Sfaturi să începi ziua cu bine – „Ziua bună se cunoaște de dimineață” spune un proverb cunoscut. Și chiar nu putem să-l contrazicem. Dar cum putem contribui la o zi bună? În primul rând prin gândurile și modul în care ne începem ziua.
Prin urmare, sugestia este să-ți începi ziua cu multă energie, pentru a-ți putea atinge obiectivele. Iar cea mai bună energie o avem în primele ore ale zilei și trebuie să profităm din plin de ea, deoarece este momentul zilei când ne descurcăm mai bine în activități care necesită concentrare, cum ar fi studiul și munca.
Secretul pentru a avea zile cu adevărat productive și de succes este să le începem în mod corect. Tocmai primele acțiuni pe care le întreprindem și primele decizii pe care le luăm în fiecare zi sunt cele care pun bazele care ne vor duce la rezultate extraordinare.
Deci, cum poți face asta?
Iată câteva sfaturi să începi ziua cu bine:
1. Planifică-ți ziua înainte de a merge la culcare
Sunt multe persoane care își planifică totul pentru ziua următoare cu o seară înainte. Dacă nu poți face asta seara, rezervă-ți 10 minute în fiecare dimineață pentru a completa o foaie cu lista de lucruri de făcut. Planifică fiecare angajament, astfel încât să nu pierzi nici măcar un minut și, în același timp, să nu te stresezi prea mult.
Începe ziua practicând o oră de activitate fizică într-o sală de sport și o oră de jogging, o dată la două zile.
Când ajungi la birou, urmează programul descris în lista de lucruri de făcut pregătită cu o seară înainte. Stabilește care sunt prioritățile tale și începe prin a face mai întâi acele lucruri. Ziua, dacă nu este planificată, tinde să scape de sub control; acest truc simplu îți va permite să finalizezi cele mai importante sarcini.
2. Umple-ți rezervorul de energie
Unii oameni pasionați de sport și joc se trezesc foarte devreme și merg să joace baschet pentru o jumătate de oră sau o oră. Procedând astfel, îți vei începe ziua plină de endorfine. După un duș revigorant, ia un mic dejun format din două-trei ouă (proteina ajută la concentrare).
Apoi poți începe munca ta de birou verificând și golind căsuța poștală de ceea ce nu ai nevoie. Astfel:
- elimini orice impedimente care ți-ar putea încetini munca;
- începi ziua ținând pasul cu toate provocările cu care te vei confrunta.
Pe drumul de acasă la birou poți reflecta asupra lucrurilor pe care le ai de făcut și apoi începi să înfrunți ziua, plin/ă de energie și concentrare.
3. Adaptează rutina la personalitatea ta
„Majoritatea oamenilor au o trăsătură de personalitate dominantă, fie că este vorba de o înclinație spre acțiune, interacțiune socială sau emoțională sau practică. Cunoscând ștampila personalității tale, îți permite să determini cea mai bună rutină” sunt cuvintele antrenorului mental Tai Lopez.
Tipurile practice își doresc o rutină zilnică foarte structurată; oamenii au nevoie de varietate. În acest caz ajută să practici jogging, excursii și chiar arte marțiale, activități alternante. De asemenea, ajută să citești diferite tipuri de cărți, nu doar cele legate de zona ta de interes.
Tipurile sociale au nevoie de o rutină zilnică construită în jurul oamenilor.
Dimpotrivă, tipul emoțional este sensibil și tinde să fie mai introvertit. Așa că rutina lui ar trebui să se concentreze pe a rămâne liniștit și a se angaja în introspecție.
În centrul unei rutine bune de succes se află dăruirea: adaptarea la programul tău de dimineață va determina nivelul de succes din viața ta.
4. Nu intra în panică în cazul unor evenimente neașteptate
Se întâmplă întotdeauna ca ceva să ia o întorsătură neașteptată. Nu te lăsa copleșit și înfruntă orice neașteptat cu abordarea corectă. Un lucru la un moment dat, urmând ordinea urgenței și importanței.
5. Yoga, pilates sau… un jogging frumos!
Deși poate fi dificil să te dai jos din pat, odată ce te ridici vei descoperi că ești plin de energie și dorință de a face lucruri. Din acest motiv, mulți oameni preferă să înceapă ziua bine cu activitatea lor fizică preferată.
Dacă liniștea și calmul sunt elementele ce te caracterizează, te-ai putea dedica unei ședințe de yoga sau pilates. O poți combina cu exerciții de meditație. Cei care preferă să iasă în aer liber și să dea un impuls de adrenalină de îndată ce se trezesc, se pot gândi să alerge treizeci de minute. Aceste activități te vor ajuta să începi ziua cu un zâmbet, eliberând tensiunea și oferindu-ți un impuls.