7 remedii pentru a reechilibra flora bacteriană intestinală – Stresul, schimbările climatice, alimentația incorectă, toate acestea pot submina echilibrul delicat al intestinului. Descoperă 7 remedii pentru a reechilibra flora bacteriană intestinală!
În ultimii ani, cercetările științifice s-au concentrat în special pe legătura strânsă dintre intestin și starea de spirit, dar și dintre intestin și sistemul imunitar, intestin și creier.
Pentru că, ntestinul este mai complex decât ne-am putea imagina. În interior există de fapt peste 400 de specii bacteriene care alcătuiesc ceea ce se numește flora bacteriană intestinală. Acestea sunt microorganisme, inclusiv bacterii, viruși, ciuperci, care în condiții normale trăiesc în echilibru între ele. În plus, prezența lor este importantă, deoarece determină starea de sănătate a organismului.
Încă de când ne naștem intrăm în contact cu aceste microorganisme, iar de-a lungul anilor, intestinul începe să conțină diverse specii microbiene. Există însă bacterii bune și bacterii rele. Pentru ca flora intestinală să fie în echilibru este necesară o preponderență de bacterii bune, care se hrănesc printr-un stil de viață sănătos, o alimentație corectă și o bunăstare psihofizică generală.
Ce rol are flora bacteriană din intestin? Ce funcții îndeplinește aceasta?
Flora bacteriană intestinală îndeplinește diverse funcții, inclusiv:
- susține sistemul imunitar, așa că, la nevoie ne apără de atacul extern al bacteriilor care provoacă boli;
- ajută la absorbția nutrienților prezenți în alimentele consumate;
- susține o bună sănătate a creierului, deoarece poate afecta și sistemul nervos central;
- afectează sănătatea intestinului. Adesea, patologiile care afectează acest organ, cum ar fi sindromul colonului iritabil sau bolile inflamatorii ale intestinului, sunt legate de o funcționare defectuoasă a florei bacteriene intestinale.
Care sunt simptomele unei flori intestinale alterate?
Când bacteriile rele preiau controlul, echilibrul dintre tulpinile bacteriene intestinale se pierde. De aici rezultă o afecțiune care poartă numele de disbioză intestinală, iar cu aceasta, ulterior sunt corelate diverse boli, intestinale și non-intestinale.
În funcție de tipurile de bacterii aflate în dezechilibru și de unde apare disbioza, pot apărea diferite simptome, inclusiv:
- dureri de stomac;
- diaree;
- constipație;
- balonare;
- halitoză;
- dificultate la urinare;
- anxietate;
- oboseală;
- dureri în piept;
- greaţă.
În general, o floră bacteriană alterată poate fi rezultatul unuia sau mai multor factori, inclusiv:
- alimentație dezordonată;
- consumul excesiv de alcool;
- infecții ale tractului gastrointestinal;
- intoleranțe alimentare sau o schimbare a dietei;
- situații de stres și anxietate care slăbesc sistemul imunitar;
- luarea de medicamente (de exemplu antibiotice) care acționează prin afectarea florei intestinale;
- schimbările climatice sau rutina zilnică.
Cum poate fi restabilită flora bacteriană? Iată 7 remedii pentru a reechilibra flora bacteriană:
Pentru a îmbunătăți flora intestinală, este bine să acționezi asupra factorilor de risc, deci asupra cauzelor care pot provoca disbioza. De asemenea, este de ajutor și chiar indicat să schimbi stilul de viață adoptând aceste obiceiuri bune.
1. Limitează situațiile stresante
O rutină agitată și stresantă nu aduce beneficii intestinului și, în consecință, întregului organism. Așa că încearcă să reduci pe cât posibil aceste situații. Secretul este să-ți găsești propria rutină pentru a gestiona tulburările de anxietate. De exemplu, poți să ieși la plimbare, să te răsfeți în hobby-urile tale preferate, să fii alături de cei dragi, să te relaxezi cu un masaj.
2. Hidratează-te în permanență
Apa hidratează organismul intern și extern. De asemenea, are efecte benefice asupra intestinului, deoarece îi promovează bunăstarea.
3. Verifică dacă te confrunți cu intoleranțe alimentare
Mâncarea este strâns legată de intestin, așa că dacă întâmpini simptome precum balonare, crampe, diaree, reflux, în mod persistent sau atunci când consumi anumite alimente, cel mai bine este să verifici dacă nu suferi de vreo intoleranță alimentară. Astfel, îți poți schimba dieta și poți ajuta intestinul pentru a rămâne sănătos.
4. Dormi suficient
Un somn bun, pe lângă faptul că te ajută să înfrunți mai bine ziua, promovează și sănătatea intestinală. Ai nevoie de cel puțin 7-8 ore pe noapte.
5. Urmează o dietă echilibrată
Trecând prin intestin, alimentele au o mare influență asupra bunăstării cuiva. De fapt, o alimentație sănătoasă și echilibrată favorizează echilibrul florei bacteriene intestinale. În plus, pentru a-l menține sănătos, mestecă bine mâncarea și mănâncă încet: acest lucru va promova digestia.
6. Ia antibiotice numai când este necesar
Antibioticele acționează prin eliminarea bacteriilor bune și a bacteriilor rele, fără discriminare. Acestea subminează buna sănătate a florei bacteriene intestinale. Prin urmare, este de preferat să iei aceste medicamente numai la sfatul medicului, având apoi grijă să restabilești flora bacteriană cu aportul, de exemplu, de probiotice. Sau de microorganisme vii care dacă sunt administrate în cantități adecvate produc efecte benefice.
7. Menține echilibrul în rutina ta
Uneori, chiar și schimbările majore ale stilului de viață și al obiceiurilor pot avea repercusiuni asupra intestinului și pot altera flora intestinală. Prin urmare, încearcă să-ți menții echilibrul în rutina zilnică, fără a-ți stabili obiective excesive care te pot stresa și pot avea consecințe negative asupra bunăstării psihofizice.
Ce să mănânci pentru a restabili flora bacteriană
Nu toate alimentele sunt la fel, motiv pentru care dacă pe de o parte există alimente sănătoase care favorizează bunăstarea intestinală, pe de altă parte există unele care ar putea să o submineze. Printre acestea din urmă se numără alimentele procesate, cele bogate în sare și zaharuri adăugate, cele grase.
Care sunt alimentele utile pentru refacerea florei bacteriene intestinale? Iată câteva dintre cele principale:
- fructe, legume, leguminoase, sursă de fibre;
- cereale, de asemenea bogate în fibre;
- ciocolată neagră, ulei de măsline, vin roșu, bogat în polifenoli care stimulează creșterea bacteriilor bune;
- banane, anghinare, bogate în prebiotice;
- iaurt, varză murată, chefir, care sunt alimente fermentate bogate în bacterii bune. Iaurtul simplu, de asemenea, fără zaharuri adăugate, îmbunătățește compoziția florei bacteriene.