10 reguli de bază pentru o viață sănătoasă și pentru a te simți bine 

Descoperă în cele ce urmează 10 reguli de bază pentru o viață sănătoasă! Atingerea bunăstării psihofizice este scopul multor oameni, dar nu întotdeauna acest obiectiv este atins complet până la capăt. Pe de o parte lipsa de consecvență, pe de altă parte, lipsa de cunoaștere a subiectului sunt cu siguranță elementele care duc la eșec.

Principalele reguli ale unui stil de viață sănătos sunt simple. De la nutriție la mișcare, iată cum să te comporți pentru a trăi lung și sănătos!

Iată 10 reguli de bază de care trebuie să ții cont pentru a urma un stil de viață sănătos:

1. Dieta mediteraneană

Cea mai bună modalitate de a-ți asigura o alimentație corectă și sănătoasă este să te ghidezi după dieta mediteraneeană: fructe, legume, leguminoase, pește și cereale pe tot parcursul săptămânii; carne roșie și brânzeturi care trebuie consumate de două ori la fiecare șapte zile.

2. Mănâncă multe fructe și legume de sezon

Produsele din fructe și legume au o acțiune antioxidantă și sunt bogate în vitamine, minerale și alte substanțe esențiale pentru organism. Consumul de cantități adecvate de fructe și legume garantează un aport adecvat de nutrienți organismului. În același timp, permite reducerea caloriilor consumate cu dietă atât pentru că grăsimile și zaharurile din legume sunt limitate, cât și pentru că aceste alimente au un putere mare de satie. Prin urmare, un stil de viață sănătos nu poate fi separat de o dietă bogată în fructe și legume, de preferință în sezon.

2. Exercițiul fizic regulat

Un alt factor important pentru obținerea bunăstării este reprezentat de activitatea fizică. Pentru un stil de viață sănătos, medicii recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții fizice moderate, în fiecare zi a săptămânii. Asta nu înseamnă că trebuie să mergi la sală în fiecare zi, ci că, în viața de zi cu zi, trebuie să plănuiești să te miști cel puțin treizeci de minute consecutive. De exemplu mergând la serviciu pe jos sau cu bicicleta (când este posibil). De asemenea, este important să-ți aloci, de cel puțin două sau trei ori pe săptămână, o oră pe care să o dedici activității fizice adecvate stării generale de sănătate.

3. Relaxează-te și dormi suficient! Orele de somn sunt importante

Viața stresantă pe termen lung poate duce la o creștere progresivă a stresului. Din acest motiv, este important să-ți aloci timp liber și să te relaxezi.

Odihnă inadecvată crește riscul de a contracta boli cardiovasculare. Potrivit experților în sănătate, somnul ideal al unei persoane adulte durează șapte până la opt ore. A nu dormi suficient, crește nivelul de stres și poate contribui la apariția unor probleme metabolice, ducând la un risc crescut de boli cardiovasculare. În plus, somnul inadecvat slăbește sistemul imunitar și provoacă probleme de memorie și concentrare.

4. Verifică-ți greutatea corporală

Excesul de greutate și obezitatea sunt două cauze aflate la baza a numeroase și grave boli, inclusiv boli cardiovasculare și cancere. Cea mai periculoasă grăsime este cea viscerală, adică cea situată în zona abdomenului. Mai mult, mai multe studii științifice au confirmat o corelație între obezitate și cancer. Prin urmare, sfatul este să te concentrezi pe menținerea unei greutăți normale.

5. Bea aproximativ doi litri de apă plată pe zi

Apa este un constituent esențial al organismului și este cea prezentă în cea mai mare cantitate. Este indispensabilă pentru toate procesele fiziologice și reacțiile biochimice ale organismului. Apa este, de asemenea, mijlocul prin care organismul elimină deșeurile și este importantă pentru reglarea temperaturii corpului.

Pentru a garanta organismului cantitatea potrivită de apă, este necesar să bei aproximativ doi litri de apă naturală pe zi, frecvent și în cantități mici.

6. Limitează consumul de alcool – una dintre cele 10 reguli de bază!

Un pahar bun de vin la mese, poate nu în fiecare zi, este bun pentru sănătate și poate fi o plăcere. În schimb, excesul de alcool este extrem de periculos pentru sănătate. Pentru a preveni deteriorarea organismului, nu trebuie depășite cantitățile recomandate. Un bărbat adult nu trebuie să depășească niciodată două până la trei unități de alcool pe zi, în timp ce o femeie nu trebuie să depășească una sau două.

Un pahar de vin de 125 ml reprezintă o unitate de alcool și conține aproximativ 90 de calorii.

7. Grăsimi moderate, în special cele saturate

Grasimile sunt esențiale pentru organism, dar nu trebuie să exagerăm. De asemenea, este esențial să alegem grăsimi de bună calitate. Cantitatea de grăsime care asigură o sănătate bună variază de la persoană la persoană. Ceea ce contează, însă, nu este doar valoarea calorică a unei grăsimi, ci și calitatea. Untul, de exemplu, în cantități egale conține mai puține grăsimi decât uleiul de măsline, dar oferă o cantitate mult mai mare de grăsimi saturate. În plus, uleiul de măsline nu contine colesterol, în timp ce 100 de grame de unt conțin 25 mg de colesterol.

8. Moderează aportul de zahăr și sare

Zaharurile sunt nutrienți esențali dar, chiar și în acest caz, nu exagera. La baza unei alimentații sănătoase se află o proporție echilibrată de carbohidrați.

Zaharurile, desigur, nu sunt doar cele pe care le adăugăm pentru a îndulci un preparat, ci și toate cele conținute în mod natural în alimente. Laptele, de exemplu, conține deja un zahăr, lactoză. De aceea, nu este un obicei bun să-l îndulcim în plus cu alte zaharuri.

De asemenea un consum mare de sare poate favoriza creșterea tensiunii arteriale, mai ales la persoanele predispuse. În plus, nivelurile ridicate de sodiu cresc riscul de a dezvolta anumite boli cardiovasculare, boli de rinichi și tumori ale stomacului. De asemenea, sarea în exces se crede că provoacă un risc crescut de osteoporoză. Potrivit unor studii recente, un consum de sare puțin sub 6 grame, corespunzator la aproximativ 2,4 grame de sodiu, reprezintă un bun compromis între nevoile gustative și prevenirea riscurilor legate de excesul de sodiu.

9. Nu fuma

Consumul de tutun provoacă probleme respiratorii grave și este strâns legat de numeroase boli ale sistemului cardiovascular. În plus, 85% dintre cancerele pulmonare și 30% dintre toate tipurile de cancer sunt atribuite fumatului.

A spune nu fumatului, dacă ești fumător, este un pas fundamental de făcut, dacă vrei să obții acea bunăstare atât de necesară. Daunele rezultate din fumat sunt acum cunoscute la nivel mondial.

10. Ai grijă de igienă

Mâinile unei persoane sunt primele purtătoare de microbi și cauza bolilor infecțioase. De aceea, este recomandat să-ți speli mâinile de mai multe ori pe zi cu apă și săpun, pentru a evita posibila răspândire a bolilor infecțioase.

 

My title page contents