare, pentru a putea înțelege profilul lor, este important să ținem cont de faptul că inovația, creativitatea, autonomia și pasiunea autentică pentru un anumit domeniu sunt trăsături la fel de esențiale.

Sursa: viverepiusani.it

My title page contents